Győr után Kecskemét

 

A júliusi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak (EYOF) otthont adó Győrben tartotta szövetségünk május 15-én és 16-án az idei kétnapos Sportújságíró-kongresszust. A sűrű és egyben tartalmas program során a résztvevők megismerkedhettek a kisalföldi város sportéletével, legújabb sportlétesítményeivel, ugyanakkor némi ízelítőt kaptak a helyi gasztronómia remekeiből is.

Miután a kongresszusra érkezett sportújságírók elfoglalták szobáikat a Famulus Hotelben,

csekkolás

Fotó: Mravik Gusztáv

a városházára vezetett az útjuk, ahol a helyi önkormányzat jóvoltából állófogadáson vehettek részt. Ezt követően a mindössze fél éve felújított első emeleti díszteremben folytatódott a program.

Az eseményt megtisztelt jelenlétével  az osztrák sportújságírók képviseletében Josef Langer főtitkár, a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának a tagja,

Josef

Fotó: Kristóf Lajos

s Lovorko Magdic horvát sportújságíró.

horvát

Fotó: Mravik Gusztáv

Pálfalvi Gábor, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) dunántúli alelnöke, a kétnapos esemény házigazdája köszöntötte a a résztvevőket, majd megnyitotta a kongresszust.

Pálfalvi

Fotó: Kristóf Lajos

„Akik eljöttek, egy fantasztikus sportváros vendégei lesznek” – fogalmazott Pálfalvi, aki hozzátette: a kongresszus fővédnökségét elvállaló győri polgármester, Borkai Zsolt kiemelt jelentőséget tulajdonít a sportnak, s a város már az EYOF lázában ég.

Őri B. Péter főtitkár bejelentette, hogy a korábban jelzett programhoz képest a szervezők meglepetéssel is szolgálnak:  Ambros Martin, az immár háromszoros Bajnokok Ligája győztes Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának vezetőedzője is eljött a kongresszusra. A spanyol szakember arról kérdezték, minek köszönhető szerinte, hogy hároméves kihagyás után sikerült az idén újra megnyerniük a BL-t.

Ambros

 Fotó: Kristóf Lajos

„Ha győztes vagy, senki nem kérdi, miért nyertél. Ha viszont elveszítettél egy döntőt, nagyon el kell gondolkodnod azon, hogy mi volt az oka, és mit kellene tenni annak érdekben, hogy legközelebb ne veszítsd el” – jelentette ki Ambros Martin, aki szerint egy csapat hiába legjobb az egész évben, hiába játszanak nála a világ legjobbjai, a Final Fourra nagyon felkészülten kell érkezni és végig oda kell figyelni.

A győriek spanyol vezetőedzője úgy látja, az idén sokkal jobb körülmények között érkeztek a BL négyes döntőjébe, és sikerüket nemcsak annak köszönhetik, hogy világbajnokok játszanak a csapatban, hanem, annak is: játékosai ki voltak éhezve a sikerre, és mentálisan minden eshetőségre előre alaposan felkészültek. Például arra is, hogy mit tegyenek, ha hátrányba kerülnek, vagy ha esetleg játékvezetői tévedések sújtják őket.

Szabó Tamás, a klub kommunikációs és nemzetközi igazgatója azt emelte ki, hogy a Győri Audi ETO KC 12 bajnoki győzelmével, 12 Magyar Kupa elsőségével és három BL-sikerével a legsikeresebb csapat ma Magyarországon.

SzABÓ

Fotó: Mravik Gusztáv

„Fontosnak tartjuk, hogy példaképek legyünk, és meg tudjuk mutatni azt, hogy a sport értéket teremt” – hangsúlyozta.

Az Erdélyből érkezett kollégák Martint arról is faggatták, miként tudja összeegyeztetni román szövetségi kapitányi megbízatását a győri edzősködésével. Erre azt felelte: játékosként nem tudott válogatott lenni, de mindig vágyott arra, hogy szövetségi kapitányként is jelentős sikereket érjen el. Ugyanakkor hangsúlyozta: fő tevékenységének a győri munkáját tartja.

„A legnagyobb problémám az, hogy kevés szabadidőm marad, s ezt a családom sínyli meg” – hangoztatta a  szakember.

