Gurigolf és „rendes” golf – ez volt a tájértekezlet nyugaton

DSC_4883

A zalai sportklubok vezetőivel, edzőivel, egykori helyi kedvencekkel is találkozhattak a dunántúli megyék sportújságírói a Kehidakustányban rendezett hagyományos tájértekezleten. Az írott és elektronikus média képviselői Közép-Európa most épülő, egyik legnagyobb golfpályájára is ellátogattak.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) tavaly Komárom-Esztergomban, idén Zalában tartotta hagyományos szakmai tájértekezletét. A mintegy huszonöt, Győrből, Pécsről, Szekszárdról, Székesfehérvárról – természetesen a teljesség igénye nélkül – érkező újságíró tartalmas két napot tölthetett el Kehisakustányban. Természetesen volt lehetőség megmártózni az Európa-hírű kehidakustányi termálvízben is, ám a főszerepet a sport, a szakma játszotta.

Hétfőn, bemelegítésként olyan egykori kiváló futballisták élménybeszámolóit hallgathatták meg a kollégák, mint Kereki Zoltán, vagy Péter Zoltán. Előbbi nem kevesebb, mint 350 meccset játszott az egerszegi futballklub, valamint a vasi rivális Haladás színeiben, és 37 alkalommal a válogatottban is pályára léphetett. A remek fejesgóljairól ismertté vált védő ma a Magyar Labdarógó Szövetség (MLSZ) ellenőreként járja a futballpályákat. Péter Zoltán ugyancsak a ZTE ikonikus figurája, tíz év alatt 276 élvonalbeli találkozón játszott, itthon csak a zalaiak mezét viselte. A válogatottban 28 alkalommal szerepelt, a leghíresebb gólját 1985-ben szerezte, az NSZK elleni mérkőzést ezzel a találattal nyerte meg a magyar válogatott. Ott volt az 1986-os mexikói világbajnokságon is.

Ha már futball vezette fel a programot, akkor futball is zárta. Tóth István 2007-ben fejlesztett ki egy új játékot, gurigolf néven. A Caola NB I-es női kézilabda-csapatának korábbi edzője saját kertjében épített fel egy pályát – kis kapukon kell minél kevesebb érintésszámmal átgurítani a futballlabdát. Néhány kolléga sikerélménnyel – akadt, akinek elsőre tíz érintésből sikerült, másoknak huszonöt érintés sem volt elég –, mások kevésbé elégedetten térhettek vissza a szállásra a rögtönzött házibajnokságot, és a házigazda élménybeszámolóit követően.

DSC_4866A keddi program a Zalacsány és Kehidakustány között mintegy 170 hektáron épülő, 18 lyukú Zala Springs golfpályán indult. Itt már nem gurigolfról volt szó, Közép-Európa egyik legnagyobb golfpályája 2016-ban készül el, a hírek szerint 265 millió euróból (a pályát Robert Trent Jones Jr., az egyik legismertebb tervező álmodta meg). Anthony Monti ügyvezető előadásából kiderült, hogy az első szakasz átadását – néhány pályával – idén augusztusra tervezik. Az újságíróknak ezúttal lehetőségük volt kipróbálni a golfozást, sőt az első újságíró kupát is lejátszhatta a csapat. A négy kapuból álló pályát Szűcs Zsolt pécsi kolléga, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. kommunikációs igazgatója teljesítette a legkevesebb – egészen pontosan nyolc – ütésből, így ő nyerte el a fődíjat, egy ingyenes golfoktatást (nem sokkal maradt el tőle a paksi kolléga, Pach Ferenc, akinek kilenc ütésre volt szüksége, hogy az utolsó lyukba is beguruljon a labda).

DSC_4963A délutáni programban a zalaegerszegi NB II-es futballcsapattal és az NB I-es férfi kosárcsapattal ismerkedhettek meg közelebbről az újságírók, nem is akárhol: a Deák Kúriában (majdnem ötven évig élt itt Deák Ferenc, a haza bölcse, a nemzet prókátora). A futballcsapat részéről Végh Gábor többségi tulajdonos és Kocsárdi Gergely sportigazgató a jelenről és a jövőről is beszélt. Elhangzott, hogy újra nagy terveket szőnek Zalában, szeretnének mielőbb felkerülni az első osztályba, fokozatosan megújul a stadion, néhány éven belül pedig az Európa Ligába jutás a cél. A férfi kosarasoktól Podlovics Péter ügyvezető és Raúl Jiménez edző érkezett a találkozóra. A klub első embere azt mondta, felnőtt csapat ugyan nem remekelt az idei bajnokságban, de az utánpótlásban szép sikereket érnek el, ez pedig biztató a jövőre nézve. A spanyol tréner pedig azt emelte ki, hogy az új szezonban már szeretnék felvenni a versenyt a nagyok mögött állókkal, azaz a Kaposvárral, vagy a PVSK-val.

Jövőre, 2015-ben Székesfehérvár lesz a házigazdája a dunántúli sportújságírók szakmai tanácskozásának.

2014. május. 30.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>