Kecskemét után Budapest

Két év elteltével ismét Kelet-Magyarországon tartotta szövetségünk kétnapos kongresszusát, amelynek helyszíne május 28-án és 29-én a hírös város, Kecskemét volt, azon belül is a méltán híres szecessziós Városháza, annak is gyönyörű díszterme.
Vársoháza
Díszterem

A Four Points by Sheraton Hotelben a sportújságírók elfoglalták a szobákat,

érkezés

majd rövid városnézés következett, Holló Krisztina idegenvezető elmondta: a több mint 110 ezer lakosú Kecskemét hazánk hetedik-nyolcadik legnagyobb városa, amelynek életében fontos szerepet játszik a zene, hiszen a település szülötte a messze földön ismert Kodály Zoltán. Együtt kívülről megtekintettük a templomokat, több szecessziós épületet, a dalból is ismert Cifra Palotát.

Ez után a Városházára vezetett az út, ahol a helyi önkormányzat jóvoltából állófogadáson vehettek részt, majd pontban két órakor, az épület órájának hangjátékára a már említett díszteremben megkezdődött  a kongresszus hivatalos része. Elsőként a kínai kórusolimpián aranyérmes,az idén 20 éves Aurin Leánykar koncertjét hallgathattuk meg.

énekkar

Ezt követően szövetségünk elnöke, Szöllősi György köszönte meg a kecskemétieknek a vendéglátást,
Gyuri
és üdvözölte a határon túlról, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkező magyar kollégákat, valamint  Predrag Milinkovicot, az AIPS Europe   főtitkárát, a szerb szövetség elnökét, az osztrák sportújságírók képviseletében Josef Langer főtitkárt, a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának a tagját ás Jerzy Jakobschét Lengyelországból.
RTG_9963
A házigazdák nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester hangsúlyozta: a város lehetőségeihez mérten sokat tesz a sportéletért, s a befolyt adóbevételek 25 százalékát fordítja annak  támogatására. Sporthoz való kötődésében nagy szerepet játszik, hogy férje az 1848-as szabadságharcból is ismert Szemerey család leszármazottja, az 1936-os berlini olimpián bronzérmes tornász, a néhány éve elhunyt Szemereyné Tőrös Olga unokája Beszélt arról is: alapos és átgondolt utánpótlás-nevelés indult el a városban, amelynek gyümölcse 2020 után lesz érzékelhető. Kitért a kecskeméti sportlétesítmények fejlesztésére is, megemlítve, hogy az uszoda és élményfürdő felújítása után most egy kültéri 50 méteres medence épül, így a város az úszás és vízisportok fellegvára lesz. Végül beszélt  a már működő kosárlabda- és futballakadémiáról, valamint arról, hogy a közelmúltban letették az atlétikai centrum alapkövét, amelyet várhatóan jövőre adnak majd át.
Szabó Tü
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében megjegyezte, hogy Kecskemét nagyon sportos város,  amely tele van hagyományokkal, hiszen még a Nemzet Sportolói között is akad olyan, aki innen indult. Hangsúlyozta a sportújságírókkal való szoros együttműködés fontosságát, mert “közös célunk, hogy a magyar sport minél több sikert érjen el”.  Elmondta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a sportot népszerűsítő programok iránt, s ebben elengedhetetlen a sportújságírók szerepe, majd hozzáfűzte, bízik benne, hogy munkájukat ezentúl is magas szinten fogják végezni, s szakszerű, de egyben közérthető tudósításokat készítenek.
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azzal kezdte beszédét, hogy “ti vagytok azok, akik a magyar sport jó hírét keresztül-kasul viszitek az országban”. Emlékeztetett arra, hogy tavalyi megválasztása után az egyik első útja éppen a győri sportújságíró kongresszusra vezetett.  A MOB elnöke újból gratulált szövetségünk elnökének, Szöllősi Györgynek és alelnökének, Csisztu Zsuzsának ahhoz, hogy beválasztották őket a nemzetközi szervezetek, az AIPS és az AIPS Europe vezetőségébe, Gallov Rezsőnek – ő sajnos nem tudott eljönni Kecskemétre -, hogy megkapta az Európai Olimpiai Bizottság legnagyobb elismerését jelentő Laurel-díjat, majd dicsérő szavakkal illette a januári M4 Sport – Az Év Sportolója Gálát is.
