Magyar Sportújságírók Szövetsége

Az MSÚSZ Boskovics Jenő-díjasa: Patai Gergely

Az MSÚSZ Boskovics Jenő-díjasa: Patai Gergely

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Boskovics Jenő-díjjal tüntette ki a gyulai kongresszuson Patai Gergelyt. L. Pap István, a Nemzeti Sport lapszerkesztője méltatta őt.

„Hadd legyek személyes: valamennyi szakmai elismerésem közül a legnagyobb becsben az 1995-ös Németh Gyula-díjat tartom. Ahogyan körülnézek, sokan vannak itt olyanok, akik egykor szintén megkapták, még az alelnök asszony is, minden évben egy, a pályája elején járó sportújságíró. Visszajelzésnek tökéletes volt, ha az embernek esetleg kétségei támadtak az alkalmasságát illetően – egyébként ez nem fordult elő J –, elég volt ránézni a falon a bekeretezett díjra, amely természetesen most is ott van.

Miközben az eredeti formájában már nem is létezik, a Magyar Sportújságírók Szövetsége 2020-tól maga díjazza az Év fiatal sportújságíróját.

Világosan emlékszem saját első lépéseimre a Nemzeti Sport Visegrádi utcai retró szerkesztőségében, minden szobában Szekeres Istvánok, Lakat T. Károlyok és Vad Dezsők ültek, a szakma bölényei, akiktől már az hatalmas szó volt, ha tegezhettem őket. Ezért aztán pontosan tudom, mit érez az, aki ma belép egy szerkesztőségbe, hogy ne menjek messzebb, a Nemzeti Sportéba a Bécsi úton.

Pedig ha megvan benne a kellő talentum és a napilapos munkához való kötelező alázat, akkor nyert ügye van. Nálam biztosan. Jó és rossz példát is mesélhetnék bőséggel, de mert a rosszat nem díjazzuk, maradjunk csak a jóknál, pontosabban a jónál. Mert olyat, bevallom, csak egyszer láttam, hogy egy ifjú kolléga kis jegyzetfüzettel a kezében teszi meg első újságírói lépéseit, ékesen bizonyítva szakmánk egyik legfontosabb ősi alapvetését: a sok tanulhatatlan, érzékhez, tehetséghez kötött, tehát szubjektív elem mellett a tanulható, az egzakt módon elsajátítható részeket illik készséggé fejleszteni. Ehhez kellett a jegyzetfüzet. Hogyan írjuk át a kínai nevet? Már be is véste. Milyen a Nemzeti Sport címszerkezete? Már írta is. Hogyan közlünk eredményt olimpián, vb-n, országos bajnokságon, mezei kis versenyen? Felírva. Mi a mutáció? Az imprima? A kenyérbetű? A verzál, a fett, a kurzív és a többi? Mind-mind ott sorakoztak a kis füzetben.

Én ezt az embert egyből a szívembe zártam, és a többi már jött magától. Hiszen az a sportág, amelyet rábíztak, hálát adhatott a gondviselésnek és a rovatvezetőnek, mert rögtön értő, jó kezekbe került. Az pedig már a Sportrádió beindulásakor derült ki, hogy bizony még hangja, kiváló beszélőkéje is van.

Fiatal sportújságíróval tele a padlás, többségük a könnyebb utat választja, az én emberem a sokkal nehezebbet, de olyan magától értetődően veszi az akadályokat, hogy öröm nézni. Amikor megtudtam, hogy ő az idei díjazott, bólintottam egyet, arra gondoltam, ennél jobb helyre nem is kerülhet.

Így aztán az is örömmel tölt el, hogy elsőként én gratulálhatok az Év ifjú sportújságírója-díj 2024-es kitüntetettjének, a Nemzeti Sport egyéni és csapatsportok rovat munkatársának, Patai Gergelynek!” Fotók: Cseh Péter / MSÚSZ

Patai Gergely beszélL pap István Patai Gergely Sörös Jenő Szöllősi György

Sportújságírók facebook oldala

Kapcsolat

Székhely:

1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:

1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu

+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:

18059607-2-43

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008

Partnerek, támogatók