Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A tizennégy rollup korszakonként mutatja be a női futball 1971 óta íródó hazai történetét.

A magyar női labdarúgás „hivatalos” születésnapja 1971. április 17., a Budapesti Labdarúgó Szövetség által kiírt, a FŐSPED Szállítók által szervezett első bajnokság nyitómérkőzésének dátuma. Fél évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány miatt nem lehetett hasonló rendezvényt tartani, most azonban minden adott volt, hogy a szakág ünnepelje magát és tisztelegjen azok előtt, akik nélkül ma nem lenne női labdarúgásunk.

Lovász Tamás István, az MLSZ Budapesti Igazgatóságának igazgatója a múltra emlékezve kiemelte, a „BLSZ” kilencvenöt éves története során mindig bátran és felelősséggel állt az új kezdeményezések mellé. Ilyen volt a kézilabda magyarországi felkarolása, és ebbe a sorba illik a női labdarúgás támogatása is. A BLSZ szervezte, hogy minden kedden, Váci utcai székházában találkozzanak, meccseket kössenek le a formálódó csapatok képviselői, majd 1971-ben Hernádi József, a BLSZ Női Bizottságának vezetője felkérte a FŐSPED-et a bajnokság szervezésére. A BLSZ a nem hivatalos, tulajdonképpen Budapest-bajnokságok házigazdájaként, egészen 1984-ig maga szervezte női futballunkat, kiállítva például a bajnoksághoz hasonlóan, akkor még szintén nem hivatalos, de kétségkívül a korszak legjobbjaiból álló válogatottat is.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke – a BLSZ-székházban és női meccseken szerzett személyes emlékeinek felelevenítése mellett – beszélt a kiállítást is támogató, immár negyedik éve tartó Nagy Béla Programról, amely idén minden korábbinál több könyvet, kiállítást, emléktáblát, honlapot támogatott és támogat.

Kiss Lászlónak, az egykori 33-szoros válogatott, vb-rekordot is tartó labdarúgónak, az MLSZ női szakágának vezetőjének, a magyar női labdarúgás a bajnoki címeket tekintve egyik legeredményesebb edzőjének anekdotákkal fűszerezett beszédét is nagy tetszéssel fogadta a hallgatóság. Hangsúlyozta, büszke arra, hogy edzőként, vezetőként egykor a női futballt választotta a férfi szakág helyett.

Dénes András, a kiállítás ötletgazdája-szerkesztője a megnyitón elmondta, konszenzus alakult ki abban, hogy az 1971. április 17-én játszott, Mekalor–FŐSPED Szállítók mérkőzés időpontját tekintsük női labdarúgásunk születésnapjának. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy az októberi megnyitót is kösse valamilyen eseményhez. Erre kiváló alkalmat kínált, hogy a Magyar Televízió akkor még egyetlen csatornája 1971. október 30-án közvetítette a Femina és a Magyar Kábel bajnokiját – ekkor debütált női labdarúgásunk a televízióban.

Dénes András elmesélte: néhány nappal azután, hogy rátalált az egykori televíziós közvetítés tényére, Bárfy Ágnesnél vendégeskedett. Női labdarúgásunk legendája, a saját emléktárgyainak megmutatása, a kiállítás rendelkezésére bocsátása közben, egy orsós magnótekercset (!) vett elő, mondván: „ez az első meccsek valamelyike televíziós adásának hangfelvétele…”

A megnyitó legizgalmasabb pillanataként a résztvevők, a sportág legendái, bele is hallgathattak Vitár Róbert korabeli közvetítésébe. Abba a részbe, amelyben a hazai sporttelevíziózás hőskorának ismert riportere éppen a „fehér mezes Femina és a balról jobbra támadó Magyar Kábel” összeállítását ismertetni.

Megható, egyben felemelő volt azzal szembesülni, hogy a szinte napra pontosan ötven évvel ezelőtt játszott mérkőzés két főszereplője – Bárfy Ágnes és (Szegediné) Lojd Zsuzsa – ott ül a múltra emlékezők között a teremben.

(Fotók: Erdős László)

 

2021. október. 24.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Könyvbemutatóval ünnepelt a százéves sakkszövetség

Sakk2

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100….

Tovább >>

Szilágyi Anna az AIPS vendége volt Svájcban

AIPS FIFA

Huszonegy fiatal újságíró – köztük a márciusban az AIPS Médiadíját a fiatal fotósok kategóriájában elnyert Szilágyi Anna – vett…

Tovább >>

Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>