Magyar riporter, magyar mentor

IMG_0218

A fejlődés megállíthatatlan: mobiltelefonnal speciális applikáció segítségével már tévés anyagokat lehet vágni; Mohay Bence (jobbra) erről magyaráz Huber Tamásnak

 A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) legutóbbi Young Reporters Programját Ausztriában rendezte, a téli speciális olimpián. Az ösztöndíjprogram keretén belül fiatal, tehetséges újságírók utazhattak Grazba és Schladmingba, hogy testközelből lehessenek szemtanúi a versenyeknek, ezen túl pedig képzést kapjanak, tréningeken vegyenek részt.

Magyarországot Huber Tamás, a Nemzeti Sport Online újságírója képviselte, illetve Mohay Bence, az egykori Young Reporter, az M4 Sport jelenlegi munkatársa ezúttal mentorként tért vissza.

A március 17-től 25-ig tartó játékokon 14 különböző országból érkező fiatal zsurnaliszta vett részt, heten Schladmingban, heten pedig Grazban tevékenykedtek. A délelőttönként különleges tanórák voltak, érdekes előadások hangzottak el. A cél most sem volt más, mint támogatni munkájukban az ifjú pályakezdőket. Nagy segítséget nyújtott nekik céljaik elérésében számos, nagy tapasztalatú  újságíró, mint például Olaszországból Riccardo Romani, Nagy-Britanniából Keir Radnedge, Ausztriából Josef Langer, akik mind sokat segítettek a fiataloknak.

A szervezők és a mentorok szerint az utóbbi évek egyik legjobban sikerült Young Reporters Programján van túl a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség.

„Néhány évvel ezelőtt még magam is részvevőként voltam jelen a programon, és óriási megtiszteltetés volt, hogy mentorként is számítottak rám. Kicsit meg is voltam illetődve, amikor megkerestek az AIPS-tól, hiszen még nekem is rengeteget kell  tanulnom nap mint nap. Ugyanakkor úgy éreztem, hogy szereztem már annyi tapasztalatot a Telesportnál és az M4 Sportnál töltött kilenc év alatt, hogyha a szervezők számítanak rám, tudok segíteni a fiatalabbaknak, akik még az út elején járnak.

Nagyon jó volt újra átélni a sajátos hangulatot, részese lenni a programnak, és reggeltől késő estig együtt dolgozni a fiatalokkal. A képzésnek ugyanúgy részei voltak a reggeli szemináriumok, mint a forgatások, közösen elkészített interjúk, videós tudósítások, a hajnali háromig tartó vágások, majd a másnap reggeli elemzések a kész anyagokról. Azt próbáltuk átadni a résztvevőknek, hogy az egyszerű kérdéseknél ássanak mélyebbre. Próbáljanak meg mögé látni az első benyomásoknak, és megmutatni azt a drámát, azokat az emberi történeteket, amelyek az eredmények mögött vannak. Ezt általában is fontosnak tartom, de itt a speciális olimpián hatványozottan hangsúlyos volt.

Rendkívül motiváló volt látni, ahogy azok a tanácsok, ötletek, javaslatok, amiket egy-egy képzésen elmondtam, másnap már megjelentek a készülő anyagokban. Azt gondolom, sikerült valamit hozzátennünk a fiatalok szakmai fejlődéséhez, de emellett az egy hét alatt emberileg is nagyon jó kapcsolatba kerültem minden résztvevővel, szuper kis csapat jött össze. Hozzá kell tennem, hogy nagyon tehetséges fiatal újságírókkal foglalkozhattunk, így nem volt nehéz dolgunk mentorként.

Egyébként én magam is sokat tanultam a képzés során, az idősebb mentoroktól és a résztvevőktől is. Intenzív hét volt, sok munkával, de megérte” – fogalmazott Mohay Bence.

„Először is nagyon nagy köszönettel tartozom a nemzetközi és a magyar szövetségnek is, hogy részese lehettem ennek a fantasztikus kilenc napnak. Leírhatatlan élményekben volt részem, új barátokat szereztem, s úgy érzem, több lettem. Fiatal vagyok még, az út elején járok, az Ausztriában szerzett tapasztalatok pedig biztosan végig kísérnek majd a karrierem során” – összegzett Huber Tamás.

2017. március. 27.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>