Olimpikon újságíróktól a digitális sporthírekig

msusz_jelveny

Íme, a közvetett bizonyíték arra, hogy a kollégák már 107 évvel ezelőtt is közösségbe tömörültek: MAGYAR SPORT HIRLAPIRÓK SZINDIKATUSA 1909. (Köszönet a képért, Dobor Dezsőnek)

 

A 150 éves sportsajtó kialakulása alatt volt idő, amikor a sportot csak úri hóbortnak tartották, ezért annak lényegét értekezésekben magyarázták, és volt, hogy olimpikonok írták a cikkeket. Hosszú idő telt el, amíg a hétvégi hírlapban megjelent sportközleményből napi színes sportújság lett. Íme, a hazai sportsajtó történetének legjelentősebb mérföldkövei.

Az első magyar nyelvű sportújság Lapok a lovászat és vadászat köréből címmel jelent meg 1857-ben, amit az a Landerer és Heckenast nyomdája sokszorosított, amely akkoriban – a Pesti Hírlap sikere nyomán – az első nagy újságkiadónak is számított. A következő évben a 16 oldalas újság Vadász és Versenylap-ra rövidítette nevét, de tulajdonos főszerkesztője továbbra isBérczy Károly maradt. Az első világháború végéig rendszeresen megjelenő lap nemcsak az akkoriban még nem sokra tartott sport jelentőségét írta meg olvasóinak, de beszámolt a lövészetről, az úszásról, az evezésről és a kerékpározásról is, mint sportolási lehetőségekről. Stílusát és nyelvezetét – előd és minta híján – a szerkesztő alakította ki. Így aztán tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy Bérczy Károly teremtette meg a hazai sportszakirodalmat.

Ahogy aztán a sport ízére egyre többen ráéreztek, megalakultak az első sport szervezetek, a hirtelen életre kelt sportéletről pedig már egyre többet lehetett a sajtóban is írni. Az 1880-as évektől kezdve Vadnai Károly értekezik sportproblémákról rendszeresen aFővárosi Lapok újság Szalon és Sport című vasárnapi mellékletben, ekkor lesz állandó sportrovata a Pesti Hírlapnak, és ekkor kezd el működni a kor két legnagyobb, egymás riválisaként működő sportújság a Tornaügy havi folyóirata és a hetente megjelenőHercules.

Tematikus sportlapok

Azonban ekkoriban az olvasókat értekezések helyett már a más sportágakról szóló színes hírek is érdekelték, ezért szívesebben olvasgatták az 1893-ban megjelenő Sport-Világhetilapot – amely vadászat és torna mellett már a 20. század központi sporttémájáról, a labdarúgásról is szólt, vagy az 1903-tól megjelenő Nemzeti Sportot.

nemzeti_sport

A Nemzeti Sport első számának címlapja
 

Utóbbi még erősen vívás centrikus sportlapnak indult, de a vívómester Fodor Károly, szerkesztőkollégájával Nagy Bélával együtt idővel egyre inkább az általános testnevelési és sportproblémákra tért át. Kezdetben szolid példányszámban, kis méretben, fekete-fehér változatban készült, amibe a tudósítók kézzel írt anyagait a szerkesztőségként is működő Fodor vívótermébe küldték. Noha az 1912-es  stockholmi olimpiáról még írhatott volna, magazinos jellege miatt nem követte az olimpiai eseményeket, novemberben pedig a hetilap pénzhiány miatt egy időre el is tűnt a sportsajtóból.

