Jövőre veletek, Győrött!

A 2024-es budapesti olimpiai pályázatról, a riói ötkarikás játékokról, a labdarúgó Eb-ről és a 2017-es budapesti FINA-világbajnokságról is szó esett hétfőn Tápiószentmártonban, a Kincsem Lovasparkban megtartott a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. által támogatott SPORTÚJSÁGÍRÓ-KONGRESSZUS 2016  rendezvényen, amelynek keretében megtartottuk az éves rendes közgyűlést, átadtuk az MSÚSZ éves elismeréseit, s Jannisz Darasz, az AIPS európai szervezetének elnöke bejelentette: 2017 márciusában Budapesten rendezik kongresszusukat.

Az esemény a nagy visszatérés jegyében zajlott, hiszen több éves szünet után, immár 17. alkalommal gyűltek össze ismét a sportújságírók a Kincsem Lovasparkban. A kétnapos rendezvény háziasszonya, elnökségi tagunk, Csisztu Zsuzsa volt.

CsZs

Csisztu Zsuzsa

A program nyitásaként Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója és Rosonczi-Kovács Mihály, a Magyar Népzenei Követség vezetője arról tájékoztatta a résztvevőit, hogy Merci! Dank! Gracias! címmel, novemberben gálaestet tartanak Budapesten, az 1956-os melbourne-i olimpiát Magyarországért – a szovjet megszállás elleni tiltakozásul – bojkottáló holland, spanyol és svájci sportolók tiszteletére.

csillag

Csillag Péter 

kovács

Rosonczi-Kovács Mihály

Ezután Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja a 2024-es budapesti olimpiai pályázat pillanatnyi állásáról számolt be. A Védnöki Testület elnöke előadásában kiemelte: a NOB 1.5 milliárd dollárral támogatja az olimpia rendezését, így a költségek felét biztosítja. A sportdiplomata hozzátette: a leendő budapesti ötkarikás esemény létesítményeinek 80 százaléka mindenképpen megépül. Schmitt emlékeztetett rá, hogy a költségek hét éven át mindössze a GDP 0,3 százalékának erejéig terhelik a költségvetést. A magyar pályázat egyik gyengeségeként említette a szálláskapacitást, mert a NOB előírása szerint 100 ezer férőhelyet szükséges a játékok idejére. Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy 2024-re Bécs már hetven perc alatt lesz elérhető lesz vasúton Budapestről, így akár az osztrák fővárosban megszállva is hamar el lehet majd jutni az olimpia helyszíneire. Schmitt szerint Budapest rendezése mellett szól: Magyarország a nyolcadik a világon az olimpiák legeredményesebb nemzeteinek rangsorában, az egy lakosra jutó aranyérmek számát tekintve Finnország mögött a második, s a TOP12-ben az egyetlen ország, amely még nem rendezett nyári játékokat.

schmitt

Schmitt Pál

Szalay Péter, a 2017-es budapesti, hat sportágat egyesítő FINA-világbajnokság médiaigazgatója elmondta, a vizes esemény keretében összesen 75 számban hirdetnek győztest, ebből negyvenkétszer  úszásban. A megnyitó július 14-én lesz a Várkert Bazárnál, míg a záróünnepséget július 30-án, a Városligetben tartják. A vb-re 208 ország 4000 versenyzőjét várják, a médiából kétezren érkeznek, az önkéntesek száma 3500. Hozzátette: a Dagály Uszoda főpróbája  2017 júniusában a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntője lesz, a vb alatt azonban a pólós eseményeket a Hajós Alfréd Uszodában rendezik majd.

szalaypéter

Szalay Péter

Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a magyar csapatnak eddig 127 riói kvótája van, így a szavaival élve „nem állunk rosszul”, majd azzal folytatta, hogy a MOB reményei szerint több mint húsz sportágban,  száznegyvennél is több magyar sportoló indul majd. Megemlítette azt is, hogy a riói olimpián 80 magyar sajtómunkás vesz majd részt. Az igazgató hozzátette: a MOB médiaszolgálatot szervez a játékok ideje alatt, s az anyagokat és fotókat forrásmegjelöléssel, ingyenesen vehetik majd igénybe a médiumok. Az igazgató beszélt arról is, hogy MOB segíteni tud a belépők beszerzésében és a kedvezményes szállások lefoglalásában azoknak a szurkolóknak, akik szeretnének  a helyszínen szurkolni a magyar sportolóknak.

