Lausanne után London

Befejeződött Lausanne-ban a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 82. kongresszusa, amelyen, mint köztudomású a szervezet európai szekciójának alelnökévé választották Szöllősi Györgyöt, az MSÚSZ elnökét,s kiosztották az első ízben kiírt az AIPS Sportmédiadíjakat (AIPS Sport Media Awards),

Awards

amelyen a magyarok közül a legjobb eredményt Csisztu Zsuzsa első alelnök érte el, aki az 5. lett az Írott sajtó – “Színes írások” kategóriájában: Egy erős nő, portré Szabó Kati négyszeres olimpiai bajnok tornászról  a Presztízs Sportban megjelent pályázatával. Szokás szerint a magyarok készíttették el, s adták át az AIPS elismerését a legjobb sajtókiszolgálásért. Alexendra Sikalova, az oroszországi futball-vb médiaigazgatója Csisztu Zsuzsától és Szöllősi Györgytől vehette át a trófeát.

GyuriCam

Az AIPS Europe vezetői: Charles Camenzuli (jobbra), a máltai elnök és Szöllősi György alelnök

A kongresszuson 95 ország képviseltette magát, a magyar küldöttség tagja volt Szöllősin és Csisztun kívül Őri B. Péter főtitkár. Új tagként felvették Észak-Koreát. Bejelentették, hogy az eddigi bizottságok helyett sportági felelősök lesznek, ez azt koordináló testületben az osztrák és a román végrehajtó bizottsági tag mellett Csisztu Zsuzsa is helyet kapott.

A kétnapos rendezvényen több érdekes előadás hangzott el, s a rangos vendégeket kérdezni is lehetett. Thomas Bach NOB elnöktől például Csisztu  Zsuzsa arról érdeklődött, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mit tesz annak érdekében, hogy a nemzetközi sportági szövetségek, illetve azok nemzeti szervezetei megfelelő etikai kódexszel megvédhessék kiszolgáltatott versenyzőiket olyan esetekben, mint  amilyen Amerikában történt, amikor a női tornászválogatott orvosa, Larry Nassar követte el megdöbbentő molesztálásait.

Bach a válaszában kifejtette: a NOB gyorsan lépett, s olyan etikai-viselkedési kézikönyvet és ajánlásokat tett közzé, amelyeket már a nemzeti olimpiai bizottságok is átvehettek. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpián forródrótos telefonszámon névtelenül lehetett bejelentést tenni szokatlan kommunikáció, viselkedés esetén. Ezt a gyakorlatot állandósítja a NOB.

 Bach

Thomas Bach NOB-elnök nemcsak válaszolt Csisztu Zsuzsa kérdésére, de közös képre is vállalkozott

Eljött a lausanne-i tanácskozásra Marius Vizer, a Nemzetközi Judószövetség elnöke, Zvonomír Boban, a FIFA főtitkárhelyettese, az oroszországi futball-vb kapcsán beszélt a videobíróról, a korábbi neves játékvezető Massimo Busacca.  A kongresszus legnagyobb szakmai meglepetése volt a dokumentarista tényfeltáró újságírásban nemzetközileg elismert ghánai ügyvéd, Anas Aremeyaw Anas az előadása,  aki biztonsági okokból arcát elfedve beszélt az afrikai kontinens korrupt és illegális politikai, közéleti és sportbotrányairól, s mutatta be a megdöbbentő eseteket leleplező videofelvételeket. A ghánai szakember Gianni Merlo elnöktől vehette át az AIPS Sport Media Awards egyik különdíját  a Tényfeltáró riport kategóriában.

Bejelentették azt is, hogy jövő februárban Londonban lesz  a következő AIPS-kongresszus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019. január. 25.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>