És amíg korábban a lapok sportrovata még többnyire sportegyesületek által kiadott közleményeket hozott le, addig a századforduló után olyan tematikus sportújságok is megjelentek, mint a korcsolyázók havi folyóirata a Jég, az 1924-től a II. világháború végéig működő Szent György című lovas témájú havilap, vagy a Nimród képes vadászújságKittenberger Kálmán főszerkesztésével.

nimrod

A Nimród első számának címlapja – Forrás: http://magyarvadaszportal.hu
 

Mellékletből képes hetilap

Aztán fokozatosan újraéledt a Nemzeti Sport is. 1922-ben hetente háromszor jelent meg a függetlenséget biztosító Nemzeti Sport Kiadó gondozásában, az azt követő évtől kezdve pedig Vadas Gyula már heti öt alkalommal szerkeszti az újságot, amely keddenként Képes Sport mellékletet is tartalmazott. A második világháború végétől a rendszerváltásigNépsport néven jelent meg – egy köztes 1956-os időszakkal, amikor néhány hónapig az újság nevét egyszerűen csak Sportra változtatták –, 1990-es privatizációja után azonban visszavette eredeti Nemzeti Sport nevét. Mindez idő alatt 1910-től több mint harminc éven át hetente kétszer a Sporthírlap is olvasható volt, amely már véleményformáló tárcákat is közölt lapjain, írásaival hol felizgatta, hol megnyugtatta az olvasókat.

lap_cont

A Nemzeti Sport 1967. október 16-i száma – Forrás: http://www.tempofradi.hu
 

A kezdetben még néhány oldalas mellékletként működő Képes Sport hetilap 1939-től öt éven át Rajcsányi László olimpiai kardvívó, Csík Ferenc olimpiai úszóbajnok és Bárány István Európa-bajnok úszó szerkesztésében jelent meg. A lap második érájában 1954-től kezdve a mindenkori állami sportvezetés hetilapja volt, majd 1992-ben Képes Nemzeti Sport néven beolvadt a Nemzeti Sportba. 2003-ban azonban a teljes ráncfelvarráson átesett új Képes Sport egyre olvasmányosabb, magazinosabb, színes híreket, riportokat, hazai és külföldi sztárinterjúkat közöl, inkább csak nevében őrzi lapelődje hagyományát.

Lovas nemzet lovas sajtóval

Amióta 1860-ban a hivatalosan első sportújságírónak számító Bérczy Károly a lovas sport fejlődése érdekében megszerkesztette a Méneskönyvet, a lovas versenyek, a fogadások és a lovassport azóta is egy külön szekciónak számít a sportújság piacon. Ezért a múlt század közepén nemcsak a labdarúgás szerelmeseinek volt Sportfogadás lapja, de a lovas sportra fogadóknak is Pesti Turf címmel, amely később Magyar Turf néven lett ismert magazin a lóbarátok és lósport kedvelői között.

Ide tartozik az 1955-ben először megjelenő Pegazus magazin is, kezdetben Galkó Ernő szerkesztésében, amely 1982-ig Lovas sport-lótenyésztés néven jelent meg, és a nyolcvanas évek közepétől a Lovas Magazin, amely később Lovas Nemzet névre váltott.  Ezek mellett, a múlt század közepén és végén ugyanúgy megtalálható volt a piacon a Magyar Vadászok Országos Szövetségének  lapja, a Magyar vadász, amely 1969-től Karczag Iván szerkesztésében újra Nimród néven jelent meg , ahogy a húszas években is.

Vizuális ingerkeltés

Legalábbis ez is része az utóbbi néhány évben fennmaradó sportlapok sikereinek. Amíg ugyanis ezek a lapok a hetvenes évek elején többnyire fekete-fehér oldalakon jelentek meg, a nyolcvanas évektől kezdve például már a Képes Sport is színes fotókat közölt le. A rendszerváltás után több sportág tematikus lapja is eltűnt a színről, a legjobbak csak külsőben, tartalmukban és az olvasói igények diktálta piaci követelményeknek megfelelve és megváltozva tudtak életben maradni. Ezek a kiadványok vizuálisan ingerkeltő, látványos, nagyobb fotókat tartalmazó címlappal és jellegzetes tipográfiával igyekeztek a sportrajongókat az újságárusok standjaihoz csábítani.

