Sztárkavalkád a Duna Arénában

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és az Európai Sportújságíró Szövetség (AIPS Europe) által Budapesten rendezett  AIPS Europe SportMedia Summit Budapest 2017 sportújságírócsúcs zárónapjának délelőttjén a több mint harminc országból érkezett delegált nemzetközi sajtótájékoztatón vett részt, ahol bejelentették a Nemzetközi Teqball Szövetség megalakulását.

 

Teqball

A konferencia helyszíne ezúttal is a Hotel Korona volt. Először dr. Csisztu Zsuzsa

Csisztu

 

a nők helyzete a sportmédiában témában tartott előadást. Szóba került a szexizmus, a család és a gyermekvállalás is. Vajon miért kap ilyen kevés nő lehetőséget arra, hogy sporttal foglalkozó médiumban kapjon munkát? Valóban csak azért nem lehet nő egy labdarúgó-mérkőzés kommentátora, mert nem túl mély a hangja és kiabálni sem tud annyira? A pódiumbeszélgetésen Maria Pia Beltran (balra, Olaszország), Marina Witte (Hollandia) és az MSÚSZ alelnöke kereste a választ. Az olasz hölgy szerint kétségtelen, hogy van különbség férfi és női újságíró között, azonban csak a teljesítménynek kellene számítania.

Pia

Ezt követte dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatójának előadása az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról, amelyet 2017-ben július 23. és 29. között Győrben rendeznek.

NagyZsiga

Harmadikként Gianni Merlót hallgathatta meg a nagyérdemű. A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség elnöke  a májusban Dél-Koreában rendezendő tisztújító kongresszusról és az elnökválasztásról beszélt. Szóba került a sportújságírás jövője és a Young Reporters Program is, amelynek során fiatal, tehetséges sajtómunkásokat részesítenek ösztöndíjban.  Az olasz szakember szerint kiemelten fontos a pályakezdők képzése, s az AIPS-nak kötelessége segíteni őket.

Gianni Merlo

Mohay Bence, az M4 Sport riportere is hozzászólt a témához: ő a nemrégiben Ausztriában rendezett speciális olimpián volt az ifjak mentora, s Budapesten beszámolt a legújabb vívmányról: mobiltelefonnal speciális applikáció segítségével már tévés anyagokat os lehet vágni.

Mohay

Jannisz Teodorakopulosz, a nemzetközi szövetség korábbi görög elnöke a média lehetőségeiről a legnagyobb sporteseményeken témában tartott előadást, majd Nyikolaj Dolgopolov, az AIPS jelenlegi orosz alelnöke a sportszerűség fontosságáról beszélt.

Dolgopolov

Szöllősi György, a magyar szövetség elnöke előadásában a résztvevőkkel kitöltetett kérdőíveket elemezte. A hallgatóság többek között választ kapott azokra a kérdésekre is, hogy melyik országban mióta van sportújságíró-szövetség, hány taggal, s mekkora költségvetéssel dolgoznak, valamint: milyen kedvezményekben részesülnek az újságírók.

A prezentációk végén köszönetet mondott a szervezőknek Jannisz Darasz, az AIPS európai szervezetének görög elnöke, aki kiemelte, nagy elismerés illeti a magyarokat a nívós és tartalmas rendezvényért.

 

A háromnapos  csúcskonferencia a Duna Arénában zárult, ahol Csurka Gergely, a FINA Média Bizottságának tagja a nyári vizes vb nemrégiben elkészült helyszínén vezette körbe a résztvevőket, majd befejezésként a Csisztu Zsuzsa moderálta gálaesten Szöllősi György üdvözlete

Gyuri

 

után dr. Szabó Tünde sportállamtitkár köszöntötte a vendégeket,

Tünde

s dr. Schmitt Pál NOB-taggal együtt keretében emlékplakettet adott át az eseményre Budapestre érkező korábbi sztársportolóknak: az olimpiai bajnok lengyel atlétának, Irena Szewinskának,

Irena

az orosz kardvívónak, Viktor Krovopuszkovnak,

 

Krovo

a török súlyemelőnek, Halil Mutlunak,

Mutlu

az olasz ökölvívónak, Patrizio Olivának,

Oliva

a horvát vízilabdázónak, Dubravko Simencnek,

Simenc

a nyári játékokon ezüstérmes magyar nemzetiségű cseh diszkoszvetőnek, Bugár Imrének,

Bugár

a szlovákiai kajakvilágbajnoknak, Szabó Attilának

Szabó Attila

és a vb-győztes hosszútávúszónak, a bolgár Petar Sztojcsevnek.

Sztojcsev

A hazai versenyzőket a háromszoros olimpiai bajnok, a Magyarországon és Európában is 2016 legjobb sportolónője címet elnyerő úszó, Hosszú Katinka képviselte, akinek edző-férje, a női úszásban a világ legjobbjának választott tréner, Shane Tusup is ott volt a rendezvényen, s mindketten szintén átvehették a plakettet Szabó Tündétől és dr. Schmitt Páltól, a NOB tagjától.

Katinka

 

Shane

Jelenlétével megtisztelte a rendezvényt az ötszörös olimpiai bajnok tornász, a 96 esztendős Keleti Ágnes és a magyar szármású izraeli labdarúgó-játékvezető, Abraham Klein, akik felelevenítették, amikor Ági néni anno Abraham testnevelő tanára volt.

Keleti Ágnes

A jó hangulatú esten a Cimbaliband és Danics Dóra szórakoztatta a vendégeket.

Cimbali

„Nem kis felelősség volt megrendezni egy ekkora eseményt, hiszen több mint harminc országból érkeztek vendégek. Összességében úgy gondolom, elégedettek lehetünk, kemény munkát végeztünk az utóbbi néhány napban. Hasznos előadásokon és vitákon vagyunk túl. Megtisztelve éreztük magunkat a gálavsacsorán: a sporttörténelem élő legendái látogattak el hozzánk, s Hosszú Katinka – akinek már másnap korán reggel edzése volt – is velünk töltötte az estét” – mondta honlapunknak Szöllősi György, akit  Jannisz Darasz és Charles Camenzuli, az AIPS Europe máltai főtitkára szintén emlékplakettel jutalmazott.

 

Gydíj

Szöveg: Huber Tamás (az AIPS Young Reporter Program ösztöndíjasa)

Fotó: MSÚSZ/Kozma János, Mravik Gusztáv, Róth Tamás

Képgaléria itt.

 

 

 

 

2017. március. 30.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Gyászol az európai sportújságíró társadalom

Holzschuh

A halálhírről a Nemzeti Sport számolt be. Életének 78. évében, gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Rainer Holzschuh, az Európai Sportmagazinok Szövetsége…

Tovább >>

Az MSÚSZ elnökségének közleménye

szurkolok

  Mérhetetlen csalódást jelent számunkra, hogy a közelmúlt budapesti, teltházas, biztonságos és sportszerű hangulatú mérkőzéseit követően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)…

Tovább >>

Puskás, a musical

GTG

Sportújságírók is szerepeltek a Puskás, a musical című előadásban, augusztus 18….

Tovább >>

Lövés Szarajevóban

SZZL

Lövés Szarajevóban címmel írt könyvet Szentesi Zöldi László a Videoton labdarúgóklub 1984–1985-ös UEFA Kupa-menetelésének utolsó előtti állomásáról, a jugoszláv…

Tovább >>