Harminc éven aluliak, figyelem!

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége 2006-ban Sinkó Ferenc-díjat alapított pályakezdő, harminc év alatti újságírók részére, melynek célja a katolikus értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítése az írott és elektronikus sajtóban. A díjat olyan újságíró kaphatja meg, aki országos, regionális, kisközösségi rádió, televízió, illetve az írott sajtó vagy internetes lap munkatársa, s munkásságával tanúbizonyságot tett a keresztény értékrend követéséről és azt szakmailag igényesen képviseli a tájékoztatásban.

A szerkesztőségek, médiumok vezetői  november 6-ig tehetnek javaslatot szerkesztőségenként egy-egy munkatársra, akit a fenti szempontok alapján méltónak találnak a díj elnyerésére. A jelölt a jelölés évében legfeljebb harmincéves lehet!

A jelöléseknek tartalmazniuk kell:
– a díjra javasoltak szakmai életútjának és munkásságának ismertetését,
– a javaslattevő részletes indoklását,
– publikációs, vagy megjelenési listát,
– a díjra javasolt kolléga pontos elérhetőségét (cím, telefon, e-mail).

A díj névadója a Hont megyei Gyerken született 1912-ben. E község egyike volt azoknak a színmagyar helységeknek, amelyeket a trianoni békeszerződés Csehszlovákiának juttatott. Sinkó Ferenc a prágai Károly Egyetemen folytatott jogi tanulmányokat. Bekapcsolódott a csehszlovákiai magyar ifjúsági mozgalmakba. 1933-tól segéd-, 1935-től pedig főszerkesztője lett a magyar katolikus főiskolások Kassán megjelenő Új Élet című folyóiratának. Az 1938-as bécsi döntést követően Budapestre költözött. Itt szerkesztője lett a Felvidéki Magyar Hírlapnak, majd a Magyarország című napilapnak. 1945 után a KALOT-nál és A Szív című újságnál volt szerkesztő. 1947-től 1973-ig belső munkatársként dolgozott az Új Embernél. A vallásos néprajztól a régi irodalmon és a szakrális zenén át az ipar- és képzőművészetekig számos ágazatban jártasnak bizonyult, amint ezt írásai tükrözik. Az 1946-ban újrainduló Vigiliának is egyik eredeti hangú novellistája volt. Jelentősebb művei: Isten udvara (regény), A szenvedésről (elmélkedések), Boldogasszony legénye (misztériumjáték), A fekete madár (novellák), Csudatörténetek (prédikációk és példázatok antológiája), Régi magyar szentség (magyar szentek élete), Evangéliumi történetek gyerekeknek. 1990-ben hunyt el Budapesten.

További információ: www.makusz.hu; makusz@makusz.hu

2015. október. 15.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>