Jövőre Pécsett

Huszonegy kitüntetés átadása, visszatekintés a Jubileumi kongresszusra, az AIPS budapesti tanácskozására és megismételt közgyűlés szerepelt a  programban.

Mivel a szeptember 13-i közgyűlésen a Testnevelési Egyetemen lévő irodánkban nem jelent meg a tagok több mint 50 százaléka plusz egy fő, ezért szeptember 16-án szintén az intézményben, annak is az Athén-termében tartotta meg szövetségünk a megismételt tanácskozást, amely a résztvevők számától függetlenül határozatképes volt.

Különleges esemény volt: eredetileg Pécsre és tavasszal terveztük az eseményt, de közbeszólt a koronavírusjárvány, a pandémia miatt lemondtunk több programról, azonban nem akartunk Pécsett csonka kongresszust rendezni, ezért Budapesten a sportnap elhagyásával az egészségügyi szabályok betartása mellett tartottuk meg az idei Sportújságíró-kongresszust. A Testnevelési Egyetemem úgynevezett hibrid tanácskozás volt, amelyen a résztvevők online is csatlakozhattak a személyesen jelenlévőkhöz.

Szöllősi György MSÚSZ-elnök

SzGy beszéd

üdvözlő beszédében elmondta, hogy az elnökség döntése már tavasszal megszületett a szakmai díjak odaítéléséről, és már nem szerették volna tovább halogatni a közgyűlés összehívását sem, mert arra törvény is kötelezi a szövetséget.
“Fáj a szívünk a kétnapos kongresszus minden pillanatáért, de végül úgy döntöttünk, hogy ezt a hibrid megoldást választjuk” – utalt az elnök arra, hogy egyes tagjaink – korlátozott számban – személyesen jelentek meg a közgyűlésen, míg mások otthonról online kapcsolódtak be. Egyben külön köszönetet mondott Szabó Tünde államtitkárnak azért, hogy a sportállamtitkárság több szakmai programon – mint például a Nagy Béla-program – keresztül támogatja szövetség munkáját.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony

Athén teremben

online nyitotta meg a tanácskozást. “2020 éles figyelmeztetése, amiről már-már hajlamosak vagyunk elfeledkezni, hogy az egészség mindennél fontosabb, és ennek hangsúlyozásában Önök is sokat segíthetnek”. Az államtitkár szerint a koronavírus-járvány miatt a sportélet minden szereplőjére új kihívás vár, és az eddigieknél átgondoltabb, sportoló centrikusabb tervre van szükség, mind szakmai oldalon, mind a költségvetések elkészítésekor. “A sport, a rendszeres mozgás, a test és ezáltal a lélek megedzése az egyik legfontosabb prioritás” – emelte ki, majd arról szólt, hogy a magyar kormány sport iránti elkötelezettsége ezután sem változik, hiszen újból megerősítést nyert a sport kiemelt szerepe. “A sportújságírók munkája is fontos, hiszen kellő hozzáértéssel bemutatva még több fiatalt lehet megnyerni a sportnak” – állapította meg.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai és a Sakkszövetség elnöke

SzabóLaci

személyesen köszöntötte a résztvevőket; hangsúlyozta, hogy sikeres, minőségi és értékes sportújságírás nélkül nem lehet eredményes magyar sport sem. “Ha olykor vannak is vitáink, akkor is értékes a munkátok” – állapította meg, majd bejelentette: “A múlt héten itt járt a Nemzetközi Sakkszövetség delegációja, és a látogatás után az a döntés született, hogy a FIDE decemberi online kongresszusán Budapestet fogja javasolja a 2024-es sakkolimpia helyszínének.” Elmondta, hogy Magyarország eddig még sohasem adhatott otthont a világ ötödik legnagyobb sporteseményének tartott sakkolimpiának. Ráadásul ez éppen abban az évben valósulhat meg először, amikor a Nemzetközi Sakkszövetség  száz éves lesz. Végül, mint a Puskás, a musical producere arról beszélt, hogy terveik szerint novemberben Budapesten és vidéken ismét látható lesz a darab, s valamelyik előadást szövetségünk minden tagja – partnerével együtt – ingyenesen megnézheti.

A folytatásban kisfilmet lehetett megnézni az idén februárban Budapesten rendezett, remekül sikerült 83. AIPS-kongresszusról, majd dr. Csisztu Zsuzsa, a szervezőbizottság igazgatója, szövetségünk alelnöke

Csisztukongr

elmondta, hogy hogy Budapest London helyett ugrott be, és rekordidő alatt kellett megszervezni az eseményt, amely után sok pozitív visszajelzést kaptak. “Gianni Merlo, az AIPS elnöke köszönő levelében többek között azt írta, hogy világszínvonalú összejövetel volt” – említette büszkén Csisztu, majd arra hívta fel a kollégák figyelmét, hogy az AIPS november 9-ig meghosszabbította a 3. Sport Media Awards-pályázatok leadási határidejét. “Eddig csak öt magyar pályamű érkezett be, ezért arra kérlek benneteket, hogy bátran pályázzatok” – hangsúlyozta az alelnök asszony..

A továbbiakban ünnepi pillanatoknak lehettek tanúi az Athén teremben, illetve a digitális térben megjelent rlsztvevők. A szövetség az idén 21 szakmai díjjal tüntette ki a kollégákat.