Csurka Gergely, a Nemzetközi Úszó Szövetség, a FINA médiabizottságának tagja a nyári budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokságról előkészületeiről számolt be. Kijelentette, hogy az esemény fő helyszínének számító Duna Aréna funkcionálisan ma a világ legmodernebb uszodája, amelyben 12 ezres lesz a nézőtér, de ebből csak 9300 jegyet  értékesítenek, a médialelátón pedig 500 újságíró elhelyezésére lesz lehetőség. Hangsúlyozta: az óriástoronyugrásnak otthont adó Batthyány téren a vetrsenyzők nem a Dunába, hanem egy 15 méter átmérőjű, 6 méter mély medencébe érkeznek, s az Országház parádés hátteret ad majd az eseménynek. A másik ikonikus helyszín a Városliget lesz, ahol a Vajdahunyad várának szomszédságában rendezik a szinkronúszóversenyeket, s itt két ideiglenes medencét állítanak fel. Kitért arra is, hogy ezeket a szervezőbizottság nem bérli, hanem megvásárolta, s azok elemeit vidéki, végleges uszodákba építik be.. Megemlítette azt is, hogy a nyílt vízi úszószámoknak otthont adó Balatonfüreden új extrákkal, többek között egy plázzsal látják el a hagyományos helyszínt, a sűrűbben elhelyezett bójáknak köszönhetően pedig újításként 500 méterenként lehet majd nyomon követni a versenyek állását.

Csurka

Fotó: Kristóf Lajos

Beszélt arról is, hogy a vb idején három élményparkot működtetnek: egyet a Duna Arénánál, egy másikat a Margitszigeten, a harmadikat pedig Balatonfüreden. Elmondta továbbá, hogy a vizes világbajnokság megnyitóját a Lánchíd mellett, a Dunára felállítandó színpadon, a záróünnepséget pedig a Papp László Arénában tartják meg. Felhívta az újságírók figyelmét arra is, hogy a vb-re június 10-ig lehet akkreditálni, de a jelentkezőknek ehhez előtte az útlevélről készített digitális fényképpel, valamint egy fotóval egy profilt is el kell készíteniük.

Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára büszkén számolt be arról, hogy a sportág új, felfelé ívelő pályára került, s ennek köszönhetően 47 év után sikerült a magyar férfi és női válogatottnak egyszerre kvalifikálnia magát az Európa-bajnokságra. Emlékeztetett arra, hogy mindez nem a véletlen műve, hiszen 2010-ben indították el stratégiai programjukat, amelynek egyik eleme a Dobd a kosárba! utánpótlásakció volt, de véleménye szerint az infrastruktúra-fejlesztést segítő társaságiadó-kedvezmény, a tao nélkül lehetetlen lett volna idáig eljutniuk. Elmondta, hogy az utánpótlás-válogatottak 2013 óta egyre szebb eredményeket, érmes helyezéseket értek el a korosztályos világversenyeken, s mindez odáig vezetett, hogy a magyar női válogatott 2016-ban aranyérmet nyert a romániai FIBA 3×3 Európa-bajnokságon.

Bodnár

Fotó: Róth tamás

Pókász Endre, az MKOSZ februárban kinevezett sajtófőnöke arról beszélt, hogy a szövetség új irányokat kíván követni a sportág kommunikációjában, így többek között nyit a bulvár média felé, önálló ruhamárkát hoz létre, valamint naptár kiadását is tervezi.

 

Pókász

 

Fotó: Róth Tamás

Ismertette, hogy a női válogatott június 16. és 25. között a csehországi Hradec Kralovéban, egy átalakított jégcsarnokban, a férfi pedig szeptember 1. és 9. között Kolozsváron játssza Európa-bajnoki csoportmérkőzéseit. Hozzátette: mindkét eseményen csak akkreditált újságírók vehetnek részt. Bejelentette azt is, hogy a férfi Eb idején Budapesten és Kolozsvárott is szurkolói zónát alakítanak majd ki, valamint hogy a szövetség hárommillióval támogatja az MSÚSZ Csillag Imre Ösztöndíj Programját. Remélik ennek segítségével minél több sportújságíró tudósíthat a válogatottak Eb-szerepléséről.

