Könyv jelent meg a legendás Gyulai Istvánról

A királynő helytartója! címmel könyv jelent meg Gyulai Istvánról, aki idén lenne 70 éves. A 313 oldalas életrajzi regény három részre tagolódik.

A róla elnevezett emlékversenyre kilátogató atlétikarajongók nemcsak a Gyulai Memorial Nagydíj izgalmas, látványos versenyeivel gazdagodtak, hanem egy olyan olvasmányt is megvásárolhattak, amely maradandó emléket állít a nemzetközi atlétikai élet nagyra becsült alakjának. A kötet szerzője Török Ferenc – a népszerű és ismert magyar újságíró, az IAAF főtitkárának egykori barátja – alapos munkát végzett. Azt vallja: megtisztelő, ugyanakkor nehéz feladat, különleges megbizatás volt végigjárni egy olyan életutat, amely tele van érdekességgel, izgalommal, felejthetetlen pillanatokkal, bemutatni egy olyan embert, akinek életének nagy része a nyilvánosság előtt zajlott.

Hogy milyen volt valójában Gyulai István? Erről sokan mesélnek a könyv oldalain. Megismerjük atlétaként, tévériporterként, műsorvezetőként, és az AIPS valamint IAAF főtitkáraként is. De arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen apa volt az egykori ismert és elismert sportvezető.

A 313 oldalas életrajzi regény három részre tagolódik. Bemutatja a főhőst válogatott, universiade-győztes atlétaként, majd népszerű tévés személyiségként, aki sajátos stílust teremtett a Magyar Televízió sportközvetítéseiben és szórakoztató műsoraiban, végül megtudhatjuk, milyen előzmények után lett sportdiplomata. Előbb az AIPS főtitkár-helyetteseként, majd főtitkáraként hívta fel magára a figyelmet, hogy aztán tehetsége, különleges látásmódja az IAAF főtitkári tisztjében teljesedjen ki.

Az egykori iskolatársak, sporttársak, munkatársak szeretettel idézik fel Gyulai István különleges felkészültségét, tehetségét, a sport, a munka iránti alázatát, hangsúlyozva, hogy kiemelkedő és szép ívű karriert futott be a nemzetközi sportélet területén, ahol két olyan elnökkel dolgozott együtt, mint Primo Nebiolo és Lamine Diack. Az elbeszélő stílusú könyv izgalmas, érdekes olvasnivalót kínál, az egyik fejezetből pedig megtudhatjuk, miként viselte, miként küzdött, harcolt a kegyetlen betegséggel. A sorokból az is kiderül, hét évvel halála után milyen emléket őriznek róla gyerekei: Miklós, Kati, Márton és Julcsi.

A kötetben nemcsak izgalmas, érdekes történeteket ismerhetünk meg, hanem rendkívül gazdag, 36 oldalas képmelléklet idézi fel Gyulai István különleges életútját.

Az IAAf egykori főtitkára valóban a királynő helytartója volt, az atlétikát rajongással, alázattal szolgálta, és többek között ezért volt boldog életének minden napja…

Dobor Dezső

2013. november. 11.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>