Emlékezetes MSÚSZ-jubileum

Összefoglalni sem könnyű, hányan hányféle programon vehettek részt a tagjaink és külföldi vendégeink közül a jubileumi rendezvényeink során, amelyeket igyekeztünk az MSÚSZ gazdag és büszkeségre okot adó hagyományaihoz méltó színvonalon megszervezni.
Elnökségünk döntése nyomán 2018-ban alakult meg Dénes Tamás vezetésével jubileumi bizottságunk, amelynek feladata lett, hogy a legújabb kutatások szerint 1909 óta saját, országos szervezetű magyar sportújságírók 2019-es, 110 éves jubileumi rendezvénysorozatát előkészítse. Ekkor döntöttük el, hogy Budapesten rendezzük az egyébként rendre vidékre összehívott közgyűlésünket és a hozzá kapcsolódó kongresszust, vagyis szakmai rendezvénysorozatot. Határoztunk arról is, hogy meghívjuk a magyar fővárosba az európai és világszövetségünk vezetőit, vezető testületeit, valamint, hogy könyvet adunk ki a sportújságírói hivatás hazai történetéről.

Jubileumi, tisztújító közgyűlés
Szétválasztottuk a kimondottan a tagságunkat érintő éves rendes közgyűlésünket és szakmai díjátadó ünnepségünket a négynapos nemzetközi programtól, és április 26-án, a Testnevelési Egyetem nagyelőadójában megtartottuk a tisztújítást, valamint átadtuk a Nívódíj kitüntetéseket, a Német Gyula-díjat, a Gyulai-, a Feleki- és Életműdíjakat. Az új elnökség a korábbi Alapszabály-módosítás értelmében már csak héttagú, az egyik alelnök kötelezően nő (jóllehet Csisztu Zsuzsa már e szabály nélkül is elnyerte a tagok bizalmát az előző ciklusban), a főtitkárt már nem a közgyűlés választotta, hanem az elnökség kérte fel, változatlanul Őri B. Péter személyében. Novotny Zoltán tiszteletbeli elnök tanácskozási joggal a jövőben is részt vesz az elnökségi üléseken, de a döntéshozatal felelőssége alól mentesül. A díjazottak listája honlapunkon megtekinthető, ehelyütt csak Pap Kornélia életműdíját emelném ki és azt a tényt, hogy két Nívódíj is határon túli kollégákhoz került.

csoportkép

Nagy szó, hogy a mindenkinek zsúfolt péntek délutánon száznál többen jöttünk össze a közgyűlésre. Azért pedig hálás vagyok, hogy a csapatomat nagy többséggel támogatta a közgyűlés, az előzetesen megkötött kompromisszumok után a szavazás után talán senkiben nem maradt rossz szájíz, míg a titkos szavazáson elért százszázalékos eredmény az elnökké választásomat illetően egyenesen zavarba ejtő, egyben nagy felelősség az újabb négy évre nézve.

Divatbemutató és lenyűgöző főpolgármesteri performansz

Az MSÚSZ és nemzetközi meghívottjai négynapos jubileumi szakmai kongresszusa és ünnepségsorozata a mindig hatásos dunai városnézéssel indult. Sőt, volt egy úgynevezett „nulladik” program is, a Zema porcelánmanufaktúra évenkénti ünnepélyes divatbemutatójára ezúttal meghívást kaptak a kongresszus hölgyvendégei, mi több, néhány érdeklődő úr is elkísérte őket. Aki jelen volt a Vajdahunyad várában rendezett partin, és élvezhette a cég nagyvonalú vendéglátását, el volt ragadtatva az esemény és a helyszín eleganciájától.

zema

Egy kisbusznyi vendég tehát a Városligetből érkezett a Carl Lutz rakpartnál várakozó Ludwig hajóra, ahol Európa idei sportfővárosa, Budapest főpolgármestere, Tarlós István személyesen köszöntötte a már első nap majdnem ötven tagú külföldi vendégsereget. Erre az eseményre a főváros jóvoltából hívhattuk meg az AIPS, az AIPS Europe jelenlévő vezetőit, valamint a környező országok és a visegrádi államok sportújságíró-szövetségeinek ugyancsak velünk ünneplő képviselőit. Elfogadta az MSÚSZ meghívását néhány olyan neves külföldi sportújságíró is, mint az amerikai olimpiai bajnok úszóból lett televíziós, az ABC első női sportriportere, Donna de Varona, vagy a Magyarországhoz személyes szálakkal kötődő ZDF sztá kommentátor, Réthy Béla és a Reuters vezető futballszakírója, Simon Evans. Az esemény fénypontja volt Tarlós István főpolgármester és fiatalkori kedvenc sportolója, Donna de Varona találkozása, amelynek révén Budapest első embere a hallgatóságot lenyűgöző, sportújságírókat is megszégyenítő előadást rögtönzött a hatvanas évek nemzetközi úszó mezőnyéről és eredményeikről, megszámlálhatatlan mennyiségű tényt sorolva el.