 

siklóserik

Siklós Erik

Kiss Gergely, a Duna Incentives Training & Events az megújult M4 Sport – Az Év Sportolója Gálát szervező cég társtulajdonosa a rendezvény tapasztalatairól beszélt, Szabó László, a megújult M4 Sport – Az Év Sportolója Gála kreatív producere bejelentette, hogy a következő díjátadót 2017. január 12-én rendezi meg a szövetség, az ideihez hasonló show-műsor formájában, ismét a Nemzeti Színházban. Szöllősi György, a MSÚSZ elnökének tájékoztatása szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap ismét névadó szponzorként áll az esemény mellé, amelyet a Szabó László vezette Magyar Paralimpiai Bizottság is másfél millió forinttal támogat.

kissgergő

Kiss Gergely

szabólaci

Szabó László

Szabó Gergő, a labdarúgó-sválogatott sajtófőnöke közölte: az MLSZ továbbra is nyitott arra, hogy partnerként részt vegyen az MSÚSZ Csillag Imre Ösztöndíj Programjában, ezáltal segítve, hogy minél több sportújságíró eljusson a magyar a csapat külföldi mérkőzéseire. Az  Európa-bajnoksággal kapcsolatban megjegyezte, hogy mivel Ausztriában – ahol edzőtáborozik a keret – és Franciaországban is emelt szintű biztonsági előírások vannak érvényben, ezért az MLSZ eseményeire csak olyan újságíró, fotós, operatőr, vagy technikai munkatárs léphet be, aki előzetesen regisztrált.

gergő

Szabó Gergő

Az előadásokat követően, de még a közgyűlés előtt együttműködési megállapodást írt alá  Rácz Éva, Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke – akit elkísértek a szervezet futballcsapatának, a PRESSingnek a tagjai – Szöllősi Györggyel, szövetségünk elnökével, majd az MSÚSZ vezetője emlékplakettel köszönte meg Erdélyi Mariann korábbi nyolcéves, két elnökségi cikluson át tartó pénztárnoki munkáját.

ráczéva

Rácz Éva

MÚRE

PRESSing – elnöknővel

Mariann

Erdélyi Mariann 

A közgyűlés – dr. Elbert Gábor volt a levezető elnök – elfogadta az elnökség szakmai beszámolóját, a 2015-ös évről készült pénzügyi beszámolót, valamint az idei költségvetés tervezetét. Szöllősi György az MSÚSZ  gazdasági helyzetéről annyit mondott, hogy 2015-ben sikerült megduplázni az előzetesen  tervezett bevételt, az idei évben pedig már 67 millióból gazdálkodhat a szervezet. Ez  kétszer több mint amennyi tavaly befolyt a szövetség kasszájába. Őri B. Péter főtitkár bejelentette, hogy nem kíván élni az alapszabály adta lehetőséggel, miszerint a mindenkori főtitkár automatikusan tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, mégpedig azért nem, mert nem tartja összeegyeztethetőnek az újságírói munkát a MOB-tagsággal. Döntését előzetesen Borkai Zsolttal és Szabó Bencével, a MOB elnökével és főtitkárával is közölte, akik egyetértettek az elhatározással.  Az alapszabály ennek megfelelően változott: az az elnökségi tag, aki nem kíván élni automatikus MOB-tagságával, ajánlhat maga helyett másik vezető tisztségviselőt a döntést meghozó elnökség figyelmébe. További pontokon is változott az alapszabály, amely könnyített felvételi procedúrát is megenged közismert pályafutást maguk mögött tudó és határon túli sportújságírók számára.

