Sikertörténet

A Színészek–Újságírók évenkénti futballrangadója (SZÚR) egykor túlzás nélkül a legnagyobb hazai (sport)események közé tartozott, rendre megtöltötte a Népstadiont, 1970-ben például kettőt is kellett tartani, az elsőre 450 ezer (!) jegyigénylés érkezett, s a másodikat – amelynek bevételét az árvízkárosultak megsegítésére ajánlották fel – is zsúfolt ház előtt rendezték.

Híres újságírók és népszerű, imádott színészek a pályán, esztrádműsor és csinos hölgyek a pálya szélén, tomboló tömeg a lelátón, külföldi sztárfellépők, játékvezető- és kezdőrúgó-hírességek, többnyire ragyogó kora nyári napsütés, majálishangulat – ezt jelentette anno a SZÚR, mielőtt a rendszerváltás idején lecsengett a népszerűsége.

Az elsőt még 1920-ban rendezték meg, és a százéves évforduló alkalmából Borsi László, az újságíró-válogatott vezetője szerkesztésében most könyv jelent meg róla Száz éve SZÚR címmel, amelyet hétfőn az Akvárium Klubban mutattak be.

200727_0024_FI

A kötet kiadását támogatta a MSÚSZ Nagy Béla-programja, a bemutatón méltatta Szöllősi György, szövetségünk elnöke, Nemcsák Károly, a színészválogatott főnöke, a József Attila Színház igazgatója, Kiss László korábbi NB I-es labdarúgó, újságíró, a könyv olvasószerkesztője, társszerzőként pedig Dénes Tamás, elnökségünk tagja, valamint Borsi Gergely tagtársunk. A SZÚR történeti áttekintését feldolgozó rész szerzője pedig Bodnár Zalán volt, aki szintén MSÚSZ-tag.

szur_0001_FI

Bodnár Zalán (balra), Dénes Tamás, Borsi László, Borsi Gergely, Nemcsák Károly, Szöllősi György, Kiss László, Füzér József karikaturista

E száz esztendő nagy sztorijai, anekdotái is megtalálhatók a könyvben, s kiderül az is például, hogy kik léptek pályára, 1920-ban az első meccsen – annyit elárulunk, hogy a színészeknél  Salamon Béla is szerepelt – ; hogy miért volt nehéz feladata a remekül focizó Garas Dezsőnek egy filmben, amelyben futballanalfabétát kellett alakítania; s ki az a sportújságíró, aki túl a nyolcvanon is tagja a csapatnak.

szur_0031_FI

Fotók: NS/Földi Imre

  • Gulyas-Laszlo-_960px

    Hetvenéves lett korábbi elnökségi tagunk, a Feleki- és Östreicher-díjas rádiós és televíziós legenda, Gulyás László. Gratulálunk!

  • szur_0031_FI

    Szövetségünk Nagy Béla programjának támogatásával megjelent a SZÚR száz évét feldolgozó könyv.

  • sportjog

    Az évente négy alkalommal megjelenő lapot a Testnevelési Egyetem és a HVG-ORAC kiadó összefogása hívta életre, a kiadványt az Emmi sportért felelős államtitkársága támogatja.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Sikeres AIPS-kongresszus

címlapi

Magyarország 1965, 1992 és 1999 után negyedik alkalommal volt házigazdája az 1924-ben Párizsban hazánk részvételével megalakult Nemzetközi Sportújságírók Szövetsége…

Tovább >>

Fontos téma, rangos konferencia

ZsuAIPS

Csisztu Zsuzsa, szövetségünk alelnöke is felszólal majd az AIPS szervezte, négy részből álló, a női sportújságírás helyzetéről szóló online 

Tovább >>

Labdarúgásról másképp

csillag_ok (1)

A Jaffa Kiadónál megjelent a szövetségünk Nagy Béla-programjának támogatásával készült Kapufák és kényszerítők – futball a 20. századi magyar…

Tovább >>

Gratulálunk!

DÉNES Tamás; SÁRFALVI Péter; BODNÁR András; VÉKÁSSY Bálint

Több MSÚSZ-tagot díjaztak az Ezüstgerely  2020 – Sport a kortárs magyar művészetben pályázaton a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban. A Sportirodalom-kategóriában elnökségi tagunk, Dénes…

Tovább >>

Előtérben a Hátsó füves

HatsoFuves_960px

Szövetségünk Nagy Béla-programjának segítségével bemutatták a Rézbong Kiadó gondozásában megjelent Hátsó füves című könyvet a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum kertjében.

Tovább >>