MOB
“Nagyon felüdítő volt ott lenni, ilyen magas színvonalú gálán még sosem vettem részt” – fogalmazott Kulcsár Krisztián, aki a sportújágírókkal való sokrétű együttműködés közül kiemelte a Csillag Imre Ösztöndíj Programot, amelyet ígérete szerint az idén is támogatni kíván a Magyar Olimpiai Bizottság.
Kulcsár Krisztián ez után adta át a MOB idei Média Életműdíját, amelyet a szervezet elnökségének döntése alapján a 77 éves újságíró, riporter, szerkesztő és író, Kő András érdemelt ki.
Kő
A sportvezető a laudációban elmondta: a korábban a Nemzeti Sport egykori felelős szerkesztőjeként, majd a Magyar Hírlap főmunkatársaként dolgozó, mostanában a Magyar Hírlapban publikáló Kő András 24 könyvet írt, s többek között olyan legendákat mutatott be az olvasóknak, mint Papp László, Kulcsár Győző, Zsivótzky Gyula. Kiemelte: a szerzőt alapos, kiemelkedő lexiális tudás jellemzi, s írásaival azt is bizonyította, hogy az irodalomban és a történelemben is jártas. Hozzátette: Kő András egész életében a hitelességre törekedett, munkáiban tökéletesen fejezi ki a sport szépségét, emeli ki annak fontosságát, mindig előtérbe helyezve annak morális, erkölcsi hátterét, valamint a fair play szellemiségét. A MOB elnöke a méltatásban felhívta a figyelmet arra is, hogy Kő András évtizedek óta tagja a Magyar Fair Play Bizottságnak. Munkásságát korábban Feleki László-díjjal és Pulitzer-emlékdíjjal ismerték el, 2004-ben a MOB Média Oklevélét kapta meg, két évre rá pedig a Nemzetközi Fair Play Bizottság “A sportszerűség népszerűsítéséért, nevelőmunkáért” elismerésben részesítette.
A díjazott megköszönte az elismerést, majd arra hívta fel  a fiatalabb kollégák figyelmét, hogy a szakmát meg kell tanulni, és hogy az Isten mit ad hozzá, az már a szerencsén múlik.”.
Predrag Milinkovic felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország  konstruktív és építő tagja a világszövetségnek.
Predrag
Iglói-Nagy István, a budapesti birkózó világbajnokság sajtófőnöke prezentációjában elmondta, hogy az október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő esemény lesz idén az egyetlen, olimpiai sportágban rendezett hazai vb. Tájékoztatása szerint jól fogynak a két kategóriában, 1990 és 3990 forintért árusított jegyek, az újságíróknak pedig három hónappal a világbajnokság előtt indítják el az akkreditációt. Hozzátette: csak azok tudósíthatnak majd az eseményről, akik visszaigazolást kapnak, s egyúttal jó sajtókiszolgálást ígért. Beszélt arról is, hogy a világbajnokság kabalaállata a Lánchíd oroszlánja lesz, amelynek elnevezésére május 29-én indítottak pályázatot a Facebookon.
Iglói
Komáromi András,kesport.hu alapító-szerkesztője a népszerű kecskeméti sporthonlapról tájékoztatta a kongresszust résztvevőit. Elmondta, hogy 2008-ban, a labdarúgócsapat élvonalba jutásakor indultak, így az idén ünneplik fennállásuk 10. évfordulóját. Jelenleg heti 60 ezres látogatottságuk.
_TSH9930
Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ első alelnöke, az AIPS végrehajtó bizottságának tagja a nemzetközi szövetség  május elején Brüsszelben tartott kongresszusáról tájékoztatta a tagságot. Örömmel számolt be arról, hogy a médiakiszolgálást tekintve a 2017-es magyarországi FINA vizes világbajnokság  az előkelő 3. helyezést érdemelte ki az  AIPS-től. Belgiumban elhangzott az is, hogy a szervezet petíciót fog benyújtani az Európai Parlamentnek annak érdekében, hogy az információhoz való hozzáférés alapjog legyen, s ne lehessen pénz kérni érte. Végül az AIPS új médiadíjáról beszélt, amelyre bárki, anyanyelvén pályázhat, legfeljebb két anyaggal. A pályázatokat szeptember 17-én 18 óráig lehet benyújtani. Az első díjátadót 2019 januárjában Lausanne-ban tartják majd.