2009-ben így lett helye a sportlapok piacán a havonta megjelenő Nemzeti Sport Magazinnak, amely számos egyéni és csapatsportos témát dolgoz fel, és amelyben már nemcsak gazdasági és sportpolitikai elemzések szerepelnek, de tematikájába az extrém sportok bemutatása is fokozatosan belekúszott. Egyre elterjedtebb lett, hogy előzetes olvasói felmérés alapján tervezik újra a lapokat, így újult meg 2010-ben a Képes Sport, amikor külön sportrajongó fiataloknak szóló rovatot indítottak, vagy amikor a naponta megjelenő Nemzeti Sport 2001-ben bevezette, hogy elsőtől az utolsó oldaláig színes külsőben jelenik meg.

Digitalizált sporthírek

Idővel a digitális világ is elkezdte ontani magából a sportos információkat. Megjelentek a sport tematikájú műholdas- és kábeltelevízió csatornák, így aztán a kilencvenes évek közepétől az Eurosport csatornát többnyire Palik László és Héder Barna kommentálásával nézhettük, a kétezres évek elejétől kezdve pedig a Sport Tv-t, amelynek jelenleg három csatornáján saját gyártású műsorok is készülnek.

Aztán már majdnem lett ősszel egy sportrádiója fővárosunknak, Benik Balázs rally bajnok és Rácz Felix üzletember ugyanis egy gödöllői frekvencián akarták elindítani rádiójukat, amelynek adását a februári téli olimpia alatt a főváros negyven kilométeres vonzáskörzetében lehetett volna fogni. Technikai hibákra hivatkozva, az adás sugárzásra továbbra is csak egy ötlet maradt. És ahogy 1997-ben megjelent a Nemzeti Sport Online, úgy a kétezres évek elejére szinte minden magyar print újság és televízió arra törekedett, hogy online is megjelenhessen. Az online sportcsatornák pedig egyre több videós tartalmat osztanak meg, amelyet az okostelefonok különböző platformjain a lapok saját applikáció fejlesztésével is elérhetővé tesznek.

 (A Kreatív online portál cikkét elkészítését a Nemzeti Sport támogatta)

  • lazdáció

    Itt olvashatók az idei budapesti Sportújságíró-kongresszuson az MSÚSZ-díjak átadása előtt elhangzott laudációk.

  • Közgy

    A szeptember 13-án, vasárnap 10 órára a Testnevelési Egyetemen meghirdetett közgyűlést határozatképtelenség miatt nem lehetett megtartani, ismétlés: szeptember 16-án, szerdán 14 órakor a TE Athén termében.

  • CsillagPeter1200_960px

    Bemutatták Csillag Péter (jobbra) legújabb könyvét, amely az MSÚSZ Nagy Béla-programjának támogatásával jelent meg.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Pécs helyett Budapest

Athén terem

Az MSÚSZ elnöksége szeptember 3-án online elnökségi ülést tartott, amelyen a tagok egyhangúlag úgy döntöttek, hogy amennyiben szükség lesz a megismételt…

Tovább >>

Lakat T. Károly méltatása

Borbély

Mint ismeretes, az idén a Szepesi-díjat Lakat T. Károly, az MSÚSZ Életműdíjával kitüntetett tagtársunk kapta. Itt olvashatod el Borbély…

Tovább >>

Szepesi-díj: Lakat T. Károly

közös (2)

Hatodik alkalommal rendezte meg díjátadó ünnepségét a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány, ahogy eddig mindig, most is a Groupama Arénában. A résztvevőket Szöllősi György, az alapítvány…

Tovább >>

Ellenőrző ellenőrzők

Elle

Szövetségünk ellenőrző bizottsága, Horváth Imre elnök (jobbra),  Hangay György, (középen) és  Kovács…

Tovább >>

Éves közgyűlés

csoportkép

Kedves Tagtársunk! A Magyar Sportújságírók Szövetsége alapszabályának 12.§ 4. pontja értelmében ezúton összehívom az MSÚSZ közgyűlését, amelyre 2020. szeptember 13-án,…

Tovább >>