A győri kongresszust megtisztelte jelenlétével Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közelmúltban megválasztott elnöke is, aki azzal kezdte mondandóját, hogy szívből gratulál dr. Csisztu Zsuzsának, szövetségünk alelnökének ahhoz, hogy a közelmúltban beválasztották a sportújságírók világszövetsége, az AIPS végrehajtó bizottságába, Szöllősi György elnöknek pedig ahhoz, hogy őt pedig az európai testület(AIPS Europe) végrehajtó bizottságába.

Kulcsár

Fotó: Kristóf Lajos

Kulcsár Krisztián beszédében kifejtette:  a MOB elnöke és a sportújságírók ugyanazért a célért dolgoznak, mégpedig azért, hogy minél több kommunikálható magyar sportsiker legyen.

„Minden erőmmel azon leszek, hogy a szövetségeken keresztül a sportolóknak és az edzőknek a lehető legjobb feltételeket teremtsük meg a felkészülésre. Ehhez a szakmai hátteret kell biztosítanunk. Mint új elnök, egyelőre a terveimet tudom vázolni, a programom sarkköveit. Ami a legfontosabb, a partnerség, a nyitott ajtó. Nemcsak a sportolóknak, MOB-tagoknak, de nektek is. Partnerséget ajánlottam az edzőknek és a sportolóknak, az állami sportirányításnak, a nemzetközi sportszervezeteknek. Partnerséget ajánlottam a hazai üzleti életnek, a hazai sporttudománynak és a sportegészségügynek is. És most partnerséget ajánlok nektek, a sajtó képviselőinek is” – hangsúlyozta az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vívó.

Kulcsár Krisztián hozzátette: meggyőződése, hogy a korrekt tájékoztatás elengedhetetlen. „Nemcsak a sport népszerűsítéséhez, hanem ahhoz a közös munkához is, ami bizalmon alapul. Én ezt tehetem a sikeres közös munka érdekében.”

Arról is beszélt, hogy új alapokra helyezi a MOB kommunikációját. „Nyíltabb, a modern kornak megfelelőbb kommunikációs stratégián dolgozunk. Határozott elképzelésem a megfelelő kommunikációról, a social media aktívabb és naprakészebb használatával. Mindig készséggel állok majd rendelkezésetekre, de a kommunikáció kétirányú.  Ahhoz, hogy megfelelően hiteles tájékoztatást tudjunk adni közösen, fontos, hogy beszéljünk egymással. Ami nekünk a legfontosabb, a közelgő téli olimpia, amit 2018. február 9. és február 25. között rendeznek a dél-koreai Pjongcsangban. Teljes erőnkkel a felkészülésre koncentrálunk, és mindenben a partneretek leszünk. Azt mondják, ami nem jelenik meg az újságban, az nem is létezik. Szóval számítok rátok!”  – fogalmazott Kulcsár Krisztián.

Az elnök egyben bejelentette, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság  – a labdarúgó- és a kosárlabda szövetség után – harmadikként csatlakozik a Csillag Imre Ösztöndíj Program támogatóihoz.

Szöllősi György elnök presztízsértékűnek nevezte, hogy a legjelentősebb sportszervezet is a program mellé állt, s egyben teljes nyitottságot és maximális együttműködést ígért a MOB elnökének az MSÚSZ részéről.

Szöllő

Fotó: Kristóf Lajos

Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke a közelgő budapesti egyéni és csapat cselgáncs-világbajnokságról beszélt, amelynek elnyerését  a magyar judo eddigi legnagyobb sportdiplomáciai sikerének nevezte. Emlékeztetett arra, hogy az augusztus 28-án a Papp László Budapest Sportarénában kezdődő viadal Budapest olimpiai kandidációjának egyik stratégiai eseménye volt. Kitért arra is, hogy a csapatverseny lebonyolítási formája még nem dőlt el, mert a cselgáncsozók szeretnék elérni, hogy a tokiói olimpián a csapatverseny is bekerüljön a programba, mégpedig férfi és női versenyzők alkotta vegyes csapatokkal. A Nemzetközi Cselgáncsszövetség most a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyására vár, s ez határozhatja meg a budapesti vb csapatversenyének rendezési elvét is. Az elnök világpremierként a magyar sportújságíróknak mutatta be elsőként a vb reklámfilmjé, végezetül tájékoztatást adott arról, hogy a világbajnokságon 500 médiarésztvevő lesz, valamint, hogy az esemény alkalmából Budapestre várják a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnökét, Vlagyimir Putyin orosz elnököt is.

