Magyar Sportújságírók Szövetsége

Az MSÚSZ Gyulai István-díjasa: Berta Mihály

Az MSÚSZ Gyulai István-díjasa: Berta Mihály

Németh Andreának, a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport szerkesztőjének laudációja a Magyar Sportújságírók Szövetsége Gyulai István-díjával kitüntetett Berta Mihályról, a Képes Sport korábbi szerkesztőjéről.

„A következő nem klasszikus méltatás lesz, sokkal inkább posztumusz.

Mivel akinek a méltatására felkértek, engem februárban galád módon elhagyott, a Nemzeti Sportnak és a sportújságírásnak hátat fordított. Bennem a gyászfeldolgozás öt szakasza még le sem zárult.

Elismerni, nyilvánosan dicsérni egyébként sem igen tudunk, ha valaki hozzáértő, rátermett, jól végzi a feladatát, természetesnek vesszük. Megcsinálta? Pipa! Gyerünk tovább!

Amikor Berta Misi 2005 augusztusában csatlakozott a Kálnoki Kis Attila vezette Képes Sporthoz, talán még nem így volt. Talán még értékelték, hogy elképesztően vág az agya, hogy hihetetlenül tájékozott, hogy félelmesen művelt – és ennyi szuper tulajdonság mellett még csak nem is egy folyton okoskodó, felfuvalkodott hólyag, hanem szerény, csendes, visszahúzódó.

Túlzottan is az.

Pedig a mai világban, aki nem ért az önmenedzseléshez, nagy bajban van.

És ez a mai világ nem a hozzá hasonló emberek kedvére, értékrendje szerint fordul.

Amikor Buzgó Józsi 2012-ben felvett engem a Nemzeti Sporthoz, kissé féltve a rám váró munkától, visszakérdezett: „Biztos vagy benne? Ez egy gyár…” És az elmúlt tizenkét évben még embertelenebb, még gépiesebb cikkgyár lett, szabadnap, szabad óra, szabad perc nélkül.

Óriási fogaskerekei megragadják és maguk alá gyűrik az intelligens, érzékeny ember eszét, kreativitását, energiáját. Kipréselik belőle a maradék munka- és életkedvet is, s még az olyan vibrálóan szellemes, frenetikus humorérzéket is, mint amilyen a mi Misinknek van.

Mindig is csodáltam elképesztő nyelvi leleményeit, zseniális szóvicceit, címkombinációit. Amikor például 2016-ban interjút készített a frissen feltűnt Péni Istvánnal, a tinédzser sportlövővel, ezt a címet adta: Puskás Öcsi. Ma már ez elképzelhetetlen lenne a Nemzeti Sportban…

Az viszont egyre inkább elképzelhető, hogy valaki húsz, a lapnál töltött év után azt mondja: elege lett, kiégett, gyűlöli a betűket is.

Ezt mondta februárban Misi is – először nemigen értettem, már egyre inkább tisztelem. Mert volt bátorsága bevallani önmagának, hogy húsz éve nem erre esküdött fel, hogy fel mert állni, pedig fogalma sem volt, hogyan tovább.

Hogy nekiáll valami újat, jobbat keresni, olyasmit, ami boldoggá teszi.

Tiszta szívből kívánom, hogy találj rá, legyél nagyon boldog, Misi!

Velünk ne törődj, a Nemzeti Sport gyára dolgozik tovább, a Képes Sport péntekről péntekre elkészül.

Csak nekem hiányzol nagyon.

Ahogy Csötke mondta Gallinak (gyengébbek kedvéért Csötönyi Sándor Ch. Gáll Andrásnak): „Nélküled félkarú oroszlán vagyok!”  

(Cseh Péter felvételein Németh Andrea, Berta Mihály, Gyulai Katalin, a díjnévadó lánya, valamint Szöllősi György)

Németh AndreaBerta Mihály

Sportújságírók facebook oldala

Kapcsolat

Székhely:

1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:

1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu

+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:

18059607-2-43

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008

Partnerek, támogatók