Csisztu
Dénes Tamás, a jubileumi ad hoc bizottság elnöke a jövő évi ünnepi rendezvény előkészületeiről beszélt.
Dénes
Mint elmondta, 2019-ben lesz 110 éve, hogy megalakult a Magyar Sporthírlapírók Szindikátusa, s ebből az alkalomból egy könyv is készül a magyar sportújságírás történetéről.
Elbert
A program az MSÚSZ évi rendes közgyűlésével folytatódott. Mint köztudomású a május 25-ére, a MÚOSZ-ba meghirdetett közgyűlés határozatképtelenség miatt elmaradt, így a megismételt tanácskozást Kecskeméten tartottuk, amelyen szövetségünk 137 szavazatra jogosult tagja volt jelen – ilyen sokan még sohasem tisztelték meg az eseményt. A levezető elnöki teendőket Elbert Gábor látta el.
tisztelgés2
Tisztelgés
A közgyűlésen a résztvevők néma felállással emlékeztek az előző közgyűlés óta elhunyt kollégákra, Bodor Ferencre, Danis Barnára, Énekes Zoltánra John Károlyra, Ládonyi Lászlóra, Matejka Tiborra, Takáts Árpádra
Szöllősi György az elnökség írásos beszámolójához fűzött szóbeli kiegészítésében többek között arról szólt, hogy a sikeres Csillag Imre Ösztöndíj Program segítségével 3 kontinens 14 országába jutott el 10 sajtóorgánum 18 munkatársa, s a programhoz hamarosan a Magyar Kézilabda Szövetség is csatlakozni fog. Büszkén említette meg, hogy a januári M4 Sport – Az Év Sportolója gála két díszvendégét, Szeles Mónikát és Szabó Katalint az esemény délelőttjén hivatalában fogadta Orbán Viktor miniszterelnök. Az MSÚSZ elnöke arról is szólt, hogy az ősszel a Testnevelési Egyetemen (TE) elindul a sportújságíró-képzés,  valamint, hogy augusztustól a TE új épületében lesz szövetségünk  székhelye. Ugyancsak a TE új campusán tartja majd 2019 tavaszán az MSÚSZ a 110 évforduló alkalmából jubileumi közgyűlését, a jövő évi kongresszuson egyszerre tart ülést Budapesten az AIPS és az AIPS Europe végrehajtó bizottsága, ez is unikum lesz a maga nemében.
Az elnök beszélt a sportkönyvek, sporttémájú kiállítások, konferenciák és nonprofit sporttémájú honlapok kiadását, létrejöttét, működését segítő Nagy Béla-programról is, amelyhez –  a jövő évi jubileumi megemlékezések eseményeire fordítható összeggel együtt – az idei év elején 100 millió forint támogatást adott a kormány.
A pénzügyek kapcsán megjegyezte, hogy az új elnökség megválasztása óta eltelt három év alatt két nagyságrenddel sikerült növelni az MSÚSZ éves büdzséjét, amely 2017-ben haladta meg először a százmillió forintot.
A tagok tartózkodás nélkül, egy ellenszavazattal elfogadták az elnökség beszámolóját, a bizottságok beszámolóit,a 2017-es pénzügyi beszámolót, valamint a 2018. évi gazdálkodásra vonatkozó tervet.
A közgyűlés után S. Tóth János, az MSÚSZ oktatási ad hoc bizottságának tagja, valamint Mezei Dániel, a Testnevelési Egyetem kommunikációs vezetője számolt be a TE-en ősszel induló sportmédiaképzésről. S. Tóth emlékeztetett arra, hogy erről tavaly decemberben írt alá megállapodást Szöllősi György Mocsai Lajossal, a TE rektorával.
stotya
Mezei Dániel kifejtette, a rektor sokat vár ettől az oktatási formától, s bár a múltban többen is megkeresték ebben a témában, de csak most úgy érezte úgy, hogy érdemes elindítani. Hozzáfűzte: megkapták a szükséges engedélyeket, a jelentkezési határidő  augusztus 22. lesz, a felvételi vizsgákat pedig szeptember 10. és 14. között tartják. Az órákat kiváló oktatók tartják, nagy hangsúlyt helyezve majd a gyakorlati képzésre.