Donna

A főpolgármester méltatta a magyar szövetség történetét, hajdani neves kollégáink közül felelevenítette Gyulai István, Knézy Jenő és Boksovics Jenő alakját, és részletesen felvezette a jubileumi kongresszus résztvevői előtt álló többnapos programot. A hajós városnézésen a főváros képviseletében részt vett Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes is, az AIPS és az AIPS Europe képviseletében pedig Esat Yilmaer (a csütörtökön még Katarban lévő Gianni Merlo elnök távollétében) és Charles Camenzuli köszönte meg a vendéglátást és köszöntötte a jelenlévőket.

Három turnus az épülő Puskásban, parlamenti vizit

Választható, de igen népszerű program volt hazai és határon túli tagjaink, valamint a külföldi meghívottak körében is a befejezéséhez közelítő új nemzeti futballstadion, a Puskás Aréna meglátogatása. Május 17-én, pénteken délelőtt, aznap délután, majd még vasárnap délután is összejött vagy félszáz újságíró, hogy fejvédő „kobakot” húzva, a KKBK munkatársainak idegenvezetése mellett bejárja a talán valaha volt legnagyobb magyarországi építkezést, amely 15 ezer család megélhetését biztosítja, s amelyen minden pillanatban mintegy kétezer munkáskéz dolgozik.

Aréna

A kongresszus nemzetközi delegációjának nagy része a Parlamentben kezdte a napot (oda és aztán a stadionba is metróval utaztak a vendégek a Déli pályaudvar melletti szállodából), ahol az angol nyelvű idegenvezetés után az Országgyűlés futballcsapatának szövetségi kapitánya, az MSÚSZ-tag Magyar Zoltán köszöntötte a csoportot, amelynek tagjai a Dunára néző teraszon koccintottak és fényképezkedtek.

Parlament

A pénteki ebéden „egyesült” először a kongresszus összes, mintegy 250 résztvevője a Krisztina körúti Mercure Hotelben, hogy aztán a külföldi vendégek útra keljenek a Puskás Arénéba, ahol, dr. Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár, kormánybiztos személyesen várta és köszöntötte a dr. Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnök és AIPS vb-tag által vezetett csoportot. Itt került sor Fürjes Balázs és Gianni Merlo személyes tárgyalására, amely a jövő februárra Budapestre tervezett AIPS-kongresszus megrendezése szempontjából volt kulcsfontosságú és nagyon biztató.

 

Fürjes

 

Könyv, magunkról

Huszonöt éves álom megvalósulásának nevezte előszavában Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke A magyar sportújságírás története című könyv elkészültét.

mikönyv

Valóban, a munka a jubileumi év egyik legnagyobb vállalkozása volt, és nagy részét a kötet szerkesztője, több fejezet szerzője, dr. Dénes Tamás elnökségi tagunk, jubileumi bizottságunk vezetője végezte el. Egy-egy fejezet megírását Szekeres Tamás, Dénes András, Béres L. Attila, Deák Horváth Péter is vállalta, lektorként Novotny Zoltán és Rochy Zoltán segítette a munkát. Köszönet jár dr. Szabó Tünde államtitkár asszonynak is az előszóért, s itt is el kell mondani, hogy a magyar kormány és az EMMI támogatása tette lehetővé a teljes Nagy Béla-programot, annak kiadványait és a programon belül a jubileum méltó megünneplését is. Az évfordulós események egyike volt a magyar sportújságírás történetét bemutató könyv ünnepélyes bemutatója, száznál is több érdeklődővel, hiszen amíg a kongresszus nemzetközi delegációja  a Puskás Arénában járt, a főhadiszállást jelentő szállodában (határon túli és vidéki tagjaink is itt laktak a hosszú hétvégén) rendeztük meg a könyvbemutatót Novotny Zoltán, Dénes Tamás és az MSÚSZ elnöke, Szöllősi György részvételével.

