Vetési Iván és Németh András volt a Molnár Dániel Klub vendége

Vetési Iván szerint Hasszan Musztafának, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elnökének szava döntő lehet abban, hogy a magyar férfi válogatott beugróként részt vehet-e a januári, katari világbajnokságon.

    A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) első embere a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Molnár Dániel Klubjának hétfői rendezvényén úgy fogalmazott, az ausztrálok kipöckölése és a németeket behívása nagy felháborodást váltott ki a nemzetközi szövetségben. Az IHF a selejtezők lezárulta után az ausztrálok helyére a német válogatottat – a legutóbbi vb-n a Katarba ki nem jutott csapatok közül a legjobb helyen végzett együttest – sorolta be a vb mezőnyébe, mivel nem ismerte el az óceániai kontinentális szövetséget.

     “Az IHF tanácsa akkor tudja megvédeni a tekintélyét, ha Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek visszalépésével megüresedett két hely feltöltésekor is ugyanazt az elvet alkalmazza, mint a németek esetében, vagyis a legutóbbi világbajnokságon elért eredményt venné figyelembe” – jelentette ki Vetési, aki hangsúlyozta, hogy ebben az esetben Magyarország és Szerbia lenne a két beugró. Hozzátette: a tanács ilyen döntés után azt mondhatná, hogy nemcsak a németeknek kívánt kedvezni, hanem egyszer és mindenkorra kidolgozott egy olyan elvet, melyet ezentúl mindig alkalmazni fog a hasonló helyzetekben.

     Vetési kiemelte: az IHF döntési mechanizmusát ismerve Hasszan Musztafa elnök javaslata döntő lehet a tanács határozatában, ezért ő a napokban telefonon beszélt is ez ügyben a nemzetközi szövetség első emberével.

    “Minden olyan eszközt megpróbáltunk bevetni a részvételünk érdekében, ami a fair-play határán belül van” - mondta Vetési, aki szerint a piaci szempontok is Mikler Rolandék részvétele mellett szólnak, ugyanis a számba vehető csapatok közül – még az izlandi beugrása képzelhető el – a nézettséget és a reklámértéket tekintve a magyar válogatott a legerősebb. Kitért arra is, hogy Talant Dujshebaev szövetségi kapitány személye és nemzetközi ismertsége is javíthatja az esélyeket, mert vele és a magyar csapattal mindenképpen emelkedhet a vb színvonala. Ugyanakkor nem rejtette véka alá azt sem, hogy ha a kézilabda nem akar veszíteni a népszerűségéből, akkor a logikus döntés két ázsiai csapat behívása lenne. Emlékeztetett arra, hogy mivel a kézilabda túlságosan európai központú, az olimpiai sportágak között csak a D kategóriába sorolták be, vagyis azok közé, amelyek ötkarikás részvétele a legkevésbé garantált.

     Az IHF tanácsa pénteken reggel 9-kor, Bázelben kezdi meg azt az ülését, amelyen többek között a katari férfi vb mezőnyének feltöltéséről dönt. A 18 tagú grémiumban az IHF szakmai bizottságainak elnökei, a kontinentális szövetségek képviselői ülnek ott, a két választott tag pedig francia, illetve cseh.

     Az MSÚSZ háttérbeszélgetésén szóba került a decemberi, horvát-magyar közös rendezésű női Európa-bajnokság is. Vetési elmondta, jól fogynak a jegyek, Győrben a félház már most garantált a magyar válogatott mérkőzésein.

     Németh András szövetségi kapitány arról beszélt, hogy Görbicz Anita és Zácsik Szandra kiválásával két világklasszist vesztett a magyar válogatott, de hangsúlyozta, hogy felkészültek a győri sztár nélküli játékra is. Hozzáfűzte: “mivel nincsenek igazán nagy lövőink, akkor lehetünk eredményesek, ha gyorsabbak vagyunk, mint az ellenfelek” – hangoztatta a szakvezető, aki így nagyobb szerepet szán a szélsőknek. Valamint nagyon bízik Tomori Zsuzsannában is.

2014. november. 07.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Gyászol az európai sportújságíró társadalom

Holzschuh

A halálhírről a Nemzeti Sport számolt be. Életének 78. évében, gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Rainer Holzschuh, az Európai Sportmagazinok Szövetsége…

Tovább >>

Az MSÚSZ elnökségének közleménye

szurkolok

  Mérhetetlen csalódást jelent számunkra, hogy a közelmúlt budapesti, teltházas, biztonságos és sportszerű hangulatú mérkőzéseit követően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)…

Tovább >>

Puskás, a musical

GTG

Sportújságírók is szerepeltek a Puskás, a musical című előadásban, augusztus 18….

Tovább >>

Lövés Szarajevóban

SZZL

Lövés Szarajevóban címmel írt könyvet Szentesi Zöldi László a Videoton labdarúgóklub 1984–1985-ös UEFA Kupa-menetelésének utolsó előtti állomásáról, a jugoszláv…

Tovább >>