Látogatás az államtitkár asszonynál

 

EMMI

Mravik Gusztáv (balra), dr. Csisztu Zsuzsa, Jannisz Darasz, Gianni Merlo,

dr. Szabó Tünde, Charles Camenzuli, Szöllősi György, Dobor Dezső

Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára január 12-én a hivatalában fogadta az M4 Sport – Az  Év Sportolója Gálára Budapestre érkező Gianni Merlót, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) olasz elnökét, a szervezet európai szekciójának (AIPS Europe) görög elnökét, Jannisz Daraszt és máltai főtitkárát, Charles Camenzulit valamint Szöllősi Györgyöt, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökét, akit elkísért dr. Csisztu Zsuzsa MSÚSZ elnökségi tag, Dobor Dezső alelnök, AIPS elnökségi tag, Mravik Gusztáv alelnök.

A tanácskozáson az államtitkár elmondta, hogy a magyar kormány kiemelten támogatott stratégiai ágazatként kezeli a sportot, hiszen ez napjaink egyetlen olyan ágazata, amely minden területre jótékonyan hat. Jelentős népegészségügyi hatása mellett pozitívan befolyásolja az oktatást és a gazdasági szférát, hiszen a sportberuházások növelik a nemzeti vagyont, a sportfejlesztések, munkahelyeket teremtenek, a nemzetközi sportesemények pedig a sportturizmusból származó bevételeket növelik. Szabó Tünde röviden bemutatta a jelenleg is zajló sportprogramokat és létesítményfejlesztéseket, majd hangsúlyozta, hogy a cél nem kizárólag az élsport támogatása, legalább annyira fontos a szabadidősport, a fiatalok sportja és persze a hazai rendezésű nemzetközi események is, úgymint a vízes világbajnokság, a cselgéncs-vb vagy éppen  a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF). Az államtitkár asszony kitért a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai kandidálásra is, amely nemcsak a magyar sportnak, de a magyar médiának is rendkívüli lehetőségeket teremthet.

Szöllősi György, a MSÚSZ elnöke elmondta, hogy 2017-ben a sportújságírók is nagy esemény házigazdái lesznek Budapesten, hiszen márciusban itt rendezik meg a Sportújságírócsúcs 2017 (AIPS Europe Summit for European Sport Journalism) elnevezésű szakmai konferenciát, amelyen a kontinens sportújságírói valamint díszvendégként egykori és jelenlegi sztársportolók vesznek majd részt. Egyúttal tájékoztatta a feleket, hogy az MSÚSZ szeretné, ha Budapest adhatna otthont a 2018-as vagy a 2019-es AIPS-kongresszusnak.

 

Merlot

Gianno Merlo, dr. Szabó Tünde, Szöllősi György

Fotó: Mravik Gusztáv

 

Gianni Merlo értékelte a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség jelenlegi helyzetét, feladatait, emlékeztetve arra, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években Budapesten, éppen az EMMI Hold utcai, a sportállamtitkárságnak is helyet adó épületében volt az AIPS székhelye. Felhívta a figyelmet a média és a sport előtt álló legújabb kihívásokra, a dopping, a fogadási csalás és a mérkőzések manipulálásának veszélyeire. Véleménye szerint mindez nem más, mint korrupció, amely nem eshet enyhébb elbírálás alá, mint más gazdasági bűncselekmények, vagyis legalább annyira a hatóságok, mint a sajtó feladata harcolni ellenük. Szóba került a nők érvényesülésének ügye is a sport és a sportsajtó korábban egyoldalúan a férfiak által uralt világában.

 

 

Darasz

 

Jannisz Darasz, dr. Szabó Tünde, Charles Camenzuli

Fotó: Mravik Gusztáv

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a sporttal foglalkozó médiumok – megfelelő szakmaisággal, ami a sportújságírók mindenkori felelőssége – rendkívül hatékonyan tudják felhívni a figyelmet a sport, a testmozgás fontosságára, preventív szerepére és összefüggéseire az egészséges életmóddal. Az AIPS-t képviselő vendégek, csakúgy, mint dr. Szabó Tünde államtitkár asszony az MSÚSZ meghívására díjátadóként vettek részt aznap  este a Nemzeti Színházban rendezett M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán, ahol Jannisz Darasz és Charles Camenzuli átadta Hosszú Katinkának az Év legjobb európai női sportolója-díjat. A magyar sikert hozó sorrend 49 ország sportújságíróinak a szavazása alapján alakult ki.

 

2017. január. 14.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>