Elbert

Elbert Gábor

A közgyűlést követő díszvacsorán először internetes videokapcsolaton keresztül, Lausanne-ból jelentkezett be Gianni Merlo, az AIPS elnöke, aki összefogást, munkájuk során pedig őszinteséget kért a kollégáktól, s arra buzdította őket, hogy harcoljanak a bunda, a fogadási csalások és a korrupció ellen. A Skype-beszélgetés apropóját az adta, hogy az MSÚSZ most először adta át a Gyulai Istvánról elnevezett kitüntetéseket, s az olasz AIPS-elnök föltétlenül méltatni szerette volna egykori barátját, kollégáját, az AIPS korábbi magyar főtitkárát, akinek fia, Márton is személyesen köszönte meg a sportújságíróknak, hogy ilyen módon őrzik édesapja emlékét.

gianni

Gianni Merlo

Gyulai Marci

Gyulai Márton

Személyesen is megtisztelte jelenlétével a tápiószentmártoni eseményt Jannisz Darasz, az AIPS európai tagozatának görög elnöke, aki bejelentette, hogy a szervezet 2017 márciusában Budapesten tartja éves európai kongresszusát, amelyre minden tagország elnökét elkíséri majd egy-egy sportikon is.

yannis

Jannisz Darasz

Pálfalvi Gábor, a nyugati alelnök közölte: az MSÚSZ jövő évi kongresszusát a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál házigazdája, Győr rendezi,az esemény fővédnöke Borkai Zsolt, a MOB elnöke, a város polgármestere lesz.

pálfalvi

Pálfalvi Gábor 

Ezután az MSÚSZ  kitüntetéseit adta át Szöllősi György, Novotny Zoltán tiszteletbeli elnök, Dénes Tamás, a nívódíj-bizottság vezetője, Gyulai Márton és Jannisz Darasz.

Nívódíjban részesült Ághassi Attila, az Index újságírója, az „Elüldöztek innen, aztán, ha nyertem, hazaáruló lettem” című, Gárdos Róbert asztaliteniszezőről szóló cikkéért; Czégány Pál, a FradiMédia főszerkesztője és Nagy Zsuzsanna operatőr-vágó „A nehezebb út” című Dalnoki Jenő életét bemutató filmért; Égerházi Péter, a Hajdú-Bihari Napló újságírója, a „Saját magamat nyírtam ki az életből című, a büntetése letöltése után szabadult Menyhárt Ernővel, a hajdani közönségkedvenc labdarúgóval készített interjúért; Fejér Balázs, a Karc FM Előnyszabály című műsorában elhangzott, Kovács Antal olimpiai bajnokkal készített húsvéti beszélgetésért; Szirtesi László szabadúszó fotóriporter „Ez fájt!” című alkotásért; Vámos Tamás, a Sport Plusz szerkesztőségvezetője, az Eisemann László özvegyével és Verebes József lányával a tragédiák után készített interjúkért.

czégánypál

Czégány Pál és Nagy Zsuzsanna

égerházi

Égerházi Péter

fejérbalázs

Fejér Balázs

vámos

Vámos Tamás

Az MSÚSZ elnökségének döntése értelmében a sportújságírók Világnapi elismerését az idén tíz éve elhunyt sportdiplomatáról, a szövetség örökös tiszteletbeli alelnökéről, Gyulai Istvánról nevezték el. Ezt a díjat az idén Fábik Tibor, a Magyar Idők sportújságírója; Mohai Gábor, a Nemzeti Sport és a Kisalföld tudósítója; Szűcs András, a Nemzeti Sport egyéni és csapatjáték rovatának helyettes vezetője; Tóth Anita, a Nemzeti Sport egyéni és csapatjáték rovatának vezetője; valamint Vobeczky Zoltán, az M4 Sport szerkesztője kapta meg.

