Óriási siker a CSIÖP

Az MSÚSZ 2015 tavaszán megválasztott elnökének egyik ígérete volt, hogy a szövetség ösztöndíjprogramot indít a magyar vonatkozású, külföldi sporteseményekről tudósítani akaró sportújságírók munkájának a segítésére, felismerve, hogy a médiacégek szűkös lehetőségei nagyon sok esetben lehetetlenné teszik a kollégák eljutását olyan helyszínekre, ahonnan egyébként szakmai szempontból indokolt volna tudósítaniuk a magyar olvasókat, hallgatókat, nézőket. Már a program második idénye zajlik (inkább őszi-tavaszi sportévadban számolunk, mint naptári évben), sok örömteli és néhány aggasztó tapasztalattal, ezért ezek összegzésére kértük az ötletgazdát, Szöllősi György MSÚSZ-elnököt.

2015-ben és 2016-ban csak focis témában lehetett pályázni, hiszen csak a Magyar Labdarúgó Szövetség áldozott a programra. Azóta változott a helyzet?

Igen, röviden összefoglalva a jelenlegi helyzetet: most már bármelyik sportágban lehet pályázni CSIÖP-re. Kicsit részletesebben kifejtve a témát pedig azt mondhatom: nagyon hálásak vagyunk az MLSZ-nek, amely elsőként, még a megválasztásom előtt ígérte meg, hogy csatlakozik a programhoz, és nem kevésbé örülünk annak, hogy azóta be is váltotta az ígéretét Vági Márton főtitkár úr és Dinnyés Márton, a sajtókiszolgálásért is felelős kommunikációs osztályvezető, mi több, az MLSZ immár kétszer ötmillió forintos támogatásán túl a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének hárommillió forintjával is gazdálkodhat a CSIÖP. Erről februárban írtunk alá megegyezést Szalay Ferenc elnök úrral. Egymillió forintot saját bevételünkből különítettünk el azokra az esetekre, ha valaki a futballon és a kosárlabdán kívül más sportág eseményére pályázik, sőt két tavalyi kitüntetettünk, Szalay Péter és Vincze András is felajánlotta a pénzdíját a CSIÖP céljaira is.

Az MLSZ ezek szerint már meg is hosszabbította a szerződését?

Igen, sőt nem is egy, hanem újabb három évvel, az elnökségünk mandátumának 2019-es lejártáig. Ez pedig ezen a szinten rengeteg pénz, őszintén szólva csak úgy sikerült majdnem az utolsó fillérig kihasználnunk a 2015-2016-os támogatást, hogy futballválogatottunk mindannyiunk örömére kijutott az Európa-bajnokságra, s ott jelentős összeggel tudtuk segíteni a mintegy ötven jelenlévő magyar újságíró közös programjait, minden magyar meccshelyszínen sajtóebédet rendeztünk, ezek egyikén Orbán Viktor miniszterelnök úr is tiszteletét tette, de szobafoglalással, személyszállítással, benzinszámlák megtérítésével és minden módon igyekeztünk szolgálni az ügyet, vagyis, hogy ideális munkakörülményeket teremtsünk azoknak, akik az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb magyar sportsikerét tolmácsolták a szurkolók millióinak televízióban, rádióban, újságokban, internetes oldalakon.

Említette, hogy a CSIÖP már nem csak a futballról szól. Milyen egyéb projekteket segítenek?

Minimális mértékben, de a riói olimpiáról tudósító egyik munkatársunk költségeihez is hozzájárulhattunk, és közben már érkeztek kosárlabdapályázatok is, két sikeres kosárprojekten is túl vagyunk és várjuk az újabb jelentkezéseket.

Melyek a tanulságok?

A legfontosabb: óriási siker a CSIÖP. Nagyon nagy szükség volt rá, a legkülönbözőbb témákra és mértékben vették igénybe a kollégák. Az első év után az MLSZ-nek készített szakmai beszámolóból csak a legfontosabb adatokat hadd idézzem: két kontinens, nyolc országában összesen tizenhat úti célra jutott el a CSIÖP által támogatott tizennyolc fővárosi és vidéki, írott, elektronikus és online sajtóorgánum ötvennél is több munkatársa. Több száz újságcikk, több ezer fotó született a tizennégy támogatott projekt keretében, amelyek között volt könyvkiadás (Dárdai Pál és Király Gábor pályafutásáról), filmbemutató (Magyarok a Barcáért), kiállítás (Discovering Puskás), riportkörút (magyar exfutballisták az Egysült Államokban), workshop (felkészülés az Eb-re), s összesen nyolc A-válogatott mérkőzés is, beleértve a futball Európa-bajnokságot. Azóta Amerika és Európa mellett Ázsiát is bekapcsoltuk a programba, s külön örömteli, hogy női futballról szóló riportsorozatot is támogatott a program, amelynek keretében hamarosan az ifjúsági válogatott Eb-selejtezőiről is születhetnek tudósítások.

