Magyar sportdiplomáciai sikerek

Csisztu Zsuzsa, MSÚSZ alelnök, AIPS vb-tag a Nemzetközi Judo Szövetség tokiói világbajnokságán járt, az alábbiakban az ő beszámolója olvasható.

Rendkívül megtisztelő vendéglátás részese lehetettem a napokban Tokióban. Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség  (IJF) elnöke, még idén januárban a lausanne-i AIPS kongresszuson hívta meg a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség végrehajtó bizottsági tagjait az idei legnagyobb cselgáncsünnepre, a világbajnokságra.

CsZs, Tokió

Alelnökünk a kép bal szélén

A nagy eseményt megelőző napokban tartotta éves kongresszusát a sportág nemzetközi testülete. A Tokyo Dome báltermében rendezett eseményen Marius L. Vizer elnök köszöntötte elsőként a küldötteket. Beszédéből tisztán kirajzolódott, hogy új korszak kezdődött 2010-ben a sportág életében, amikor új gazdasági és marketing alapokra helyezték a dzsúdót. Mindezek mellett, persze bizonyosan ennyit számít, hogy olyan ember áll a szervezet élén, akinek nemcsak határozott jövőképe van, hanem a megfelelő feladatokra a megfelelő embereket választja ki, és ami talán még fontosabb, hagyja is őket dolgozni.

A kongresszuson vendégként voltam jelen, és volt időm figyelni arra, hogy mit is jelent, ha egy nemzetközi szövetség 202 tagországot számlál, s ha a delegáltak mind megjelennek a sportág legnagyobb és legtekintélyesebb szakmai fórumán. Imponáló volt látni, hogy minden percnyi pontossággal zajlott, s hallani a magas színvonalú beszámolókat. A néhány évvel ezelőtti erősen mínuszos mérlegből, most kitűnően prosperáló, gazdaságilag erős, a saját sportágába, annak fejlesztésébe, nemzetközi oktatásába, edzői, bírói képzésébe hatalmas forrásokat visszaforgató roppant stabil nemzetközi sportszervezet képe rajzolódott ki előttem, amely olyan részletekre is ügyelt, hogy az elhangzottakat a szinkrontolmácsok ha nyelvre – angol, francia, német, arab, spanyol, japán –  fordítsák.  A IJF-nél megértették az idők szavát, így a sportág kitűnő médiatermék lett. Olyan portéka, amelyért a CNN vagy épp a Reuters is örömmel kapkod. Az IJF évente körülbelül hatvanezer különféle mozgóképes történetet “készít el” saját stábjaival, s körülbelül kétezer órányi videotartalmat juttat el a világ több mint kétszáz országába. Legalább ennyire fontos lehet a sportág nemzetközi érvényesülésében, hogy nyolcvanmillió kattintásnyi eléréssel a cselgáncs a világon nagyjából tizenöt millió követőt számlál a különféle közösségi platformokon. A live.ijf.org évente 1750 órányi élő közvetítést nyújt a stream-adásokon keresztül az online követőknek. Ennek a hatalmas marketing és médiapezsgésnek a centrumában a szervezet média- és marketingigazgatója, Vlad Marinescu áll, aki meghívásomra örömmel vállalta, hogy vendégelőadóként órát tart majd az MSÚSZ és a Testnevelési Egyetem közös szervezésében harmadik félévéhez érkező sportmédia felsőfokú posztgraduális képzés keretében, amely, úgy érzem, nagy sportdiplomáciai siker.

A IJF a judón keresztül a béketeremtésért küzd, nincstelen gyerekeket tanít világszerte a tatami, a judogi, a mester és az ellenfél tiszteletére. Olyan szerveződés, amelynek először lesz menekültekből álló csapata a 2020-as, szintén tokiói olimpián és amely az esélyegyenlőség jegyében egy év múlva az ötkarikás játékokon pontosan ugyanannyi nőnek ad indulási lehetőséget, mint férfinek.

Vizer

Marius L. Vizer (balra) és Fürjes Balázs

A szervezet döntött arról is, hogy a kongresszus felhatalmazása alapján Lausanne-ből Budapestre teszi át a székhelyét, és bár “székhelyfoglalóra” persze nem volt szükség, de az azért mégiscsak nagy dolog, hogy Fürjes Balázs kormánybiztos részletes prezentációjában mondhatta el a több száz külföldi hallgatónak, hogy milyen otthont kínál a magyar főváros a jövőben egy ilyen, vagy más, ehhez hasonló profi sportszervezetnek. A Nemzeti Sportban, a Mokkában és az AIPS webfelületein is beszámolhattam Magyarország, illetve Budapest ambíciózus terveiről, amely azt tűzte zászlajára, hogy a jól ismert lausanne-i olimpiai bázison túl, Londonhoz és Párizshoz hasonlóan a harmadik legfontosabb európai sportváros rangjára emelje Budapestet.

FürjesZs

 Csisztu Zsuzsa és Fürjes Balázs

Capelli

 Alelnökünk a sportág egyik legendájával, a tízdanos Franco Capellettivel

 

  • totál

    Jövőre, huszonegy esztendő múltán ismét a Budapest lesz a házigazda.

  • TF

    A Testnevelési Egyetem ebben az évben is kiírta a korábbi kiváló fotósról, Németh Ferencről elnevezett pályázatot.

  • CsZs, Tokió

    Csisztu Zsuzsa, MSÚSZ alelnök, AIPS vb-tag a Nemzetközi Judo Szövetség tokiói világbajnokságán járt, az alábbiakban az ő beszámolója olvasható.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Játszhatok veletek?

Rádió

Lantos Gábor írása két rádiós legendáról. Sipos János (balra)…

Tovább >>

Hogyan győzhetsz?

20190827 TE könyvbemutatóFotó: Dömötör Csaba

Szövetségünk Nagy Béla-programjának segítségével jelent meg a Testnevelési Egyetem kiadásában a Stratégia és taktika című könyv, amelynek augusztus 27-én, kedden…

Tovább >>

Búcsú Simon Józseftől

Simi, temetés

Simon Józsefet, a 64 éves korában autóbalesetben elhunyt tagtársunkat augusztus 23-án a Biai katolikus temetőben kísértük útjára.

Tovább >>

Mély részvétünk!

Duras

Ausztriában megöltek egy sportfotóst: A gyilkosság Bécs egyik kerületében, a Simmeringben…

Tovább >>

Simon József temetése

Bia

A nemrégiben 64 éves korában elhunyt tagtársunk, Simon József búcsúztatása augusztus 23-án, pénteken 15 órakor lesz a Biai katolikus…

Tovább >>