Rendhagyó kötet a futás lélektanáról

konyvEksztázis – Futás és önmegvalósítás címmel, és Monspart Sarolta tájfutó világbajnok előszavával jelent meg Tornai Szabolcs filozófus, író, tájfutó könyve a futás lélektanáról az Athenaeum Kiadó gondozásában. A szerző keze alól azonban nem szakkönyv, hanem irodalmi alkotás került ki. Az irodalom egyik ősrégi és közkedvelt eszközét, az aforizma műfaját alkalmazta annak érdekében, hogy szinte mindent elmondjon a futás lelki, mentális, sőt spirituális vonatkozásairól.

Mit él át egy futó futás közben? Honnan ered, és miért olyan elemi erejű a futás szenvedélye? Miért jóval több a futás, mint sport? Hogyan válhat a futás a modern életvitel szerves részévé? Milyen szemléletmóddal és mentális stratégiákkal lehet hatékonyan edzeni és versenyezni? Mi az összefüggés a futás és a szexualitás között? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a szerző nem kevesebb mint 450 futóaforizma formájában.

Tornai szerint a futás lényege nem a fogcsikorgató önsanyargatás, hanem a túláradó öröm, az eksztázis, az önmeghaladás. Vagyis az a felfokozott állapot, amelyben a futó kiszabadulhat a hétköznapi realitás szorongató börtönéből, és a mindenséggel való mámoros egységet élheti át. Monspart Sarolta többek közt ezt írja a kötet előszavában: „Azt hittem, hetvenévesen már majdnem mindent tudok a futásról és a tájfutásról. Tévedtem. Erre már az első, alig száz aforizma elolvasása után rá kellett jönnöm.”

2015. március. 20.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>