Magyar sportdiplomáciai sikerek

Csisztu Zsuzsa, MSÚSZ alelnök, AIPS vb-tag a Nemzetközi Judo Szövetség tokiói világbajnokságán járt, az alábbiakban az ő beszámolója olvasható.

Rendkívül megtisztelő vendéglátás részese lehetettem a napokban Tokióban. Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség  (IJF) elnöke, még idén januárban a lausanne-i AIPS kongresszuson hívta meg a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség végrehajtó bizottsági tagjait az idei legnagyobb cselgáncsünnepre, a világbajnokságra.

CsZs, Tokió

Alelnökünk a kép bal szélén

A nagy eseményt megelőző napokban tartotta éves kongresszusát a sportág nemzetközi testülete. A Tokyo Dome báltermében rendezett eseményen Marius L. Vizer elnök köszöntötte elsőként a küldötteket. Beszédéből tisztán kirajzolódott, hogy új korszak kezdődött 2010-ben a sportág életében, amikor új gazdasági és marketing alapokra helyezték a dzsúdót. Mindezek mellett, persze bizonyosan ennyit számít, hogy olyan ember áll a szervezet élén, akinek nemcsak határozott jövőképe van, hanem a megfelelő feladatokra a megfelelő embereket választja ki, és ami talán még fontosabb, hagyja is őket dolgozni.

A kongresszuson vendégként voltam jelen, és volt időm figyelni arra, hogy mit is jelent, ha egy nemzetközi szövetség 202 tagországot számlál, s ha a delegáltak mind megjelennek a sportág legnagyobb és legtekintélyesebb szakmai fórumán. Imponáló volt látni, hogy minden percnyi pontossággal zajlott, s hallani a magas színvonalú beszámolókat. A néhány évvel ezelőtti erősen mínuszos mérlegből, most kitűnően prosperáló, gazdaságilag erős, a saját sportágába, annak fejlesztésébe, nemzetközi oktatásába, edzői, bírói képzésébe hatalmas forrásokat visszaforgató roppant stabil nemzetközi sportszervezet képe rajzolódott ki előttem, amely olyan részletekre is ügyelt, hogy az elhangzottakat a szinkrontolmácsok ha nyelvre – angol, francia, német, arab, spanyol, japán –  fordítsák.  A IJF-nél megértették az idők szavát, így a sportág kitűnő médiatermék lett. Olyan portéka, amelyért a CNN vagy épp a Reuters is örömmel kapkod. Az IJF évente körülbelül hatvanezer különféle mozgóképes történetet “készít el” saját stábjaival, s körülbelül kétezer órányi videotartalmat juttat el a világ több mint kétszáz országába. Legalább ennyire fontos lehet a sportág nemzetközi érvényesülésében, hogy nyolcvanmillió kattintásnyi eléréssel a cselgáncs a világon nagyjából tizenöt millió követőt számlál a különféle közösségi platformokon. A live.ijf.org évente 1750 órányi élő közvetítést nyújt a stream-adásokon keresztül az online követőknek. Ennek a hatalmas marketing és médiapezsgésnek a centrumában a szervezet média- és marketingigazgatója, Vlad Marinescu áll, aki meghívásomra örömmel vállalta, hogy vendégelőadóként órát tart majd az MSÚSZ és a Testnevelési Egyetem közös szervezésében harmadik félévéhez érkező sportmédia felsőfokú posztgraduális képzés keretében, amely, úgy érzem, nagy sportdiplomáciai siker.

A IJF a judón keresztül a béketeremtésért küzd, nincstelen gyerekeket tanít világszerte a tatami, a judogi, a mester és az ellenfél tiszteletére. Olyan szerveződés, amelynek először lesz menekültekből álló csapata a 2020-as, szintén tokiói olimpián és amely az esélyegyenlőség jegyében egy év múlva az ötkarikás játékokon pontosan ugyanannyi nőnek ad indulási lehetőséget, mint férfinek.

Vizer

Marius L. Vizer (balra) és Fürjes Balázs

A szervezet döntött arról is, hogy a kongresszus felhatalmazása alapján Lausanne-ből Budapestre teszi át a székhelyét, és bár “székhelyfoglalóra” persze nem volt szükség, de az azért mégiscsak nagy dolog, hogy Fürjes Balázs kormánybiztos részletes prezentációjában mondhatta el a több száz külföldi hallgatónak, hogy milyen otthont kínál a magyar főváros a jövőben egy ilyen, vagy más, ehhez hasonló profi sportszervezetnek. A Nemzeti Sportban, a Mokkában és az AIPS webfelületein is beszámolhattam Magyarország, illetve Budapest ambíciózus terveiről, amely azt tűzte zászlajára, hogy a jól ismert lausanne-i olimpiai bázison túl, Londonhoz és Párizshoz hasonlóan a harmadik legfontosabb európai sportváros rangjára emelje Budapestet.

FürjesZs

 Csisztu Zsuzsa és Fürjes Balázs

Capelli

 Alelnökünk a sportág egyik legendájával, a tízdanos Franco Capellettivel

 

 • Paranap

  A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) az idén harmadik alkalommal emlékezik meg a magyar parasportról és a magyar parasportolókról.

 • Wichmann

  Hosszan tartó súlyos betegség után ehunyt Wichmann Tamás kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüst- és egyszeres bronzérmes kenuslegenda, az MSÚSZ és a MOB Életműdíjasa.

 • Budapest 20170525 szerzõi portrék  Ballai Attila

  Szövetségünk tagja, a Feleki-díjas Ballai Attila, a Magyar Nemzet volt főszerkesztője visszatért a sport világába: ő lett a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány sportfőigazgatója.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Lapcentenárium Kárpátalján

Kárpáti

    Január végén tartották Ungváron a Kárpáti Igaz Szó közéleti lap centenáriumi ünnepségét,…

Tovább >>

AIPS-kongresszus Budapesten

totál

Magyarország 1965, 1992 és 1999 után negyedik alkalommal lesz házigazdája az 1924-ben Párizsban hazánk és a Nemzeti Sport részvételével…

Tovább >>

Gratulálunk!

FÖLDI Imre

  A 38. Magyar Sajtófotó-pályázaton a Sport egyedi kategóriában  Földi Imre (Nemzeti Sport) nyert, megelőzve Illyés Tibort (MTI) és Czeglédi…

Tovább >>

Elnöki beszéd

2020016 Az Év Sportolója Gála  Nemzeti Sport Török Attila

Itt olvasható Szöllősi György MSÚSZ-elnök beszéde, amit az Év Sportolója Gálán mondott el a Nemzeti Színházban.

Tovább >>

2019 legjobbjai

Csoport, gála

Színpompás ünnepség keretében adta át a Magyar Sportújságírók Szövetsége a 62. alkalommal megtartott Év sportolója-választás kategóriagyőzteseinek járó díjakat, amelyeket…

Tovább >>