Szöllösi György MSUSZ elnök fotó: Hegedüs Gábor

Szöllősi György elégedett a CSIÖP-pel, de örülne, ha  még ötletesebb pályázatokkal bombáznák a szövetséget

 Van szomorú tanulság is?

Sajnos igen. Egyrészt sokan még mindig nem értik a program lényegét. Büszkeségből, lustaságból vagy bizalmatlanságból szerintem nem pályáznak olyanok, akik pedig nyugodtan pályázhatnának, míg egyes orgánumok talán olyankor is a CSIÖP-re hagyatkoznak, amikor illene saját forrásból megoldaniuk az utazást. Fontos újra tudatosítanunk azt is: egyazon orgánum egy idényen belül pályázhat többször, de ugyanaz a kolléga évente csak egyszer utazhat támogatással, legfeljebb 300 ezer forint segítséget igénybe véve. Vezetőink önmérsékletére számítunk akkor, amikor azt mondjuk, hogy elnökségi tagjaink munkahelye igen, de ők személy szerint nem pályázhatnak támogatásra. Szeretném ez úton is nyomatékosítani – és erről partnerünk, az MLSZ vezetőivel is sokat beszélgettünk –, hogy a CSIÖP nem pusztán azért jött létre, hogy a férfiválogatott idegenbeli mérkőzéseire eljussanak az újságírók, bár ez is fontos, hanem azért, hogy a női labdarúgásról is tudósítsanak a kollégák, s olyan történetek, elfeledett személyek, területek is kapjanak nagyobb figyelmet, akikről, amelyekről a pályázat híján kevesebb szó esne, tehát kreatív, a leginkább kézenfekvő eseményeken túli érdekességeket felderítő projekteket szeretnénk támogatni, valami extrát, érdekes kutatási eredményt, a kötelező feladatokon túlmutató munkát várnánk a pályázóktól. Volt példa ilyenekre is, de nem elég. Továbbá, miután az adminisztráció a lehető legegyszerűbb, bürokratikusnak rosszindulattal sem nevezhető a pályázási procedúra – néhány soros, világosan megfogalmazott e-mailt kérünk, amelyről akár perceken belül döntést hoznak a bírálóbizottság tagjai –, annyit azért elvárunk, hogy a kérésben pontosan szerepeljen az igényelt segítség és az önrész összege, továbbá a pályázók sajnos hajlamosak elfelejtkezni utólag az előzetesen megígért cikkek, beszámolók bemutatásáról, ami itt is csak néhány link vagy PDF-fájl elküldését jelenti. Aki elmulasztja elküldeni az utólagos beszámolót, azt legközelebb nem fogjuk támogatásban részesíteni, hiszen nekünk is dokumentálnunk kell a programot. És még valami: talán nem túlzott igény az sem, hogy legyen MSÚSZ-tag, aki igénybe óhajtja venni ezt a segítséget, de legalább kérje felvételét szervezetünkbe, mielőtt igénybe veszi a CSIÖP-öt

Kik alkotják a bírálóbizottságot?

A labdarúgással kapcsolatos pályázatok esetében Dinnyés Márton az MLSZ részéről, valamint Dénes Tamás és jómagam az elnökségünk tagjai közül, a kosárlabdás pályázatoknál Sörös Jenőt, keleti alelnökünket kértük fel harmadik tagnak, ő maga kulcsszerepet játszott az MKOSZ-szel kötött megállapodás létrejöttében. Minden más sportág esetében Őri B. Péter főtitkár úr a harmadik döntőbíró.

Amint már említette: nagy siker a Csillag Imre Ösztöndíjprogram.

Hatalmas siker, hiszen, ahogyan a Népsportot, a  Nemzeti Sportot egykor főleg Barcelonából tudósító névadó Csillag Imre bácsira jellemző volt a sok utazás, szinte nem múlik el úgy hét, hogy ne lenne külföldön, valahol a világban éppen egy vagy több magyar vonatkozású sporteseményről tudósító kollégánk a CSIÖP-nek hála. Ez egyfelől boldogság, mert azt jelenti, hogy hiányt pótol, másfelől szomorúság, mert az lenne a jó, ha minden sajtóorgánum maga képes lenne tudósítókat küldeni azokra a sporteseményekre, azokhoz a külföldön dolgozó, szereplő magyar edzőkhöz, sportolókhoz, amelyek és akik számot tarthatnak az olvasók, nézők, hallgatók érdeklődésére. Jó lenne ide eljutni egyszer, addig pedig igyekszünk hidat verni a lehetőségek és az igények között tátongó szakadék fölé.

 

2017. március. 13.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Könyvbemutatóval ünnepelt a százéves sakkszövetség

Sakk2

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100….

Tovább >>

Szilágyi Anna az AIPS vendége volt Svájcban

AIPS FIFA

Huszonegy fiatal újságíró – köztük a márciusban az AIPS Médiadíját a fiatal fotósok kategóriájában elnyert Szilágyi Anna – vett…

Tovább >>

Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>