szerződés2
Ez után Genzwein Ferenc, a TE kancellárja és Szöllősi György aláírta a szerződést arról, hogy augusztustól a Testnevelési Egyetemen lesz az MSÚSZ székhelye, majd ünnepélyesen átvették  igazolványukat a határon túli, új tagjaink.
Következett az éves szakmai kitüntetések átadása. A Magyar Sportújságíró Szövetség Életműdíját a legendás Árok Ferenc, az újvidéki Magyar Szó korábbi sportrovatvezetője, aki több éven át volt az ausztrál futballválogatott szövetségi kapitánya, aki MSÚSZ tiszteletbeli tagsági igazolványát is átvehette,
Árok
és Szekeres István, az MSÚSZ korábbi elnöke, a Nemzeti Sport volt főszerkesztője.
SzekeresPista
Feleki László-díj elismerésben részesült Horváth László, a Dunántúli Napló ma már nyugdíjas külső munkatársa, korábbi sportrovatvezetője; Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője; valamint Novák Miklós, a Magyar Idők sportrovatvezetője.
Horváth doki
Csisztu Zsuzsa, dr. Horváth László, Szöllősi György, 
Pálfalvi Gábor, az MSÚSZ nyugat-magyarországi alelnöke, aki megírta, majd felolvasta a laudációt
Máté
Moncz Attila, a Sport TV főszerkesztő-helyettese, aki felolvasta laudációját,
Máté Pál
NovákMiki
Deák Zsigmond méltatta a kitüntetett Novák Miklóst
Gyulai István-díjat vehetett át a névadó fiától, Gyulai Miklóstól Jocha Károly szabadúszó sportújságíró;
Németh Andrea, a Nemzeti Sport Hosszabbítás mellékletének szerkesztője; Nyilas Bea és a Ferenczy Zoltán, a Kecskeméti TV Sportmagazin című műsorának két szerkesztő-riportere; Rochy Zoltán, a Sport TV szerkesztője, Nemzeti Sport olvasószerkesztője  valamint Tumbász Hédi, a Nemzeti Sport fotóriportere.
Jocha
Gyulai Miklós (balról a második,) Ballai Attila (balra), a Mediaworks sportüzletág-igazgatója idézte fel
Jocha Károly pályafutását
 NémethAndiNémeth Andrea is Gyulai-díjas lett
Kecskemét
Bán János, a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője méltatta a szerkesztőket,
azaz Nyilas Beátát és Ferenczy Zoltánt
A harminc éven aluli sportújságíróknak járó Németh Gyula-díjat Babják Bence, a Nemzeti Sport labdarúgó-rovatának munkatársa érdemelte ki, s vette át a névadó fiától, Németh Gábortól.
Babják2
Nívódíjat vehetett át Csurka Gergely az Én édes Katinkám című, a Nemzeti Sportban megjelent jegyzetéért; Mirkó István, a Magyar Idők fotósa, a Csillag Péterrel közösen a Nemzeti Sport számára készített Hátsó füves címmel készített sorozat képi világáért, a Kulisszák mögött című fotójáért; Szabó Szilárd, a Kossuth Rádió sportszerkesztőségének munkatársa a Lord Sebastian Coe-val készített interjújáért; Szaniszló Csaba, a Sport TV-n vetített Kornél on Tour című filmjéért; Szekeres Tamás, a közösségi médiában műfajt teremtő, Futóalbum című blogjáért, valamint az Utánpotlassport.hu portál szerkesztősége, egész éves tevékenységéért, kiemelve a fiatalok sportjáról írt, egyedi könyvet és az M4 Sporton látható Jövünk! című magazinműsort. A plakettet Bruckner Gábor ügyvezető-főszerkeztő és Mura László szerkesztőségvezető vette át.
A Nívódíjpályázatról Dénes Tamás, a bíráló bizottság elnöke elmondta: összesen 62 pályázótól 123 pályamű érkezett.
Írásos anyag (cikk) 64 , 28 szerzőtől; fotó 35,  12 szerzőtől; tv-s anyag, film: 20, 12 pályázótól; rádiós anyag: hét, öt szerzőtől; könyv: négy, négy szerzőtől,  karikatúra: három, egy szerzőtől. Érkezett pályázat  az ország minden részéből, Budapesten kívülről például Debrecenből, Miskolcról, Nyíregyházáról, Szegedről, Szekszárdról is. A történelmi Magyarország
területéről Erdélyből, Kárpátaljáról, valamint a Vajdaságból is pályáztak kollégák.