hármójuk

A hozzászólásokból kiderült, érdemes újabb kiadásokban, illetve az eleve tervbe vett digitális kiadásban is gondolkodni, mert sok kiegészítés, pontosítás teheti még átfogóbbá a hiánypótló művet, amelyhez hasonló sem készült az elmúlt évszázadban. A könyv feldolgozza a szövetség történetét éppen úgy, mint a hazai részvételt a nemzetközi szövetségben, vagy a legfontosabb műhelyek, a „bástyák” históriáját az MTI, a Magyar Rádió, a Magyar Televízió sportszerkesztőségétől a Nemzeti Sport vagy a Sportfogadás történetén át egészen a megyei vagy a határon túli sportújságírás fontosabb pillanataiig. A könyvbemutatón megjelent kollégák ajándékba kapták a nyomdából frissen érkező példányokat, és ezt a lehetőséget szeretnénk biztosítani azoknak a tagjainknak is, akik nem tudtak jelen lenni, de utólag jelzik, hogy igényt tartanak egy-egy kötetre. Stílszerűen a könyvbemutatón jelentette be Szöllősi György a Nagy Béla-program könyveket, kiadványokat támogató tevékenységének folytatását: elmondta egyrészt, hogy az első ütemben befejezendő projektek lezárási határideje június 20-ára módosul, másrészt azzal a jó hírrel szolgált, hogy máris lehet pályázni a második ütemben, július 1. után befejezendő projektekkel. A Nagy Béla-program második ütemében sporttémájú könyveket, honlapokat, kiállításokat és emléktábla-állításokat támogat az MSÚSZ, a korábban megszokott rendszerben (az elnökség bírálja el a pályázatokat, amelyek sikere esetén bizonyos költségeket átvállalunk a könyvkiadóktól, a pályázatok megvalósítóitól, utólag, a kész könyvek, kiadványok bemutatásakor.

Díszvacsora a magyar sport templomában

A jubileumi események legünnepélyesebb pillanatait a péntek esti díszvacsorán élhettük át, amelyen sportos, de mégis igen elegáns és építészetileg is különleges környezetben, a felcsúti Puskás Akadémia új Sport és Konferenciaközpontjában mintegy 250 MSÚSZ-tagnak és vendégeiknek terítettek.