fábik

Fábik Tibor

mohay

Mohai Gábor

tóthanita

Tóth Anita

Feleki-díjban részesült Méhes Gábor, a Sport TV riportere és Vincze András, a Nemzeti Sport labdarúgórovatának vezetője. Vincze András szót kért az elismerés átvétele után, meghatottságának adott hangot, és a kitüntetéssel járó pénzjutalmat fiatal, tehetséges sportújságírók segítésére ajánlotta fel.

méhes

 Méhes Gábor

vincze

Vincze András

Életműdíjat vehetett át Malonyai Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa és Szalay Péter, a 2017-es budapesti, hat sportágat egyesítő FINA-Világbajnokság médiaigazgatója, a Telekom Hírszolgálat vezetője. Vincze András korábbi felajánlásához később csatlakozott Szalay Péter is.

malonyai

Malonyai Péter

szalaypéter2

Szalay Péter

Ághassi, Szirtesi, Szűcs,Vobeczky kolléga egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott résztvenni az eseményen, a díjat későbbi időpontban adjuk át nekik.

Az elhangzott laudációk itt olvashatók.

Kedden  rendeztük a hagyományos Hoffer-kupa kispályás labdarúgótornát és több évi szünet után a fogathajtóversenyt, amit a Kincsem Lovaspark néhány éve elhunyt tulajdonosáról, Kocsi Jánosról neveztünk el.

 Eredmények.

Fogathajtás, Kocsi-kupa. Férfiak (12 induló): 1. Márton István (Nógrád Megyei Hírlap), 2. Mravik Gusztáv (FourFourTwo), 3. Béres L. Attila (szabadúszó), 4. Radnóti László (nyugdíjas  rádióriporter), 5. Róth Tamás (szabadúszó), 6. Henter Pál (Sportmenü). Nők: ‘ Galán Laura (FourFourTwo), 2. Paor Lilla (Hatoscsatorna), 3. Erdélyi Mariann (szabadúszó)

Márton

Márton István harmadszor győzött, így a vándorkupa végleg az övé lett

Nők: Galán Laura (FourFourTwo), 2. Paor Lilla (Hatoscsatorna), 3. Erdélyi Mariann (szabadúszó).

Galán

Galán Laura

Labdarúgás. Hoffer-kupa: Újságíró válogatott-FourFourTwo 6:5, Nemzeti Sport-PRESSing 4-0, NS-FFT 5-0, Újságíró-válogatott-PRESSing 2-1, PRESSing-FFT 2-0, NS-Újságíró válogatott 4-0.

 

1. Nemzeti Sport 9 pont

NS

 

2. Újságíró-válogatott 6

újságírók

3. PRESSing 3

PRESSing

 

4. FFT (kiegészülve Kemény Kristóffal, Alexandra Kiadó és Somogyi Zsolttal, NS) 0.

A legjobb játékos: P. Fülöp Gábor (Magyar Rádió)

játékos

 

A legjobb kapus: Szucher Ervin (PRESSing)

 

kapus

 

Gólkirály: Schleinig Ádám (Nemzeti Sport, 4)

 

gólkirályjpg

Fotók: MSÚSZ/Róth Tamás, Mravik Gusztáv (fogathajtás)

A kongresszusról készült fotók itt tekinthetők meg, s a forrás megjelölésével ingyenesen használhatók.

 

 

2016. május. 10.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>

Gyászol az európai sportújságíró társadalom

Holzschuh

A halálhírről a Nemzeti Sport számolt be. Életének 78. évében, gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Rainer Holzschuh, az Európai Sportmagazinok Szövetsége…

Tovább >>

Az MSÚSZ elnökségének közleménye

szurkolok

  Mérhetetlen csalódást jelent számunkra, hogy a közelmúlt budapesti, teltházas, biztonságos és sportszerű hangulatú mérkőzéseit követően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)…

Tovább >>