Kiderül, kikből kerülhet ki az Év Sportolója az egyes kategóriákban

A férfiaknál a birkózó Lőrincz Tamás, az úszó Milák Kristóf, valamint a kardvívó Szilágyi Áron, a nőknél a kajakos Csipes Tamara és Kozák Danuta, továbbá a kerékpáros Vas Kata Blanka került a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 64. alkalommal kiírt M4 Sport – Az Év sportolója-szavazásán.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke és dr. Csisztu Zsuzsa, a szervezet alelnöke a Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón – a végső sorrend ismertetése nélkül, ábécérendben – bejelentette a kategóriák első három helyezettjét. Mint kiderült, 366 szavazat alapján alakult ki a sorrend.

A sajtótájékoztató elején dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár videoüzenetében kiemelte: ez az év abból a szempontból különleges, hogy a magyar sportolók 25 éve nem szerepeltek ilyen jól olimpián, mint Tokióban.

“A felkészülés bizonytalansága ellenére remekül helyt álltak, és méltó eredményeket értek el ahhoz, hogy megünnepeljük őket” – jelentette ki az államtitkár. Megjegyezte, fontos, hogy legyenek olyan példaképek, akik utat tudnak mutatni a felnövekvő generációnak, és szerinte a jelöltek között csupa ilyen sportoló van.

Szöllősi György emlékeztetett, hogy az előző gálát a járvány miatt csak nézők nélkül lehetett megrendezi, ezért nagyszerű dolog, hogy idén 630 vendéget várhatnak a szervezők.

Dr. Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke elmondta, hogy a díjazottak ezúttal is a jól megszokott, 21 karátos aranydíszítésű díjat vehetik át. Beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) ismét kiírta szavazásait, és örömmel számolt be róla, hogy a világ legjobb férfi sportolója címre jelöltek között van Szilágyi Áron is. Hozzáfűzte, Az Év legjobb sajtókiszolgálása elnevezésű díjra esélyes a budapesti cselgáncs-világbajnokság sajtós csapata is. Végül emlékeztetett arra, hogy május 6. és 8. között Magyarországon tartják a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny első három szakaszát, és ehhez kapcsolódva a gála díszvendégeként Budapestre érkezik az ír Stephen Roche, aki 1987-ben megnyerte a Girót, a Tour de France-t, valamint az országúti világbajnokságot is.

A különböző kategóriákban a következő jelöltek közül kerülhet ki az Év sportolója.

Az Év csapata a hagyományos csapatsportágakban: a férfi labdarúgó-válogatott, valamint a férfi és női vízilabda-válogatott.

Az Év csapata az egyéni sportágakban: a férfi kardcsapat, a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó és a női kajak négyes esélyes.

Az Év edzője: Csipes Ferenc, Decsi András és Selmeci Attila.

Az Év női sportolója: Csipes Tamara, Kozák Danuta, Vas Kata Blanka.

Az Év férfi sportolója: Lőrincz Tamás, Milák Kristóf, Szilágyi Áron.

Szabó László, a gála kreatív producere – egyben a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke – elmondta, a gálán visszatérnek a világ egyik legkülönlegesebb színpadára, ahol 115 szereplő részvételével négy produkció lesz látható. A többi között 21 táncossal egy különleges elődadást is bemutatnak, a színpad tíz másodpercenként alakul majd át sportpályákká, és közben megidézik 2021 legnagyobb sportpillanatait, a házigazda pedig két év után ismét Tihany Viktor lesz.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója videóüzenetében arról beszélt, hogy az esemény tulajdonképpen a magyar sport Oscarja, és büszkén mondta, hogy az ország idén is komoly sportsikereket ért el, amelyeket a csatorna mind élőben tudott közvetíteni.

Az év sportpillanata díjra a szurkolók több mint 10 ezer szavazata alapján Fiola Attilának a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon a franciák ellen lőtt gólja, Szilágyi Áronnak a tokiói olimpia kard egyéni döntőjében bevitt döntő tusa, valamint az a momentum maradt versenyben, amikor Valter Attila az idei a Giro d’Italián összetettben átvette a vezetést. A díj odaítéléséről szakmai zsűri fog dönteni.

Elhangzott még, hogy az év fogyatékos sportolója a férfiaknál Kiss Péter Pál kajakozó, Osváth Richárd vívó és Pálos Péter asztaliteniszező, a nőknél Ekler Luca távolugró, Konkoly Zsófia és Pap Bianka úszó, az év fogyatékos csapata pedig a női kerekesszékes vívóválogatott, a női paraúszó-váltó, illetve a paraboccia vegyespáros közül kerül majd ki.

A sajtótájékoztatón részt vett az olimpiai bajnok vízilabdakapus, Szécsi Zoltán, aki korábban ötször volt tagja az év csapatának, ezúttal pedig díjátadó lesz. Ő a sportolók és sportvezetők nevében köszönetet mondott a kormánynak, hogy a sportot kiemelt nemzetstratégiai ágnak tekinti, és jelentős mértékben támogatja.

Ismét kiosztják az év szabadidősport-rendezvénye elismerést, amelyre a Balaton-átevezés, a debreceni Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa, az Újpesti Futó és Kerékpáros Fesztivál, valamint az Ultrabalaton futóverseny nyújtott be pályázatot. Az év e-sportolója díjra a HUNESZ javaslata alapján Birgány Adrián Raisy és Blazsán Patrik az esélyes.

A díjátadót január 6-án, csütörtökön a Nemzeti Színházban, egyéves szünet után újra nézők előtt rendezik meg. A másfél órás gálaműsort 19.45-től élőben közvetíti az M4 Sport.

 

Év sportolója sajtótáj 1

2021. december. 28.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Kiderül, kikből kerülhet ki az Év Sportolója az egyes kategóriákban

Év sportolója sajtótáj 1

A férfiaknál a birkózó Lőrincz Tamás, az úszó Milák Kristóf, valamint a kardvívó Szilágyi Áron, a nőknél a kajakos…

Tovább >>

Regisztráció a gálára

Dominik

Azok a tagjaink vehetnek részt a 64. M4 Sport – az Év Sportolója gálán, 2022. január 6-án,…

Tovább >>

Válasszuk ki az Év sportpillanatát!

Pillanat

A 64. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán másodszor díjazzák az Év sportpillanatát. A tíz jelöltre az…

Tovább >>

Kezdődik a szavazás az Év sportolóira, nyilvánosak a tízes listák

MSUSZ 2020

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 2022.  január 6-án, csütörtökön, a hagyományos helyszínen, a Nemzeti Színházban rendezi meg az M4 Sport…

Tovább >>

Könyvbemutatóval ünnepelt a százéves sakkszövetség

Sakk2

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100….

Tovább >>