vacsora

Az AIPS már említett vezetőségi tagjain kívül ott volt a nemzetközi vendégseregben Nyikolaj Dolgopolov, az AIPS és a Nemzetközi Fair Play-bizottság orosz alelnöke, Alain Lunzenfichter, korábbi AIPS-alelnök, aki 38 éven át volt a L’Équipe főszerkesztője, eljött az ünnepségre és beszédet mondott – felelevenítve nevének első, 54 évvel ezelőtti említését a Nemzeti Sport sportban a lövészet eredményei között – Schmitt Pál volt köztársasági elnök, az MSÚSZ tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, elfogadta meghívásunkat Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke, a hazai sportszövetségek közül képviseltette magát az úszószövetség (dr. Wladár Sándor elnök révén), a kajak-kenu szövetség (dr. Schmidt Gábor elnök jelenlétével), az MLSZ (Sipos Jenő szóvivő jóvoltából) és a cselgáncsszövetség (Tóth Erzsébet médiabizottsági elnök révén). Ugyancsak jelen volt az ünnepségen Mészáros László, Felcsút polgármestere, Tessely Zoltán és dr. Bajkai János országgyűlési képviselők, Mészáros Lőrinc, a házigazda Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány kuratóriumi elnöke és Takács Mihály, az intézmény igazgatója. Mészáros Lőrincnek, aki adományával két korábbi Szepesi-díj átadását is lehetővé tette, a sportújságíró-szövetség nevében Szöllősi György elnök, az akadémia korábbi kommunikációs igazgatója mondott köszönetet, és nyújtotta át az MSÚSZ Jubileumi Kitüntetését, megemlítve, hogy a Puskás Akadémia jelképe mindannak a hatalmas arányú sportfejlesztésnek, amely országszerte, sőt a határon túli magyarlakta területeken is zajlik évek óta a társaságiadó-kedvezménynek és a magyar kormány segítségének köszönhetően, s amely építkezés itt kezdődött a kétezres években, amikor az alapító, Orbán Viktor miniszterelnök még ellenzéki politikusként, nem hatalmi pozícióból hirdette és kezdte meg a hazai sportkultúra újjáépítését elkötelezett támogatók, magáncégek segítségével. A Puskás Akadémia Makovecz-épületegyüttese, a ma már Közép-Európa legnagyobb és legjobban felszerelt futballközpontja arra a világszínvonalra törekszik és azt a kvalitást jeleníti meg, amely a névadó Puskás Ferenc virtuóz játékára és emberi nagyságára volt jellemző. A magyar sport sikere a magyar sportmédiának is alapvető érdeke, mondta Szöllősi, aki arra is emlékeztetett a határon túli partnerszervezetek és MSÚSZ-tagok köszöntésekor, hogy Ukrajnában a magyar nyelvhasználat, így a magyar sportújságírás óriási veszélyben van, ami szolidaritásra és kiállásra készteti a magyar szövetséget. Válaszában Mészáros Lőrinc gratulált az MSÚSZ-nek a jubileumához és az előtte a színpadra lépő kitüntetetteknek, és bejelentette, hogy a Gianni Merlo elnök által elmondottak szerint jövőre 99 százalékos valószínűséggel Budapesten megrendezendő AIPS világkongresszus első támogatója az általa vezetett cégcsoport lesz.
Az MSÚSZ Jubileumi Kitüntetéseiről a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége döntött, és olyan személyek kapták, kapják meg (aki nem tudott jelen lenni a felcsúti ünnepségen, az később veheti át a porcelán emléktárgyat), akik az elmúlt években, évtizedekben végzett magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak a szövetség, a magyar sportújságírók, a magyar sport vagy általában Magyarország megbecsüléséhez. Kitűnő nagykövetei voltak a sportújságírói hivatásnak, a sportnak, vagy jelentősen segítették kollégáink munkáját. A kitüntetést Szöllősi György MSÚSZ-elnöktől, dr. Csisztu Zsuzsa alelnöktől és Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkártól, öttusázó világbajnoktól a jubileumi gálavacsorán vette át: Ambrus Gábor, az MSÚSZ korábbi főtitkára, az MTI sportszerkesztőségének vezetője; Béres L. Attila, aki évtizedekig elnökségi és bizottsági tag volt; Bögözi Attila, marosvásárhelyi költő, újságíró, határon túli koordinátorunk; Büki Péter korábbi MÚOSZ és MSÚSZ bizottsági tag, 25 éve a Budo Magazin főszerkesztője; Charles Camenzuli, az AIPS Europe máltai elnöke, az AIPS korábbi főtitkára; Csötönyi Sándor, az MSÚSZ pártoló tagja, az ökölvívó-szövetség tiszteletbeli elnöke, korábbi elnöke; Jakab János miniszterelnöki tanácsadó, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke, a Puskás Akadémia felügyelőbizottságának elnöke; Kolodzey Tamás, aki négy évtizede a Nemzeti Sport és az Észak-Magyarország sportújságírója; Michal Listkiewicz, a Nemzeti Sport volt varsói tudósítója, a lengyel futballszövetség korábbi elnöke; Magyar Zoltán sportmendzser, az FTC volt szakosztályvezetője; Gianni Merlo, az AIPS olasz elnöke; Móré Imre edző, futballszakember, a Nemzeti Sport volt svédországi tudósítója; Nagy Béla, a Fradi krónikása, újságíró, múzeumalapító (posztumusz – a díjat Tobak Csaba, az FTC múzeumának mai vezetője vette át); Novotny Zoltán, az MSÚSZ volt elnöke, tiszteletbeli elnöke, a Magyar Rádió főmunkatársa; Pajor-Gyulai László, az MSÚSZ volt elnöke, az MLSZ korábbi sajtófőnöke, a Magyar Nemzet újságírója; Réthy Béla, a német ZDF sportkommentátora; Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, az MSÚSZ tiszteletbeli tagja, volt MOB-elnök;Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke, Tóth Zoltán újságíró, az MSÚSZ korábbi pénztárnoka, Vizer L. Marius, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke.

díjazott

Gergelyi Ágnesnek, az AIPS korábbi budapesti irodavezetőjének, majd igazgatójának másnap, az MSÚSZ és a Testnevelési Egyetem közös szakmai konferenciáján adta át a Jubileumi Kitüntetést Gianni Merlo és Szöllősi György.

gergé

Néhány név azok közül, akik nem tudtak jelen lenni, de a jövőben átvehetik 110. jubileumi évben alapított egyszeri kitüntetést: Deutsch Tamás volt sportminiszter, az MTK elnöke; Szekeres István, az MSÚSZ volt elnöke, a Nemzeti Sport volt főszerkesztője; Genzwein Ferenc, az MSÚSZ tagja, a Testnevelési Egyetem kancellárja; Deák Horváth Péter, leköszönő elnökségi tagunk, a Magyar Rádió sportriportere.
A díszvacsorán a kitüntetettek nevében Charles Camenzuli mondott köszönetet, majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fergeteges produkciója

tánc

és a vacsora után a külföldi vendégek mondták el köszöntőiket és adták át ajándékaikat a születésnapos MSÚSZ-t képviselő vezetőknek, az elnökhöz a két alelnök, Csisztu Zsuzsa és Mravik Gusztáv is csatlakozott. A vacsora közben Sapszon Bálint és zenekara muzsikált a színpadon.
Búcsúzóul minden vendég ajándékcsomagot vehetett át, benne az egykori Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusa újragyártott jelvényével és az MSÚSZ jubileumi kitűzőjével.

jelvény

Fontos megemlíteni, hogy ezen a programra éppen úgy, mint a Jubileumi Sportújságíró-kongresszus minden eseményére, az MSÚSZ összes, több mint nyolcszáz tagja meghívást kapott, és közülük bárki részt vehetett az ünnepségeken és programokon, aki időben regisztrált.

