Szilágyi Anna az AIPS vendége volt Svájcban

Huszonegy fiatal újságíró – köztük a márciusban az AIPS Médiadíját a fiatal fotósok kategóriájában elnyert Szilágyi Anna – vett részt a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség egyhetes szemináriumán, az olimpia fővárosának nevezett, svájci Lausanne-ban.

A lausanne-i program az AIPS egyik legfontosabb kezdeményezésének, a fiatal újságírók támogatásának újraindulását jelenti a koronavírus-járvány okozta kétéves szünet után. A résztvevők olyan kiváló és tapasztalt mentoroktól tanulhattak, mint Martin Mazur (Argentína), Keir Radnedge (Nagy-Britannia), Riccardo Romani (Olaszország) és Andrea Giannini (Olaszország). A huszonegy újságíró négy kontinenst képvisel.

Az első nap fő eseményét az Olimpiai Múzeumban tett látogatás jelentette, a résztvevők ott ismerhették meg a következő napok programját is. A három emeleten elhelyezkedő Olimpiai Múzeumban több mint 1500 kiállítási tárgy és 150 képernyő segítette az olimpia szellemiségére való hangolódást. A programon részt vett Gianni Merlo, az AIPS elnöke, aki nagy örömmel mondta: „Most visszatértünk, és remélem, a jövőben is folytatni fogjuk ezt a remek programot. Ez a remény üzenete”.

Riccardo Romani, az egyik AIPS-mentor úgy nyilatkozott: „Nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek a programnak. Nagy felelősséget érzek azért is, mert az újságírás világát – nem csak a sportújságírásét – szétzúzta a közel kétévnyi járvány. A történelem talán legnehezebb időszaka ez a szakma számára.”

A résztvevők találkoztak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetségével, valamint a legnépszerűbb sportágak szakszövetségei közül néhánynak a képviselőjével. Így a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségével, a Nemzetközi Tornaszövetségével, a Nemzetközi Úszószövetségével, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségével és az Európai Atlétikai Szövetségével. Ezt a sort egészítette még ki a Sportdöntőbíróság képviselőjével való találkozás is. A NOB részéről, például, Thomas Bach elnök adott tájékoztatást.

AIPS FIFA

Szilágyi Anna számára nagy élményt jelentett a részvétel. Mint mondta, részben azért, mert személyesen is találkozhatott az AIPS vezetőivel, képviselőivel, hiszen velük korábban, a díjátadón, például, csak online tudott beszélni. Egyedüli fotós lévén számára a programok inkább érdekesek, mint szakmailag is hasznosak voltak – szerencséje, hogy mesterszakon sportmenedzseri képzésben vesz részt, ahhoz ellenben nagyon sok érdekességet hallott, tapasztalt. Kiemelt egyet a témák közül, a FIFA által tartott előadások közül a női játékvezetéssel kapcsolatos különösen tetszett neki. Megjegyezte azt is, hogy örült annak, hogy négy kontinensről érkeztek fiatalok a programra, azt pedig különösen nagy örömmel tapasztalta, hogy a mi régiónkat, Közép-Kelet-Európát milyen okos, felkészült, tájékozott újságírók képviselték. Biztos abban is, hogy a szakmai munkájában hosszú éveken, évtizedeken keresztül fontos kapcsolatokra tudott szert tenni.

A lausanne-i programon részt vettek az AIPS Sport Media Awards, az AIPS Médiadíj Fiatal Riporterek kategóriáinak 2020-ban és 2021-ben kihirdetett győztesei. Eredetileg jutalmuk egy nagy sporteseményen való részvételre szóló ösztöndíj lett volna, ám ezt a koronavírus-járvány meghiúsította. Minden résztvevő oklevelet kapott az egyhetes program végén.

Az AIPS Fiatal Riporterek Programjában Lausanne-ban (november 20-27.) részt vevő újságírók: Szilágyi Anna (Magyarország), Hasszan Kvaszen al-Maszkin (Szaúd Arábia), Ari Schneider (Egyesült Államok), Ayishatu Zakaria Ali (Ghána), Azra Išić  (Bosznia-Hercegovina), Clarisse Sih (Kamerun), Clarisse Uwimana (Ruanda), Hamza Ait Messzaud (Marokkó),  Idah Kamau (Kenya), Ijeoma Okigbo (Nigéria), Joe Weimerskirch (Luxemburg), Mažvydas Laurinaitis (Litvánia), Miguel Paulo (Uruguay), Miha Trošt (Szlovénia), Peter Georgiev (Bulgária), Robert Witt (Németország), Siddhart Kohli (Nagy-Britannia), Silvana Strieder (Ausztria), Traszosz Demetriu (Ciprus), Vladiszlav Dunajenko (Ukrajna), Wojciech Nowakowski (Lengyelország)

AIPS

2021. november. 28.

























Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Pálfalvi Gábor újabb kitüntetése

Szent László Díj átadása 2022 06 27 (1)

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Tagfelvételi Bizottságának elnöke, Pálfalvi Gábor rövid időn belül újabb rangos kitüntetésben részesült. A hét elején…

Tovább >>

Magyar újságírókat jutalmazott az AIPS

CSPH8260

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS díjazta a magyarországi vizes világbajnokságon dolgozó médiamunkatársak „veteránjait”, három magyar is kapott elismerést. Azon…

Tovább >>

Pódiumbeszélgetés a Kubala-könyvről

Kubala

A Kubala95 emlékév alkalmából bemutatták Budapesten Varró Krisztián Kubala című könyvét, amely Kubala Lászlóról, az 1950-es évek világklasszis csatáráról,…

Tovább >>

Óriási sikert ért el külföldön is Muhi András Pires Szilágyi Áron-filmje

MAP2

Dohában, a Kalifa Nemzetközi Stadionban lenyűgöző kulisszák közepette – ragyogó telihold alatt egy lenyűgöző szabadtéri ceremónián – adták át…

Tovább >>

Csillag Péter Feleki-díjas

CSPH8697

Csillag Pétert Feleki László-díjjal tüntette ki a Magyar Sportújságírók Szövetsége a nyíregyházi kongresszuson. A Nemzeti Sport főmunkatársát Szöllősi György…

Tovább >>