Tíz év a Tízes nélkül

 

nagy-teremjpg

 

A leghíresebb magyarra, az Aranycsapat és a Real Madrid legendás futballistájára, Puskás Ferencre emlékeztek halálának 10. évfordulóján egykori játékostársai, barátai, tisztelői a Santiago Bernabéu stadion elnöki páholyában.

Az ünnepségen részt vett szövetségünk elnöke, a Puskás-biográfia szerzője Szöllősi György, aki elmondta: ezt a Puskást, a Real Madridban játszó Panchót Magyarországon nem ismerték, és csak utólag ismerhették meg, mert miután elhagyta az országot, nevét évtizedeken át nem lehetett leírni sem, eredményeiről nem lehetett tudósítani.

“Pancho univerzális” – fogalmazott Julio César Iglesias, neves spanyol sportújságíró, az esemény moderátora, aki szerint a Spanyolországban Pancho becenéven közismerté vált Puskás Öcsi neve bárhol elhangzik, mindenki azonnal tudja, kiről is van szó. Felidézte több legendás gólját, olyan részletességgel, mintha épp most közvetítené. “Ő a futballtörténelem része” – jegyezte meg.

“Puskás nemcsak a góljai és a sportteljesítménye miatt vált példaképpé, hanem emberi helytállása, segítőkészsége is predesztinálta erre. Nem volt olyan ember már magyarországi pályafutása során sem, aki ha kéréssel fordult hozzá, vagy bajba került, ne számíthatott volna a segítségére. Puskás Spanyolországban is mindenkinek igyekezett segíteni, különösen, ha idegenbe szakadt magyarról volt szó” – fogalmazott a megemlékezésen mondott beszédében Gulyás Gergely, a magyar parlament alelnöke, akik egyúttal megköszönte a Real Madridnak és a spanyol futballvilágnak, hogy 60 évvel ezelőtt jótékonysági futballmeccset rendeztek az 1956-os forradalom után külföldön maradt magyar játékosok, köztük Puskás megsegítésére.

“Azt akarta, hogy körülötte mindenki boldog legyen. (…) Mindenkit egyenrangúként kezelt” – mondta róla barátja, Tóth-Zele József, az Atlético de Madrid volt játékosa, a Real Madrid korábbi ifjúsági edzője a megemlékezésen. Pancho emberségét, nyitottságát, és jó szívét emelték ki egykori játékostársai közül Francisco Gento és José Emilio Santamaría is.

 

madrid

Reka Damborena, Puskás Ferenc unokája, Szöllősi György, Tóth-Zele József,  Amancio; Santamaría, dr. Győri Enikő, Magyarország madridi nagykövete, Gento, Pachín és Julio César Iglesias

A megemlékezés napjának nyitó eseménye egy közös ebéd volt a követségi rezidencián, ezt követően a megemlékezők Puskás mellszobránál, a Real Madrid edzőközpontja előtt gyűltek össze, hogy koszorúkat helyezzenek el az emlékműnél. A megemlékezésen megjelent többek között Emilio Butragueño, a spanyol klub nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója; Gento, Amancio, Santamaría, Pachín; Győri Enikő,  Magyarország madridi nagykövete; Gulyás Gergely; Farkas Vajk, sajtó- és belpolitikai ügyekért felelős diplomata, másodkonzul; Pedro Agramunt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke; Szöllősi György; valamint ott voltak a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia képviselői és Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület tagjai.

butra

Szöllősi György, Emilio Butragueño és Tóth-Zele József

A megemlékezésekről a Real Madrid hivatalos honlapja is beszámolt.

Forrás: MTI, realmadrid.com, penamadridista.hu

2016. november. 17.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>