Tóth

Fotó: Róth Tamás

Domanyik Eszter, a győri önkormányzat főosztályvezetője a július 23-án kezdődő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról (EYOF) tartott előadást.  Elmondta, hogy Magyarország első „kisolimpiájára”  3500 résztvevőt várnak, akik közül a 2500-2700 akkreditált versenyző, hat nap alatt tíz sportágban méri össze képességét. Az olimpiai mozgalom harmadik legnagyobb eseményére a 14-18 esztendős fiatalok Európa mind az 50 országokból jelezték érkezésüket. A magyar sikersportágban, kajak-kenuban az EYOF történetében rendeznek versenyeket.

Domanyik

A főosztályvezető asszony tájékoztatása szerint a kormány több mint 20 milliárd forintot biztosított a rendezéshez szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez, s Győr megyei jogú város hasonló mértékben járult hozzá a költségekhez. Az egyik legnagyobb beruházás a 2014 decemberében átadott, 5500 férőhelyes Audi Aréna volt, amely egymagában ötmiliárd forintba került. Emellett elkészült az 50 méteres verseny- és egy 33 méteres bemelegítő medencéből álló Aqua Sportközpont, amelynek köszönhetően Győrben olyan sportágak is fejlődésnek indulhatnak, mint a vízilabda és a szinkronúszás.

Az EYOF központi helyszíne az Olimpiai Sportpark, s a győri rendezvény különlegességének az számít, hogy csak minimális távolságok lesznek az egyes versenyhelyszínek között. A résztvevők elhelyezésére két olimpiai falu épült, az egyik a Széchenyi István Egyetem területén a kollégium kibővítésével, a másik a volt olajgyári terület rehabilitációjával magánberuházásban.  Domanyik Eszter megemlítette azt is, hogy  2700 önkéntes közül 1200 győri lakos, de Európa minden országából jönnek segítők, így az esemény a kultúrák találkozása is lesz egyben.

A főosztályvezető bejelentette, hogy az EYOF eseményeit ingyen lehet megtekinteni, de a részvétel regisztrációhoz között, míg a sajtó számára az akkreditálás június 30-ig tart. Végül elmondta, hogy a magyar csapat maximális létszámmal, 152 sportolóval vesz részt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, akik közül sokan érem-, sőt aranyérem-esélyesek.

Szabó László, az M4 Sport – az Év Sportolója Gála kreatív igazgatója a nagyszabású rendezvény koncepciójának kialakításáról beszélt. Kiemelte, hogy a gála kapcsán leginkább  a teljesség, a nemzetköziség és a minőség vezérelte a szervezőket. Arra is törekedtek, hogy a szurkolók is méltó körülmények között találkozhassanak a sztársportolókkal, s hogy a gálát olyan színvonalra emeljék, amelyet a magyar sport megérdemel. Céljuk volt, hogy világsztárok is feltűnjenek a színpadon, valamint, hogy a díjátadók és a díjak is a minőséget képviseljék. Kitért arra is, hogy be akarták mutatni a magyar sport teljességét, ezért első ízben a 2016-ban vb- és Eb-aranyérmet nyerő utánpótláskorú versenyzők is felvonultak a színpadra.

A jövő évi gálával kapcsolatban megjegyezte, hogy mivel az lesz sorrendben a 60., ezért már most nagyon sok elképzelésük van arról, miként lehet látványban, tartalomban és kommunikációban is méltó kereteket adni ehhez.

Szöllősi György egy olyan herendi porcelánvázával köszönte meg az általa az év kreatív producerének nevezett Szabó László munkáját, amelyet a januári gála díjazottjai is kaptak.

