Több száz sportkönyv az Arcanum bázisában

November elejétől rengeteg sportkönyv elérhető az Arcanum adatbázisában. Akinek már van előfizetése olvashatja a régi és közelmúltbeli köteteket. A nagyszabású terv megvalósításáról kérdeztük Dénes Tamás elnökségi tagot, akinek számos műve ugyancsak szerepel az adatbázisban.

Arcanum

– Mit jelent a számodra az Arcanum rendszere?

– Nem szívesen esnék túlzásokba, de ha a munkám szempontjából nézem, akkor nagyjából a mobiltelefon elterjedésével azonos léptékű változást. Nagyon gyakran írok futballtörténeti anyagokat, talán mondhatom, hogy az átlagosnál sokkal jobban érdekel a múlt, a történelem, s ehhez áldás az az adatbázis, amelyet az Arcanum kínál. Amikor, szinte még a hősidőkben, előfizettem rá, úgy éreztem, szinte egy teljes könyvtár, vagy még annál is nagyobb gyűjtemény költözött a lakásomba, a számítógépemre.

– Miért fontos, hogy elérhetővé váltak a régi újságok, illetve most már több száz régi könyv?

– Talán újságra, könyvre egyaránt igaz: egyszerűen vannak köztük olyanok, amelyek szinte hozzáférhetetlenek voltak már, vagy csak a legnagyobb könyvtárakban lehetett meglelni őket. Kikölcsönözni, otthon használni egyáltalán nem. Most ellenben mindenki a saját gépén látja őket, keresőfunkcióval ellátva. Ami egyben és egyszerűen azt is jelenti, hogy bármiről és bárkiről is írok cikket, vagy könyvet, nagyon sok fontos háttéranyagot tudok mellé szerezni. Szilárd meggyőződésem, hogy a rendszer egy eddig keveset hangsúlyozott nagy előnye az újságírók, a kollégák számára, hogy pontosabbá válhat a munkájuk, jobb minőségű anyagokat készíthetnek. Hiszen egy régebbi témát feldolgozva lehetőségük van a korabeli sajtót, adott esetben a korabeli tudósításokat megnézni. Nincs ember, akinek annyira káptalan lenne a feje, hogy nem jelent segítséget egy kis utánanézés.

– Mi a célja a Magyar Sportújságírók Szövetségének, mint az egyik ötletgazdának a mostani bővítés támogatásával?

– Legalább hármas. Az egyik, hogy – az Arcanum rendszerén belül – létrehozzon egy olyan könyvtárat, amely nagymértékben segíti a kollégák, a tagok munkáját. A másik, hogy megőrizze ilyen módon is a XX. század nagyon fontos sportkönyveinek egy részét, hozzáférhetővé tegye azokat az érdeklődők számára. Mi ezt ugyanúgy kezeljük és gondoljuk, mintha valakinek a könyve egy könyvtárban hozzáférhető lenne, mégpedig egy olyan könyvtárban, amelyben igazi klasszikusokat lehet találni, egyébként az 1945 előtti könyvkiadásból is. A harmadik természetesen a tagságunk munkájának a segítése.

– Milyen könyveket javasoltatok az adatbázisba, milyen könyvek kerültek kiválasztásra?

– Nagyon fontos szempont, hogy egyetlen szerző vagy kiadó piaci lehetőségeit sem akartuk és akarjuk csorbítani, ezért az elmúlt öt évben kiadott könyvek nem szerepelnek a bázisban. Csak olyanokat válogattunk, amelyekről úgy gondoltuk, nagy valószínűséggel nem kerül ugyanebben a formában újbóli kiadásra. A kötetek döntő többsége már nem kapható a könyvesboltokban, legfeljebb antikváriumokban lelhetőek fel. Aki itt, az Arcanumon olvassa, ugyanúgy teszi a rendszert illetően, mint aki egy könyvtárból kikölcsönzi.

– Bővül majd még a mostani sportkönyvek köre?

– Minden reményeink szerint igen. Szeretnénk további szerzőktől is könyveket feltenni, örömmel vennénk, hogy bárki, akinek olyan sportkönyve van, amelyet szívesen látná ebben a rendszerben, jelezné nekünk, akár az öt éven belül megjelentekre is gondolva. A célunk az, hogy közös kincsünk legyen a sport tényirodalma.

– Az eddigiekből az derül ki, hogy hosszú távú együttműködésre van kilátás.

– Reményeink szerint teljesen mértékben. Sőt, a jövőben úgy is bővíteni szeretnénk az adatbázisra felkerülő könyvek körét, hogy a Nagy Béla-programban támogatott könyvek esetében szerződésbe foglaljuk, hogy a kiadó és a szerzők is nyilatkoznak arról, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy a könyv legkésőbb három év múlva felkerülhet az Arcanum rendszerébe.

– Az adatbázis előfizetéssel olvasható?

– Az Arcanumnál kötött előfizetői szerződéssel, ugyanakkor a Biszak Sándorral, az Arcanum alapítójával és tulajdonosával – akinek ez úton is köszönjük együttműködését – kötött megállapodásunk alapján az Arcanum húsz ingyenes előfizetést ad a szövetségünknek Ezekre pályázhatnak azok a sporttörténelemmel rendszeresen foglalkozó MSÚSZ-tagok, akiknek még nincs hozzáférésük az adatbázishoz,  november 30-ig, hétfőig egyénileg vagy szerkesztőségük nevében  a fotitkar@sportujsagirok.hu e-mail-címen. Az előfizetések szétosztásáról az elnökség dönt.

 

2020. november. 15.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>