„Empowerint women in sport and sport media” – konferencia a nők szerepéről a sportban és a sport médiában az MSÚSZ és a Testnevelési Egyetem szervezésében

Világszínvonalú előadásokat hallhattunk a Jubileumi Sportújságíró-kongresszus szakmai szempontból legizgalmasabb programjának, a szombat délelőtti szakmai konferenciának a keretében. Mocsai Lajos, Szabó Tünde, Donna de Varona, Hosszú Katinka, Gál Andrea is előadó volt, de a panelbeszélgetésben részt vett Csepelyi Adrienn vagy az év osztrák sportújságírója, Karoline Zobernig is. A főszervező a szintén előadóként is szerepet vállaló dr. Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke, az AIPS végrehajtó bizottságának tagja volt.

nők

Kiállítás az AIPS Sport Médiadíj magyar pályázataiból

A konferencia színhelyének előterében kiállítás keretében tekinthették meg a résztvevők az AIPS Sport Media Awards tavalyi versenyére érkezett magyar pályaműveket.

kiáll

 

Női BL-döntő, FITEQ, női bizottság

Tagjaink és vendégeink révén csaknem kétszáz sportújságíróval képviseltettük magunkat az első budapesti futball Bajnokok Ligája-döntőn, amely egyben az első olyan női BL-döntő volt, melyet önálló helyszínen rendeztek, a férfiak fináléjától függetlenül.

BL

Az MLSZ-szel és az UEFA-val együttműködve középre, remek helyre vásároltunk belépőket a gyönyörű napsütésben rendezett, csaknem telt házas programra jelentkező kollégáknak, az MSÚSZ, az AIPS és az AIPS Europe vezetőit pedig a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) invitálta saját páholyába, a Ferencváros stadionjának negyedik emeletére. Az egész napos, a nők sportja jegyében zajló rendezvénysorozatba illeszkedve itt jelentette be a FITEQ új testületének tagja, Huszár Enikő, hogy a nemzetközi szövetség létrehozza saját női bizottságát.

Hoffer-kupa, Thékes-kupa

Szokás szerint a sportolás sem maradt ki a gazdag programból.

Cup

 

Összegzés, köszönet

A vendégek visszajelzése alapján fantasztikus négy nappal tettük emlékezetessé szövetségünk jubileumát, amelynek során persze gondok is jelentkeztek: egy lejárt vízum, és egy kórházi kezelést igénylő betegség ügyében kellett intézkednünk, mindkétszer gyors, pozitív végkifejlettel. Köszönet ezért és a hatalmas szervezőmunkáért a szövetség minden tisztségviselőjének, partnereinknek, a Budatoursnak, a Flamingo 24 by Talentis és a Duna Events rendezvényszervező ügynökségnek, az önkénteseknek, a támogatóknak (Puskás Akadémia; FITEQ; Testnevelési Egyetem; MLSZ; Porsche Hungaria; Budapest, Európa Sportfővárosa, AIPS, Nemzeti Sport) és a főtámogatónknak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sport Államtitkárságának, amelynek anyagi segítsége lehetővé tette, hogy a Magyar Sportújságírók Szövetsége évszázados gazdag hagyományához, az elődök teljesítményéhez méltó módon ünnepelhettük meg tavaly meghirdetett Nagy Béla-programunk keretén belül a sportújságírói hivatást és szervezett működésünk 110 éves jubileumát.

 

Fotók: MSÚSZ/Cseh Péter, Horváth György

Képgaléria: http://sportujsagirok.hu/sportujsagiro-kongresszus-2019-2/

 

2019. május. 28.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>

Gyászol az európai sportújságíró társadalom

Holzschuh

A halálhírről a Nemzeti Sport számolt be. Életének 78. évében, gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Rainer Holzschuh, az Európai Sportmagazinok Szövetsége…

Tovább >>

Az MSÚSZ elnökségének közleménye

szurkolok

  Mérhetetlen csalódást jelent számunkra, hogy a közelmúlt budapesti, teltházas, biztonságos és sportszerű hangulatú mérkőzéseit követően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)…

Tovább >>