Váza

Fotó: Kristóf Lajos

Mravik Gusztáv alelnök pedig az AIPS és az AIPS Europe vezetői testületének magyar tagjai közül dr. Csisztu Zsuzsát hatalmas virágcsokorral, Szöllősi Györgyöt egy üveg minőségi borral köszöntötte abból az alkalomból, hogy beválasztották őket a szervezetek végrehajtó bizottságába.  Őri B. Péter főtitkár megjegyezte: Európában mindössze nyolc országnak van tagja mindkét testületben, és azt is kiemelte, hogy Csisztu Zsuzsa az  első magyar női újságíró, aki nemzetközi pozícióba került.

A dél-koreai AIPS-kongresszuson járt Csisztu Zsuzsa rövid tájékoztatást adott a közelgő pjongcsangi 23. téli olimpiai játékokról, amelyet 2018. február 9. és 25. között tartanak. Kiemelte, hogy a dél-koreaiak 95 országból 6300 résztvevőt –  sportolót, edzőt és sportszakembert – várnak az eseményre, amelynek műszaki különlegessége a 4K felbontású HD-közvetítés és az 5G-s vezeték nélküli hálózaton történő adattovábbítás lesz. Beszámolt arról is, hogy a szervezők az AIPS tagjainak térítésmentes egészségügyi ellátást ígérnek az olimpia ideje alatt.

CsisztuZs

Fotó: Kristóf Lajos

Az évi rendes megismétel közgyűlés előtt Szöllősi György az MSÚSZ nevében együttműködési megállapodást írt alá Dunda Györggyel, a Kárpátaljai Magyar Újságírók Szervezetének szakmai titkárával,

Dunda

Fotó: Róth Tamás

valamint Tóth Líviával, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnökével.

TóthLívia

Fotó: Róth Tamás

Hét vajdasági és három kárpátaljai magyar sportújságíró vehette át új MSÚSZ-igazolványát, további három, illetve két külhoni kollégának eljuttatjuk a tagsági kártyát, így szövetségünk létszáma immár 665. Bögözi Attila határon túli koordinátor e szerződések jelentőségéről beszélt

Bögözi

Fotó: Róth Tamás

Mint köztudomású a május 12-ére, a MÚOSZ-ba meghirdetett közgyűlés határozatképtelenség miatt elmaradt, így a megismételt tanácskozást Győrben tartottuk, amelyen 104 tagunk jelent meg. A levezető elnöki teendőket dr. Dénes Tamás látta el.

Dénes

Fotó: Róth Tamás

Szöllősi György a minden taghoz eljuttatott írásos anyaghoz fűzött szóbeli kiegészítésben hangsúlyozta, hogy a szövetség éves bevételét 2016-ban 61 millióra sikerült emelni, az idén az MSÚSZ életében először meg fogja haladni a százmillió forintot, mégpedig azért, mert 2017 rendkívüli év – a szokásosnál nagyobb szabású Év Sportolója Gálát és a budapesti Sportújságírócsúcs megrendezését az akkor még ígéretes budapesti olimpiai pályázat indokolta. Bejelentette azt is, hogy az MSÚSZ újabb két évre megállapodott arról, hogy az M4 Sport lesz az Év Sportolója Gála közvetítője és névadó szponzora.

A jelenlévők elfogadták az elnökség 2016. évi tevékenységéről készített beszámolóját, a 20116-os pénzügyi beszámolót, valamint a 2017. évi költségvetési tervet,  s az ellenőrző, etikai, tagfelvételi, szolidaritási ad hoc  bizottság éves jelentését. A tagok ugyancsak egyhangúlag döntöttek arról, hogy az elnökségi tagságáról lemondott Lantos Gábor megüresedett helyére Vámos Tamás

VÁMOS tAMÁS

Fotó: Kristóf Lajos

kerüljön. A pozícióra eredetileg Kecskés István  és Nyilas László is pályázott, ám a szavazás előtt mindketten visszaléptek. Mivel Vámos  korábban az etikai bizottságban dolgozott, az ő helyére Béres L. Attilát

Béres

Fotó: Róth Tamás

álasztotta meg a közgyűlés, ugyancsak egyhangú szavazati aránnyal.

 

Az elnökség ezentúl 15 tagú lesz, mert Dobor Dezső tisztsége megszűnt – ő csak a pozíciója miatt volt a testület alelnöke és nemzetközi titkára, nem a tagság választotta -, s mivel Csisztu Zsuzsa, az új AIPS vezetőségi tag eddig is a grémiumban dolgozott, nem kellett kiegészíyeni az MSÚSZ vezető szervét.

