Sikertörténet

A Színészek–Újságírók évenkénti futballrangadója (SZÚR) egykor túlzás nélkül a legnagyobb hazai (sport)események közé tartozott, rendre megtöltötte a Népstadiont, 1970-ben például kettőt is kellett tartani, az elsőre 450 ezer (!) jegyigénylés érkezett, s a másodikat – amelynek bevételét az árvízkárosultak megsegítésére ajánlották fel – is zsúfolt ház előtt rendezték.

Híres újságírók és népszerű, imádott színészek a pályán, esztrádműsor és csinos hölgyek a pálya szélén, tomboló tömeg a lelátón, külföldi sztárfellépők, játékvezető- és kezdőrúgó-hírességek, többnyire ragyogó kora nyári napsütés, majálishangulat – ezt jelentette anno a SZÚR, mielőtt a rendszerváltás idején lecsengett a népszerűsége.

Az elsőt még 1920-ban rendezték meg, és a százéves évforduló alkalmából Borsi László, az újságíró-válogatott vezetője szerkesztésében most könyv jelent meg róla Száz éve SZÚR címmel, amelyet hétfőn az Akvárium Klubban mutattak be.

200727_0024_FI

A kötet kiadását támogatta a MSÚSZ Nagy Béla-programja, a bemutatón méltatta Szöllősi György, szövetségünk elnöke, Nemcsák Károly, a színészválogatott főnöke, a József Attila Színház igazgatója, Kiss László korábbi NB I-es labdarúgó, újságíró, a könyv olvasószerkesztője, társszerzőként pedig Dénes Tamás, elnökségünk tagja, valamint Borsi Gergely tagtársunk. A SZÚR történeti áttekintését feldolgozó rész szerzője pedig Bodnár Zalán volt, aki szintén MSÚSZ-tag.

szur_0001_FI

Bodnár Zalán (balra), Dénes Tamás, Borsi László, Borsi Gergely, Nemcsák Károly, Szöllősi György, Kiss László, Füzér József karikaturista

E száz esztendő nagy sztorijai, anekdotái is megtalálhatók a könyvben, s kiderül az is például, hogy kik léptek pályára, 1920-ban az első meccsen – annyit elárulunk, hogy a színészeknél  Salamon Béla is szerepelt – ; hogy miért volt nehéz feladata a remekül focizó Garas Dezsőnek egy filmben, amelyben futballanalfabétát kellett alakítania; s ki az a sportújságíró, aki túl a nyolcvanon is tagja a csapatnak.

szur_0031_FI

Fotók: NS/Földi Imre

2020. július. 27.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>