 Az ünnepélyes díjátadót követően mielőtt megtartotta volna prezentációját  Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, egyben az Év Sportolója Gála kreatív producere a résztvevők megnézhették a januári gáláról szóló werkfilmet. Szabó szólt arról, hogy ebben az esztendőben február 22-én először tartották meg a Magyar Parasport Napját, majd részletesen beszélt a gála érdekességeiről.
 Szabó La
Szöllősi György egy olyan porcelánvázával köszönte meg az általa az év kreatív producerének nevezett Szabó László munkáját, amelyet a januári gála díjazottjai is kaptak.
A kongresszus zárásaként a résztvevők autóbuszokkal a felsőlajosi Új Tanyacsárdába utaztak, ott kapta meg a Gyulai-díjat a kilencvenes évek elejétől kerekesszékbe kényszerülő Balogh Zoltán, a Presztízs Sport főszerkesztője.
Balogh
Sörös Jenő (jobbra) az MSÚSZ kelet-magyarországi alelnöke, remek házigazdánk átadta a kongresszusi zászlót, a 2019. évi rendező, főváros képviselőjének, Mravik Gusztáv alelnöknek
zászló
A finom vacsora után kötetlen beszélgetésekkel zárult az első nap programja.
vacsora
A résztvevők reggel három irányba indultak el, ugyanis három helyen is kipróbálhatták sporttudásukat.
 A gokartversenyt a BrizdoKart Gokart Stadionban rendeztük a tulajdonosok jóvoltából, a kosárlabda-dobóversenynek a Mercedes-Benz Sport Akadémia adott otthont, míg a sajtómunkás focisták a Széktói Stadionban döntötték el, melyik csapat nyeri ebben az évben a Hoffer-kupa kispályás tornát. A remek hangulatú küzdelmek után a Saloon Pizzeriában tartottuk az eredményhirdetést.
Gokartverseny: 1. Sus Róbert (FourFourTwo). 2. Szabó Sándor (Kárpáti Igaz Szó), 3. Pajor István (Hetek)
gokart2
Kosárlabda-dobóverseny: 1. Szabó Máté (Sport TV, balra), 2. Gy. Szabó Csilla (Utanpotlassport.hu), 3. Tarcsi Géza (Civil Rádió)
 kosár
Hoffer-kupa. A hat csapat két hármas csoportban körmérkőzéses formában döntöttel a sorrendet, majd az azonos helyen végzettek játszottak egymással. Eredmények. A-csoport: Nemzeti Sport-Kecskemét 5-2, Kecskemét-Kelet-Magyarország 8-5, Nemzeti Sport-Kecskemét 8-1. Végeredmény: 1. Nemzeti Sport, 2. Kecskemét. 3. Kelet-Magyarország. B-csoport: Újságíró-válogatott- PRESSing (az erdélyi kollégákat két kárpátaljai kolléga egészítette ki) 4-1. Nemzeti Sport Online-Újságíró-válogatott 3-1, NSO-PRESSoing 8-1. Végeredmény: 1. NSO, 2. Újságíró-válogatott, 3. PRESSing. A mérkőzéseken a volt NB I-es játékvezető, Arany Tamás
RTG_0722
és az alacsonyabb osztályokban ma is aktív Vámos Tamás fújta a sípot.
RTG_0629
Az 5. helyért (csak heteseket rúgtak): Kelet-Magyarország-PRESSing 2-1.
A 3. helyért: Kecskemét-Újságíró-válogatott  5-2
Döntő: Nemzeti Sport-Nemzeti Sport Online 1-1 (hetesekkel: 3-2).
NS
Gólkirály (7 góllal): Murányi Domonkos
Legjobb kapus: Rácz Benedek Balázs (NSO)
Legjobb játékos: Marsa Levente (Kecskemét)
 Az ebéd után mindenki hazaindult, ismét jönnek a munkával teli hétköznapok
Jövőre tehát Budapest lesz az ünnepi Sportújságíró-kongresszus házigazdája.
Fotógaléria itt.
Fotók: Róth Tamás, Szücs Attila

2018. május. 29.

























Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>

Gyászol az európai sportújságíró társadalom

Holzschuh

A halálhírről a Nemzeti Sport számolt be. Életének 78. évében, gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Rainer Holzschuh, az Európai Sportmagazinok Szövetsége…

Tovább >>

Az MSÚSZ elnökségének közleménye

szurkolok

  Mérhetetlen csalódást jelent számunkra, hogy a közelmúlt budapesti, teltházas, biztonságos és sportszerű hangulatú mérkőzéseit követően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)…

Tovább >>