A közgyűlés szintén elfogadta az alapszabály 3. paragrafusa g pontjának módosítását: “Az elnökség által adományozott kitüntetések esetében az elnökség tagjainak kétharmados többsége, a tagok szavazatával odaítélt kitüntetések esetében a közgyűlés kétharmados többsége utólag visszavonhatja az Etikai Bizottság vizsgálata és javaslata alapján bármely, korábban adományozott kitüntetését, ideértve a tagjainak adományozott újságírói kitüntetéseket és az Év Sportolója-választás díjazottjait, amennyiben a döntésre jogosultak úgy ítélik meg, hogy az illető díjazott méltatlanná vált, vagy utólag kiderült, hogy a kitüntetés pillanatában méltatlan volt a kitüntetésre, különös tekintettel doppingvétségre, fogadási csalásra, bűncselekmény elkövetésére vagy bármilyen erőszakos cselekményre.”

A közgyűlés szintén elfogadta az alapszabály 12. paragrafusa 10. pontjának a módosítását: „Határozatképtelenség esetén a meghívóban feltüntetett napirenddel és a meghívóban erre történő külön felhívással az eredeti időponttól számított legkorábban három és legkésőbb tizenöt napon belül megismételt Közgyűlést kell tartani, amely a megjelent szavazati joggal rendelkező ta-
gok számára való tekintet nélkül határozatképes az eredeti napirenden szereplő ügyekben. ”

Az idén már harmadik alkalommal a kongresszus keretében adtuk át  szövetség idei díjait,

Elsőként Mohay Bence, az M4 Sport kommentátor-műsorvezetője vehette át a Németh Gyula-díjat. A harminc éven aluli sportújságíróknak járó elismerést az idén immár 23. alkalommal adták át, de most első alkalommal fordult elő, hogy az elismerést az MSÚSZ adta ki. Az üvegplakettet és az oklevelet a Németh Gyula-díj Alapítvány alapítója, a névadó fia, Németh Gábor nyújtotta át Szöllősi György társaságában.

Nívódíjat kapott

Csillag Péter, a Nemzeti Sportban a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság alatt megjelent, Bozsik Lajosról, az Aranycsapat legendás jobbfedezetének 1969 óta Franciaországban élő öccséről írott anyagáért.

Lakat T. Károly a Kossuth Könyvkiadónál megjelent Legendák legendáriuma című, a kor labdarúgása mellett egy igazi futballistafamília életét bemutató, egyszersmind a hatvanas évek életérzését a strandokon, a mozikon és zenén keresztül felidéző könyvéért.

Martí Zoltán szerkesztő-riporter az M4 Sport csatornán bemutatott, Molnár Gábort a szorgalma az edelényi cigánysorról az NB I-be repítette című, nagy szociális érzékenységgel elkészített portréjáért.

Szabó Gábor a Homályból felbukkanó alakok összefoglaló címmel beadott pályamunkájáért, amely Teleki Pál néhai miniszterelnök Géza fiának, egykori lovaspólósolimpikonnak, valamint 1956 elfeledett hősei közül Kádas Gézának és Hasznos Istvánnak állít emléket, s felidézi a kardvívó olimpiai bajnok, Rajcsányi László életét a Nemzeti Sportban publikált írásokban.

Szaniszló Róbert sportfotós a tavalyi Roland Garroson készített, egyedi megoldású felvételért.

RG16 Day4 068 MSUSZ

Tóth Anitának, a Nemzeti Sport Hosszabbítás mellékletében megjelent, Ferjáncz Attilára emlékező, Örök ralis című írásáért.

Gyulai István-díjas lett a Körkapcsolás című rádióműsor szerkesztősége, Kun Zoltán, a Nemzeti Sport szerkesztője; Molnár Mátyás, az M4 Sport műsorvezetője; Papp Győző, a Kisalföld sportrovatvezetője; Süli Róbert, a Dél-Magyarország sportrovatvezetője; Zádor Péter sportfotós és Zsoldos Barna, a Nemzeti Sport újságírója.

Feleki-díjat kapott Bálint Mátyás, a Nemzeti Sport főmunkatársa és Gazdag József felvidéki sportújságíró.

