Már lehet jelentkezni az AIPS Sport Media Awards, vagyis az AIPS Sportmédiadíj idei pályázatára

Noha a világ rendkívüli időszakot él, a minőségi újságírás továbbra is él, létezik. Ahogy a AIPS Sport Médiadíj is, amelyet immár harmadik alkalommal írt ki a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség az ismert kategóriákban. Ezek a díjak igazi ünnepet jelentenek a legjobb sporttörténet-mesélőknek a média minden területén a fotózástól a videóig, a nyomtatott sajtótól a digitálisig, a podcastoktól a sportblogokig. A legutóbbi kiírás alkalmával 125 országból érkeztek pályázatok, ami egyértelműen mutatja az AIPS Sport Médiadíj nemzetközi szellemiségét és alapvető értékeit.

A PÁLYÁZÁS MÓDJA

Szokás szerint a https://www.aipsawards.com/ oldalon létre kell hozni egy profilt, majd elküldeni a pályamunkát. A beküldés ingyenes mindenkinek, függetlenül a státusától és anyanyelvétől. A fenti weboldalnak már van kínai, francia, német, olasz, kínai, román és spanyol nyelvű verziója, a többi nyelven készülőben van. Mindenki legfeljebb két különböző pályázatot tölthet fel. A feltöltés egyszerű, nem haladja meg a tíz percet legyen szó akár írásos kategóriák PDF-jéről, audio fájlról vagy videóról. A linkelések mindaddig megengedettek, amíg megfelelnek a követelményeknek (szabadon hozzáférhetőek, a megjelenés dátuma látható). Az összes kiegészítő anyag (szkriptek, feliratok, angol fordítás) feltöltéskor vagy egy későbbi szakaszban is mellékelhető.

 HATÁRIDŐ

Az összes beküldött anyagnak 2019. október 8. és 2020.november 9. között kellett megjelennie. Csak az ezen időpontok között közzétett cikkekkel, videókkal, fotókkal és audioműsorokkal lehet érvényesen pályázni 2020. november 9-én, 18 óráig.

 KATEGÓRIÁK

A kategóriák megegyeznek az előző pályázat során megismert nyolc fő kategóriával: két fotós (sport akciókép, portfólió), két írott (legjobb kolumna, legjobb színes írás), három videós (rövid magazinos anyag, sportolói portré, dokumentumfilm) és egy hanganyag, amely a rádiós anyagoktól a podcastokon át bármilyen típusú lehet. Az egyes kategóriák dobogósai pénzjutalmat kapnak. A nyertesek pénzdíja a szokásos 8000 dollár, másodikoké 3000, a harmadikoké pedig 2000.

KATEGÓRIÁK

FOTÓ, AKCIÓKÉP

Olyan fotó, amely egy emlékezetes sportos pillanatot örökít meg valamely sporteseményen.

FOTÓ, SOROZAT

Minimum három, legfeljebb öt kép. E képek készülhettek egyazon vagy különböző sportágban, egyazon vagy különböző sporteseményen.

 LEGJOBB KOLUMNA

Olyan szakmai tudást és tájékozottságot tükröző írás, amely az adott témakörbe releváns betekintést nyújt, hangulatos, eredeti megfogalmazásban.

LEGJOBB SZÍNES ÍRÁS

Mindazon történetek elmesélése, amelyek az innovatív gondolkodást, a vizsgálódást mutatják be szenvedélyesen, hangulatosan megírva, megragadva az érzelmeket a sport világában. Ide tartozhat a riport, a magazincikk, krónika, interjú.

HANGANYAG

Lehet rádióriport, internetes hanganyag (podcast), kommentár vagy más munka, amely nemcsak tartalmas, hanem technikai innovációt és minőségi kutatómunkát is tükröz.

 VIDEO

SPORTOLÓI PORTRÉ

Olyan tíz  percnél hosszabb videó, amely lenyűgöző, mélyreható képet vázol fel egy sportolóról, vagy a sportvilág egyik prominens, meghatározó alakjáról.

