Már lehet pályázni a megújult Ezüstgerely-díjra, a győztes 1 millió forintot kap

Megújult az Ezüstgerely-pályázat, amelyet immár a Nemzeti Sportügynökség ír ki. A korábbiaktól eltérően mostantól páratlan évben fotó- és videó, páros évben pedig képző- és alkalmazott művészeti kategóriákban lehet pályázni.

Az idei pályázatot ismertető anyag rögzíti, hogy a téma az atlétika, a „sportok királynője”. Ennek egyik apropóját az augusztusban Budapesten rendezett világbajnokság adja. A téma középpontba helyezésének másik oka, hogy az atlétika akarva-akaratlanul is a mindennapok része: a gyaloglás és a futás révén a sportág az élet megkerülhetetlen eleme. Az Ezüstgerely Művészeti Pályázat 2023 célja, hogy ezt a kapcsolatot és ennek kiemelkedő pillanatait bemutató alkotások létrejöttét ösztönözze: a sportban az életet és az életet a sportban.

A most meghirdetett egyfordulós, országos, online pályázaton bárki indulhat, korhatár, szakmai vagy iskolai végzettség megkötése nélkül, a  www.ezustgerely.hu weboldalon történő regisztrációt követően. A pályaműveket professzionális és szabadidős fotó, valamint rövid videó kategóriákban lehet benyújtani, a pályázat szakmai együttműködő partnere a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).

A beérkezett művekről 11 fős bírálóbizottság dönt, melyben a sport, a közélet és a fotóművészet kiemelkedő képviselői kapnak helyet. „Az egyik legfontosabb célunk, hogy a sportot, a rendszeres testmozgást az emberek mindennapjainak részévé tegyük. Ehhez most a művészetet hívjuk segítségül, a beérkező műalkotások különleges szemszögből mutatják majd be a sport hétköznapi oldalát is” – mondta a pályázat bírálóbizottságának elnöke, dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Hozzátette, reméli, hogy ezek az elkapott pillanatok segítenek majd még szélesebb körben népszerűsíteni a sportot és az atlétikát egyaránt. A bírálóbizottság tagja Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, valamint tagtársunk, Szalmás Péter Gyulai-díjas fotográfus is.

A professzionális fotó kategória győztese 1 000 000 Ft, a második 500 000 Ft, míg a harmadik helyezett 300 000 Ft díjazásban részesül.  A szabadidős fotó és a videó kategóriában egyaránt az első helyért 500 000 Ft, a másodikért 350 000 Ft, a harmadikért 200 000 Ft jár.

Egy pályázó kategóriánként legfeljebb 5 fotóalkotással és 3 videóval pályázhat. A professzionális fotóalkotás kategóriában megengedett a sorozat benyújtása, mely minimum 3, maximum 6 fotóból áll. Egy több képből álló sorozat egy fotóalkotásnak minősül.

A pályázatok beadási határideje 2023. november 3., kizárólag elektronikus formában, az eredményhirdetésre és a díjak átadására várhatóan 2023. november végén kerül sor, ezt követően a legjobb pályamunkákból kiállítás nyílik.

Ezusgerely_fb_-poszt

2023. szeptember. 18.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Az MSÚSZ Gyulai István-díjasa: Bakai Gusztáv

Bakai G

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Gyulai István-díjjal tüntette ki a…

Tovább >>

Az MSÚSZ Életműdíjasa: Jocha Károly

Jocha Károly 2

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal tüntette ki a…

Tovább >>

Százötvenen ünnepelték a születésnapost

Kiss Erzsébet köszöntése

Nagy szeretettel köszöntöttük gyulai kongresszusunk keretein…

Tovább >>

A jövő évi kongresszus helyszíne: Dunaszerdahely!

Zászlóátadás

Hagyományainknak megfelelően az MSÚSZ elnöksége a kongresszus napjának reggelén tartott…

Tovább >>