Online konferencia a Sportújságírás Világnapján

Az AIPS első e-konferenciáját, július másodikán, a Sportújságírás Világnapján, a szervezet 96. születésnapján tartották. Vitán felül áll, különleges időket élünk, hiszen öt hónappal a szervezet budapesti kongresszusát követően a mostani esemény virtuálisan, a Zoom nevű kommunikációs alkalmazáson keresztül zajlott. Ettől függetlenül az érdeklődésre nem lehetett panasz, az online tanácskozáson száznegyvenkét ország több száz sportújságírója vett részt felszólalóként vagy hallgatóként, köztük olyan tekintélyes lapok, mint a La Gazzetta dello Sport, a L’Équipe vagy a Marca vezetői, de hazánkból is számosan csatlakoztak, hiszen a testületben több fontos pozíciót is magyar sportújságírók töltenek be, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György, aki az európai szekció alelnöke, Csisztu Zsuzsa (szintén felszólalt), az MSÚSZ alelnöke pedig az AIPS végrehajtó bizottságának a tagja.

A központi téma a rasszizmus mellett az volt, hogy milyen hatást gyakorolt és gyakorol a koronavírus-járvány a sportújságírásra, hiszen sok más iparághoz hasonlóan a sportot, ezáltal a sportmédiát is súlyosan érintette a pandémia.

Köszöntő üzenetében Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is leszögezte,

aipsba tény, hogy csak virtuálisan köszöntheti az érdeklődőket, a példátlan helyzet bizonyítéka, és Gianni Merlo AIPS-elnök is kiemelte, a forrásokhoz nehezebbé vált a hozzáférés, hiszen a vírus miatt a sportklubok is „bezárkóztak”, de ennek idővel változnia kell. Ami viszont továbbra is fontos, hogy a sport alapvető elvei (átláthatóság, elszámoltathatóság) változatlanok maradjanak, mert ezek immunisak minden vírusra.

Abban persze a felszólalok között sem volt vita, hogy a krízis pontos hatását még mindig nem ismerjük, vannak kérdések, amikre nem kaptunk megnyugtató választ (lesz-e olimpia jövőre például), megváltoztak a munkakörülmények, sok újságíró elveszítette az állását, lapok szűntek meg (értelemszerűen a nyomtatottakat még érzékenyebben érintették a korlátozások), fizetések csökkentek és a szabadúszók talán még a többieknél is nehezebb helyzetbe kerültek.

A kihívások alkalmazkodásra késztették ezt az egyébként dinamikusan változó szakmát, hogy kezelje a helyzetet és adott esetben a megváltozott olvasói igényeket.

A Marca madridi sportnapilap főszerkesztője, Juan Ignacio Gallardo azért próbált a pozitívumokra is koncentrálni és rávilágított arra, bármennyire is nehéz a helyzet, egyvalami változatlan: mindig lesznek történetek, amelyeket el kell mesélni, és mindig lesznek olyanok, akik ezeket meg akarják hallgatni.

Szeli Mátyás, MSÚSZ-tag/Nemzeti Sport

A konferenciát ide kattintva tekintheti meg.

2020. július. 02.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Könyvbemutatóval ünnepelt a százéves sakkszövetség

Sakk2

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100….

Tovább >>

Szilágyi Anna az AIPS vendége volt Svájcban

AIPS FIFA

Huszonegy fiatal újságíró – köztük a márciusban az AIPS Médiadíját a fiatal fotósok kategóriájában elnyert Szilágyi Anna – vett…

Tovább >>

Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>