Lausanne után London

Befejeződött Lausanne-ban a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 82. kongresszusa, amelyen, mint köztudomású a szervezet európai szekciójának alelnökévé választották Szöllősi Györgyöt, az MSÚSZ elnökét,s kiosztották az első ízben kiírt az AIPS Sportmédiadíjakat (AIPS Sport Media Awards),

Awards

amelyen a magyarok közül a legjobb eredményt Csisztu Zsuzsa első alelnök érte el, aki az 5. lett az Írott sajtó – “Színes írások” kategóriájában: Egy erős nő, portré Szabó Kati négyszeres olimpiai bajnok tornászról  a Presztízs Sportban megjelent pályázatával. Szokás szerint a magyarok készíttették el, s adták át az AIPS elismerését a legjobb sajtókiszolgálásért. Alexendra Sikalova, az oroszországi futball-vb médiaigazgatója Csisztu Zsuzsától és Szöllősi Györgytől vehette át a trófeát.

GyuriCam

Az AIPS Europe vezetői: Charles Camenzuli (jobbra), a máltai elnök és Szöllősi György alelnök

A kongresszuson 95 ország képviseltette magát, a magyar küldöttség tagja volt Szöllősin és Csisztun kívül Őri B. Péter főtitkár. Új tagként felvették Észak-Koreát. Bejelentették, hogy az eddigi bizottságok helyett sportági felelősök lesznek, ez azt koordináló testületben az osztrák és a román végrehajtó bizottsági tag mellett Csisztu Zsuzsa is helyet kapott.

A kétnapos rendezvényen több érdekes előadás hangzott el, s a rangos vendégeket kérdezni is lehetett. Thomas Bach NOB elnöktől például Csisztu  Zsuzsa arról érdeklődött, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mit tesz annak érdekében, hogy a nemzetközi sportági szövetségek, illetve azok nemzeti szervezetei megfelelő etikai kódexszel megvédhessék kiszolgáltatott versenyzőiket olyan esetekben, mint  amilyen Amerikában történt, amikor a női tornászválogatott orvosa, Larry Nassar követte el megdöbbentő molesztálásait.

Bach a válaszában kifejtette: a NOB gyorsan lépett, s olyan etikai-viselkedési kézikönyvet és ajánlásokat tett közzé, amelyeket már a nemzeti olimpiai bizottságok is átvehettek. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpián forródrótos telefonszámon névtelenül lehetett bejelentést tenni szokatlan kommunikáció, viselkedés esetén. Ezt a gyakorlatot állandósítja a NOB.

 Bach

Thomas Bach NOB-elnök nemcsak válaszolt Csisztu Zsuzsa kérdésére, de közös képre is vállalkozott

Eljött a lausanne-i tanácskozásra Marius Vizer, a Nemzetközi Judószövetség elnöke, Zvonomír Boban, a FIFA főtitkárhelyettese, az oroszországi futball-vb kapcsán beszélt a videobíróról, a korábbi neves játékvezető Massimo Busacca.  A kongresszus legnagyobb szakmai meglepetése volt a dokumentarista tényfeltáró újságírásban nemzetközileg elismert ghánai ügyvéd, Anas Aremeyaw Anas az előadása,  aki biztonsági okokból arcát elfedve beszélt az afrikai kontinens korrupt és illegális politikai, közéleti és sportbotrányairól, s mutatta be a megdöbbentő eseteket leleplező videofelvételeket. A ghánai szakember Gianni Merlo elnöktől vehette át az AIPS Sport Media Awards egyik különdíját  a Tényfeltáró riport kategóriában.

Bejelentették azt is, hogy jövő februárban Londonban lesz  a következő AIPS-kongresszus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Simon József kézilabda-díj 2 foto MKSZ Kovács Anikó

    A Magyar Kézilabda Szövetség tisztújító küldöttgyűlésén a testület Elismerő oklevél kitüntetését vehette át tagtársunk, Simon József.

  • dav

    A Testnevelési Egyetemen lévő irodánkban megtartottuk a mostani elnökség utolsó ülését. Mint ismert, az április végi budapesti közgyűlésen tisztújítás lesz, a testület négyéves mandátuma lejár.

  • B01I42114

    A kiváló sportújságíró, tagtársunk, Kocsis L. Mihály édesapjáról, Kocsis Mihályról írt tartalmas, gazdagon illusztrált könyvet, amit a Magyar Kajak-kenu Szövetségben mutattak be a sajtó képviselőinek.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Levelezési cím:
1123 Bp., Alkotás u. 44.

Iroda:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Legutóbbi facebook bejegyzések

Gratulálunk, Simi!

Simon József elismerése.

37 likes3 days ago

Békéscsabai tárlat Albertről

Az MSÚSZ Nagy Béla-programjának támogatásával Albert Flóriánról rendeznek emlékkiállítást Békéscsabán.

6 likes3 days ago

Az MSÚSZ-szavazásán a sportújságírók Jakabfi Zsanettett választották 2018 legjobb női labdarúgójának, ám a magyar válogatott és..

13 likes5 days ago

Kocsis: 90

KS-könyv

Az idén szeptemberben lenne 90 esztendős Kocsis Sándor, minden idők legkiválóbb magyar futballistáinak egyike, az Aranycsapat jobbösszekötője, a Ferencváros,…

Tovább >>

Zágrábban is jártunk

zászló

Április 6-án volt napra pontosan hetven esztendeje, hogy Zágrábban, a Gejeva…

Tovább >>

Bécsi ünnep

Sports Media Austria Jahrestagung 2019

Az Osztrák Sportújságíró Egyesület alapításának 70. évfordulója alkalmából a Magyar Sportújságírók Szövetségét is meghívták Bécsbe, ahol Szöllősi György elnök,…

Tovább >>

Meg kell nézned!

CSABAI Dóra; Eggert, Sophia

A 37. Magyar Sajtófotó-pályázaton szövetségünk tagjai közül a Sport (sorozat)-kategóriában Varga Dzsenifer (szabadfoglalkozású) Vakfoci című alkotásával második,

Tovább >>

Illyés Tibor győzött

pong

Az Ormai László-csarnokban rendezett asztalitenisz-világnap keretében került sor az I. Gergely Gábor Médiakupára, amelyen tizenhatan vettek részt, a sportújságírók…

Tovább >>