DOKUMENTUMFILM

Olyan tíz percnél hosszabb videó, amely egy lenyűgöző vagy feltáró jellegű történetet mesél el a sportvilág valamely szeletéből, s a minőségi kutatási eredmények minőségi filmkészítéssel fonódnak össze.

RÖVID SPORTMAGAZIN JELLEGŰ ALKOTÁS

Olyan tíz percnél rövidebb videó, amely lenyűgöző, mélyreható képet vázol fel egy sportolóról, vagy a sportvilág egyik prominens, meghatározó alakjáról.

FIATAL RIPORTEREK

A kilencedik kategória a fiatal, 30 év alatti hivatásos riportereké, sportújságíróké; e kategóriába azok tartoznak, akik 1991. január 1. után születtek. Ők három kategóriában pályázhatnak: írott anyag, fotó, műsorkészítés (hanganyag, videó). A kategóriák legjobbjainak díja: „ösztöndíjasként” részt vehetnek egy világversenyen, s minden költségüket az utazástól a szállásig az AIPS állja. A személyenkénti két pályázatból csak egy adható be a 30 év alatti fiatal riporter kategóriában.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az AIPS Sport Médiadíj a sportújságírók globális díja minden műfajban. Fejenként legfeljebb két pályázat adható be, az összdíjazás több mint 100 ezer amerikai dollár.

Összesen nyolc kategóriában zajlik a verseny, továbbá van egy külön kategória a fiatal riportereknek.

A pályázatok beadási határideje: 2020. november 9., 18 óra.

A díjkiosztó ünnepségre 2021 első felében kerül sor.

Az AIPS Sport Media Awards díjat a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség a Katari Sportújságíró Bizottsággal együttműködésben szervezi, a sport és a kultúra iránti befektetésnek tekintve a közös munkát és kifejezetten ügyelve a szakma függetlenségének megőrzésére.

Az első díjátadót 2019-ben januárjában Lausanne-ban tartották, és Thomas Bach, a NOB elnöke nyitotta meg.

A második házigazdája az idén februárban a rendkívül sikeres 83. AIPS-kongresszus keretében Budapest volt, és részt vett rajta Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai-szövetség elnöke is.

Magyar díjazottak

Jura Ozmec , az AIPS főtitkára, Szöllősi György, az AIPS Europe alelnöke, az MSÚSZ elnöke, Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Szentes Richard, Tihany Viktor, Derencsényi István, Csurka Gergely és Csisztu Zsuzsa, az AIPS végrehajtó bizottságának tagja, az MSÚSZ alelnöke, a díjkiosztó gála egyik műsorvezetője

Fotó MSÚSZ/Cseh Péter 

Mint ismeretes a gálán díjat vehetett át Csurka Gergely a kvangdzsui vizes világbajnokságon aranyérmes Milák Kristófról a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) magazinjába írt cikkéért, Derencsényi István a Medence művészei című sportfotó-sorozatáért. Az AIPS szintén elismerte a kategóriájában a legjobb tízbe került Tihany Viktor (MTVA) Anya, a bajnok című, Kozák Danutáról szóló filmjét, és Szentes Richardot, aki az Oceans Seven-sorozatot világcsúccsal teljesítő Mányoki Attiláról forgatott filmjével a legjobb tizenötben végzett.

Gianni Merlótól, az AIPS elnökétől életműdíjat vehetett át a magyar sportújságírás és rádiózás legendája, Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke.

2020. április. 19.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Könyvbemutatóval ünnepelt a százéves sakkszövetség

Sakk2

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100….

Tovább >>

Szilágyi Anna az AIPS vendége volt Svájcban

AIPS FIFA

Huszonegy fiatal újságíró – köztük a márciusban az AIPS Médiadíját a fiatal fotósok kategóriájában elnyert Szilágyi Anna – vett…

Tovább >>

Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>