Magyar Sportújságírók Szövetsége

„Ahogy mondani szokták, tudott élni” – az AIPS tiszteletbeli elnökének halálára

„Ahogy mondani szokták, tudott élni” – az AIPS tiszteletbeli elnökének halálára
Nyolcvanöt éves korában elhunyt Togay Bayatlı, az AIPS korábbi elnöke, híres török újságíró és sportvezető.

Ifjú korában az İstanbulspor és a Yeşildirek csapatában futballozott, sportkarrierje azonban egy sérülés miatt megszakadt. Sportújságíró lett, több mint öt évtizeden át tartó karrierbe kezdett. 1958-tól Törökország vezető újságjainál, így a Milliyetnél dolgozott.

Bayatlı 1984-től 14 évig a Török Nemzeti Olimpiai Bizottság főtitkára volt, majd némi szünet után, 2003. augusztus 12-én, a szervezet elnökévé választották. 2011 áprilisában egészségügyi problémái miatt távozott elnöki posztjáról, akkor tiszteletbeli elnökké nevezték ki.

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetségben, az AIPS-ben végrehajtó bizottsági tag, majd alelnök is volt, mígnem 1993-ban elnökké választották. Három cikluson keresztül, összesen 12 évig töltötte be ezt a pozíciót. Nagyon gyakran járt Budapestre, hiszen akkoriban a mi fővárosunkban volt az AIPS irodája. Tiszteletbeli elnök lett 2005 májusában.

A Nemzeti Sport tisztelgő búcsúztatója idézte Novotny Zoltánnak, az MSÚSZ tiszteletbeli elnökének visszaemlékezését, felelevenítve, az AIPS 1999-ben, a XX. század legjobb sportolóinak tiszteletére a Vígszínházban rendezett gálát is: „Emlékeim szerint neki is nagy szerepe volt abban, hogy az AIPS-ben akkoriban főtitkárhelyettes Boskovics Jenő ötlete alapján létrejött a díjátadó, és a soros kongresszussal együtt Budapesten rendezhettük meg. Togay Bayatli nagyon jó társasági ember volt, mindenkivel megtalálta a hangot és a közös témát, engem például nemegyszer üdvözölt úgy, hogy egy hátba vágás kíséretében emlékeztetett: 1956 februárjában a török válogatott vetett véget az Aranycsapat másfél éve tartó veretlenségének. Ahogy mondani szokták, tudott élni. Szinte most is magam előtt látom, amint egy kongresszusi nap végén, a vacsora után egy kávéval, egy konyakkal és egy szivarral felszerelkezve ül a társaság közepén, és mesél, mesél, mesél…”

Sportújságírók facebook oldala

Kapcsolat

Székhely:

1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:

1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu

+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:

18059607-2-43

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008

Partnerek, támogatók