Online konferencia a Sportújságírás Világnapján

Az AIPS első e-konferenciáját, július másodikán, a Sportújságírás Világnapján, a szervezet 96. születésnapján tartották. Vitán felül áll, különleges időket élünk, hiszen öt hónappal a szervezet budapesti kongresszusát követően a mostani esemény virtuálisan, a Zoom nevű kommunikációs alkalmazáson keresztül zajlott. Ettől függetlenül az érdeklődésre nem lehetett panasz, az online tanácskozáson száznegyvenkét ország több száz sportújságírója vett részt felszólalóként vagy hallgatóként, köztük olyan tekintélyes lapok, mint a La Gazzetta dello Sport, a L’Équipe vagy a Marca vezetői, de hazánkból is számosan csatlakoztak, hiszen a testületben több fontos pozíciót is magyar sportújságírók töltenek be, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György, aki az európai szekció alelnöke, Csisztu Zsuzsa (szintén felszólalt), az MSÚSZ alelnöke pedig az AIPS végrehajtó bizottságának a tagja.

A központi téma a rasszizmus mellett az volt, hogy milyen hatást gyakorolt és gyakorol a koronavírus-járvány a sportújságírásra, hiszen sok más iparághoz hasonlóan a sportot, ezáltal a sportmédiát is súlyosan érintette a pandémia.

Köszöntő üzenetében Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is leszögezte,

aipsba tény, hogy csak virtuálisan köszöntheti az érdeklődőket, a példátlan helyzet bizonyítéka, és Gianni Merlo AIPS-elnök is kiemelte, a forrásokhoz nehezebbé vált a hozzáférés, hiszen a vírus miatt a sportklubok is „bezárkóztak”, de ennek idővel változnia kell. Ami viszont továbbra is fontos, hogy a sport alapvető elvei (átláthatóság, elszámoltathatóság) változatlanok maradjanak, mert ezek immunisak minden vírusra.

Abban persze a felszólalok között sem volt vita, hogy a krízis pontos hatását még mindig nem ismerjük, vannak kérdések, amikre nem kaptunk megnyugtató választ (lesz-e olimpia jövőre például), megváltoztak a munkakörülmények, sok újságíró elveszítette az állását, lapok szűntek meg (értelemszerűen a nyomtatottakat még érzékenyebben érintették a korlátozások), fizetések csökkentek és a szabadúszók talán még a többieknél is nehezebb helyzetbe kerültek.

A kihívások alkalmazkodásra késztették ezt az egyébként dinamikusan változó szakmát, hogy kezelje a helyzetet és adott esetben a megváltozott olvasói igényeket.

A Marca madridi sportnapilap főszerkesztője, Juan Ignacio Gallardo azért próbált a pozitívumokra is koncentrálni és rávilágított arra, bármennyire is nehéz a helyzet, egyvalami változatlan: mindig lesznek történetek, amelyeket el kell mesélni, és mindig lesznek olyanok, akik ezeket meg akarják hallgatni.

Szeli Mátyás, MSÚSZ-tag/Nemzeti Sport

A konferenciát ide kattintva tekintheti meg.

  • Gulyas-Laszlo-_960px

    Hetvenéves lett korábbi elnökségi tagunk, a Feleki- és Östreicher-díjas rádiós és televíziós legenda, Gulyás László. Gratulálunk!

  • szur_0031_FI

    Szövetségünk Nagy Béla programjának támogatásával megjelent a SZÚR száz évét feldolgozó könyv.

  • sportjog

    Az évente négy alkalommal megjelenő lapot a Testnevelési Egyetem és a HVG-ORAC kiadó összefogása hívta életre, a kiadványt az Emmi sportért felelős államtitkársága támogatja.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Sikeres AIPS-kongresszus

címlapi

Magyarország 1965, 1992 és 1999 után negyedik alkalommal volt házigazdája az 1924-ben Párizsban hazánk részvételével megalakult Nemzetközi Sportújságírók Szövetsége…

Tovább >>

Fontos téma, rangos konferencia

ZsuAIPS

Csisztu Zsuzsa, szövetségünk alelnöke is felszólal majd az AIPS szervezte, négy részből álló, a női sportújságírás helyzetéről szóló online 

Tovább >>

Labdarúgásról másképp

csillag_ok (1)

A Jaffa Kiadónál megjelent a szövetségünk Nagy Béla-programjának támogatásával készült Kapufák és kényszerítők – futball a 20. századi magyar…

Tovább >>

Gratulálunk!

DÉNES Tamás; SÁRFALVI Péter; BODNÁR András; VÉKÁSSY Bálint

Több MSÚSZ-tagot díjaztak az Ezüstgerely  2020 – Sport a kortárs magyar művészetben pályázaton a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban. A Sportirodalom-kategóriában elnökségi tagunk, Dénes…

Tovább >>

Előtérben a Hátsó füves

HatsoFuves_960px

Szövetségünk Nagy Béla-programjának segítségével bemutatták a Rézbong Kiadó gondozásában megjelent Hátsó füves című könyvet a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum kertjében.

Tovább >>