Hiába tiltakozott az MSÚSZ is, Novotny Zoltán kéréseit lesöpörte a MOB

A Magyar Edzők Testülete tiltakozása után a Magyar Sportújságírók Szövetsége is deklarálja, hogy méltatlannak és hibásnak tartja a MOB új alapszabályát. A hivatalos kommunikáció szerint hosszú és széleskörű egyeztetés után elfogadott tervezetet szövetségünk tiszteletbeli elnöke az első adandó alkalommal kifogásolta, levelében tételesen sorolva fel az MSÚSZ számára fontos szempontokat, fölvetéseit részletesen indokolva.

Az „egyeztetésből” mindössze annyi igaz, hogy észrevételeinket a MOB cinikus és kioktató hangnemű válaszlevelével érdemi érvek nélkül lesöpörte az asztalról, egyedül a Novotny Zoltán által udvariasan kifogásolt nyelvi hibákat korrigálta.

 

Számos állami, közönség- és szakmai díjjal, a Táncsics-díjjal, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, a Prima Primissima-díjra jelölt tiszteletbeli elnökünk 1985 óta, 36 esztendőn át volt a MOB tagja, az új alapszabály életbelépésével azonban az ő tagsága is megszűnt. 2021 áprilisában megfogalmazott levelét alább olvashatják:

 

Novotny Zoltán észrevételei, megjegyzései
a Magyar Olimpiai Bizottság új alapszabály-tervezetéhez

 

A célkitűzések között szerepel, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság új alapszabálya harmonizáljon az Olimpiai Chartával. Nos, minden eddigi alapszabály-változtatásnál ez volt a fő szempont a változó magyar törvényekhez, új rendeletekhez való igazodás mellett.

Akár a sportpolitikáért felelős minisztériumról (miniszterről) van szó, akár állami sportirányításról, óvatosan, körültekintően, vigyázva kell fogalmazni, mert az Olimpiai Charta szerint a nemzeti olimpiai bizottságoknak az államtól függetlennek kell lenniük!

Azzal, hogy az új dokumentum szerint delegálni csak a sportági szakszövetségek jogosultak, előfordulhat, hogy az új MOB-nak nem lesz sportújságíró tagja. Ez rossz fényt vetne a magyar olimpiai mozgalomra!

A MOB és a Magyar Sportújságírók Szövetsége természetes szövetséges. A két szervezet évtizedek óta egymást segítve, a közös és a testületek külön céljait együtt megvalósítva dolgozott, támogatta egymást. 1989 óta pedig annyira szoros volt az együttműködés, hogy nemcsak a MOB-nak, hanem a MOB elnökségének is voltak (szinte mindig) újságíró tagjai. Különösen gyümölcsöző volt az együttműködés, amikor Budapest rendezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kongresszusát 1995-ben, vagy amikor ugyancsak a magyar főváros adott otthont a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség kongresszusának 1992-ben és 1999-ben, vagy amikor a Vígszínházban átadtuk a díjakat „Az Évszázad Sportolóinak” Samaranch, Rogge, Platini és mások alkotó jelenlétében. 2000-ben és 2004-ben a Magyar Rádió Petőfi-adója a MOB hivatalos rádiója volt.

A sportújságírók kiszorulása a MOB-ból a magyar sportmédia jelentőségének csökkenését eredményezné olyan időben (koronavírus-világjárvány), amikor a sportszeretők, sportkedvelők csak a médiában követhetik az eseményeket. Mindezeket figyelembe véve javasolom, hogy a Magyar Olimpiai Mozgalomhoz tartozó szervezetek felsorolásánál szerepeljen a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a MSúSZ delegálhasson két tagot a MOB-ba.

Sajnálattal és kissé értetlenül vettem tudomásul, hogy a MOB nem kíván a jövőben a MSúSZ-szal közösen életműdíjat átadni.

Az Elnökség által létrehozott bizottságok között jónak látnám Médiabizottság felállítását is, s ezt az alapszabály-tervezetbe is bevenném.

Végül egy nyelvhelyességi észrevétel: a 17. oldalon utolsó helyett legutóbbi szó szerepeljen. Az utolsó szónak befejezett értelme van, azaz nem lesz több a jelentése. A legutóbbi a sorrendben legutóbbit jelenti, azaz még akárhány lehet belőle. Szeretném, ha nem a 2021-re halasztott 2020-as olimpia lenne az utolsó. Lenne még Párizs, Los Angeles, s egyszer talán – 2040-ben vagy 2052-ben – Budapest is!

 

Budapest, 2021. április

Tisztelettel: Novotny Zoltán

 

Novotny Zoltán

2021. december. 03.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Az MSÚSZ Gyulai István-díjasa: Bakai Gusztáv

Bakai G

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Gyulai István-díjjal tüntette ki a…

Tovább >>

Az MSÚSZ Életműdíjasa: Jocha Károly

Jocha Károly 2

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal tüntette ki a…

Tovább >>

Százötvenen ünnepelték a születésnapost

Kiss Erzsébet köszöntése

Nagy szeretettel köszöntöttük gyulai kongresszusunk keretein…

Tovább >>

A jövő évi kongresszus helyszíne: Dunaszerdahely!

Zászlóátadás

Hagyományainknak megfelelően az MSÚSZ elnöksége a kongresszus napjának reggelén tartott…

Tovább >>