Nívódíjas lett Kaposi Dávid, az InfoRádióban elhangzott, Sterbinszky Amáliával készített interjújáért; Sütő-Nagy Zsolt, A játék mindig győz című könyvéért; Szabó Máté, a Sport Televízióban bemutatott, Labdázni tilos! című filmjéért, amely bekerült az AIPS 2019-es pályázatán az esztendő legjobb 30 dokumentumalkotása közé; Szalai Attila vajdasági karikaturista, Grosics Gyulát, Varga Zoltánt és Franz Beckenbauert ábrázoló, a Nemzeti Sportban megjelent karikatúrájáért; Szilágyi Anna sportfotós

SzilágyiAnna

a budapesti műúszó világkupán készített képéért; Zsoldos Barna, a Nemzeti Sport munkatársa, a sportnapilap Hosszabbítás-mellékletében megjelent, Niki Lauda élettörténetéről szóló sorozatáért.

Elnökségi tagunk, Dénes Tamás, a zsűri elnöke, elmondta: az idei esztendőben is kitűnő színvonalú pályázati anyagok érkeztek, örvendetesen nagy számban, mind Budapestről, mind vidékről, mind pedig a határon túli szerkesztőségekből. Népszerű kategória volt a fotósoké, amelybe 37 pályamunkát kaptunk, de éppen úgy sokan neveztek az írott sajtóban megjelent, valamint a rádióban elhangzott, televíziós csatornán bemutatott anyagokkal. A nyomtatott vagy online sajtóból 51 írással pályáztak. A Nagy Béla-program sikerességének is tulajdoníthatóan – egyébként először a Nívódíjpályázat történetében – több mint tíz könyvre érkezett jelölés. Minden kategóriát figyelembe véve összesen hetvenketten küldtek be pályázatot vagy ajánlották más munkáját a zsűri figyelmébe.

Az Év fiatal sportújságírója Palotai Barnabás (origo) lett.

Gyulai díjat kapott Bera Emese (Magyar Rádió), Bóbics László zalaegerszegi sportújságíró, Fehér Sándor tv-operatőr,  Horváth Mariann (Eurosport), Kádár Zoltán (Marosvásárhelyi Rádió), Somlóvári Dávid (nso.hu).

Az idén első ízben adtuk át a fotósoknak és operatőröknek jár Farkas József-díjat, amit először Szabó Miklós (Nemzeti Sport) és Varga Zsolt

Varga Zsolt

kapott meg.

Szintén új elismerés a Sport TV és az MSÚSZ által a sportszakkommentátoroknak alapított Lázár Bence-díj, amivel első alkalommal Borsos Attilát (Sport TV)

Borsos

tüntettük ki. Képünkön (balról) Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke, Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője, Lázár Ernő, Lázár Bence édesapja, Borsos Attila, Szöllősi György, Mravik Gusztáv, az MSÚSZ alelnöke és Moncz Attila, a Sport TV főszerkesztő-helyettese.

Feleki-díjas Ambrus Gábor (MTI), Bruckner Gábor (utanpotlassport.hu) és Csinta Samu lett.

A szövetség Életműdíjat adományozott Kaplár F. Józsefnek (Sport TV) és posztumusz Életműdíjat a tavaly elhunyt Simon Józsefnek (Nemzeti Sport).

Mindegyütt

A díjakat Szöllősi György, Novotny Zoltán, Csisztu Zsuzsa,  Mravik Gusztáv és Dénes Tamás adta át.

A díjazottaknak járó pénzjutalmak fedezete most és még további két esztendeig a Provident Pénzügyi Zrt-nek köszönhető, s a kitüntettek mindegyike az MSÚSZ Nagy Béla-programjának támogatásával megjelent könyvek közül is kapott egy példányt.

Rövid szünet és teremfertőtlenítés után  következett a megismételt közgyűlés, amin a technikának köszönhetően az online módon résztvevő kollégák is szavazhattak. A levezető elnök ismét Elbert Gábor volt. A jelenlévők ezúttal a tavalyi, 110 éves jubileumi kongresszusról készült filmet nézhették meg, majd Szöllősi György röviden kiegészítette az elnökség minden tagnak előzetesen eljuttatott írásbeli beszámolóját, a pénzügyi beszámolót és a költségvetés-tervezetet. A résztvevők  mindezt, valamint a bizottsági elnökök jelentését is  nagy többséggel, ellenszavazat nélkül elfogadta – a tavalyi év gazdálkodásáról készült pénzügyit három, az elnökségi beszámolót  pedig négy tartózkodás mellett –,  továbbá a bizottsági beszámolókat, majd egyhangúlag jóváhagyta a 2020-as költségvetési tervet.

Az MSÚSZ elnöke arról is beszélt, hogy a 30 éven aluli sportújságírók elismerését az Év fiatal sportújságírója díjnak neveztük el, miután Németh Gábor, a Németh Gyula-díj alapítója a közgyűlés előtt nem sokkal e-mailben jelezte, hogy az idén és a továbbiakban a kitüntetést az édesapja nevének említése nélkül adjuk át.

Remélhetőleg jövőre már  az eredeti terveknek megfelelően Pécsett tarthatjuk meg a Sportújságíró-kongresszust, amelynek keretében újra megrendezhetjük a hagyományos Hoffer-kupa kispályás futballtornát és második alkalommal a Thékes-kupa teniszversenyt, valamint a hely szellemének megfelelően kosárlabdázhatunk is.

Letölthető képgaléria

Fotók: Cseh Péter, Róth Tamás, Szücs Attila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020. szeptember. 17.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Könyvbemutatóval ünnepelt a százéves sakkszövetség

Sakk2

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100….

Tovább >>

Szilágyi Anna az AIPS vendége volt Svájcban

AIPS FIFA

Huszonegy fiatal újságíró – köztük a márciusban az AIPS Médiadíját a fiatal fotósok kategóriájában elnyert Szilágyi Anna – vett…

Tovább >>

Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>