Az elnökség Életműdíjat ítélt Kiss Lászlónak, a Magyar Hírlap sportrovatvezető-szerkesztőjének és Oroszhegyi Károlynak, a Nemzeti Sport nyugdíjas olvasószerkesztőjének.

Az elismeréseket Szöllősi György, Novotny Zoltán, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke, valamint Mravik Gusztáv alelnök nyújtotta át.

A közgyűlés után a kongresszus résztvevői megtekintették a győri EYOF átadás előtt álló versenyhelyszíneit, ahol Simon Csaba, a Győrprojekt ügyvezetője vezette körbe őket. Kiemelte, hogy város költségvetésnek mintegy két százalékát fordítja a sportra.

A nap zárásaként a sportújságírók Gyirmótra látogattak el, ahol előbb körbejárták a teljes mértékben magántulajdonban lévbő stadiont, az Alcufer Arénát, majd vacsorára hívták a résztvevőket a klubtulajdonos Horváth fivérek, Ernő és Ferenc az Aranyhal étterembe, ahol ott volt két legendás győri futballista, Keglovich László és Palotai Károly.

Horváthék

 

Keglovics

Fotók: Róth Tamás

Palotai

Horváth Ernő köszöntőjében hangsúlyozta, hogy 1993-ban hozták létre a Gyirmót SE-t, amely akkor a városi B osztályból indulva jutott el mostanára a labdarúgó NB I-ig.  A sportvezető-tulajdonos hozzátette: jövőre ünneplik a 460 gyereknek sportolási lehetőséget nyújtó klub fennállásának 25. évfordulóját, s határozott céljuk, hogy vissza akarnak jutni az első osztályba.

Az est végén Szöllősi György elnök bejelentette, hogy az MSÚSZ 2018-ban Kecskeméten rendezi meg kongresszusát.

Másnap a sportolásé volt a főszerep.

A hagyományos Hoffer Kupát az ETO Park műfüves pályáján rendeztük, a sípot két kitűnő két játékvezető, Arany Tamásé(jobbra) és Vámos Tamás fújta.

bírók

Fotó: Mravik Gusztáv

Az öt csapat körmérkőzéses tornáján a győzelmet az újságíró labdarúgó-válogatott szerezte meg a Nemzeti Sport, a Győr, a Kelet együttese, valamint az erdélyi PRESSing csapat előtt. A legjobb mezőnyjátékos címet Mádi József (Kelet)

Mádi

Fotó: Mravik Gusztáv

 

érdemelte ki, a legjobb kapus Szucher Ervin (PRESSing), a gólkirály (4-4 góllal)   pedig holtversenyben Bobory Balázs (Nemzeti Sport) és  P. Fülöp Gábor (újságíró-válogatott lett .

Még a díjkiosztó előtt Korsós György , a korábbi kiváló futbalista, az ETO jelenlegi klubmenedzsere mutatta be a nagy múltú egyesületet,

Korsós

 

majd  Borsányi Gábor a teqballszövetség elnöke beszélt a rohamtempóban fejlődő új sportágról.

Borsányi

A Hoffer Kupával egyidőben a Famulus Hotelben rendeztük meg a bowlingversenyt, amelyen Pálinkás Ferenc győzött, Kádár Zoltán és Mán László előtt.

Az ETO Parkban megkoszorúztuk Verebes József domborművel díszített emléktábláját, majd Turbék István létesítményvezető kalauzolásával az Audi Arénát néztük meg.

A program befejezéseként az elnökség néhány tagja a Kisalföld szerkesztőségébe látogatott, ahol Nyerges Csaba főszerkesztő és Papp Győző sportrovatvezető fogadta őket.

Fotógaléria itt.

2017. május. 17.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>

Gyászol az európai sportújságíró társadalom

Holzschuh

A halálhírről a Nemzeti Sport számolt be. Életének 78. évében, gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Rainer Holzschuh, az Európai Sportmagazinok Szövetsége…

Tovább >>

Az MSÚSZ elnökségének közleménye

szurkolok

  Mérhetetlen csalódást jelent számunkra, hogy a közelmúlt budapesti, teltházas, biztonságos és sportszerű hangulatú mérkőzéseit követően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)…

Tovább >>