Gálával ünnepelte a BSI a 30 éves jubileumot

uj bsiÜnnepet ült a Budapest Sportiroda, hiszen 30 évvel ezelőtt indultak útjukra az általuk szervezett nagy budapesti futóversenyek. A jeles alkalmat egy neves futókat, híres színészeket, elismert újságírókat, valamint rengeteg archív felvételt felvonultató gálaesttel tették emlékezetessé.

A BSI idén már a 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futást, a 30. Wizz Air Budapest Félmaratont, a 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztivált rendezi, sőt még a 20. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálát is. Nem véletlenül a szlogen: 2015 a futás jubileumi éve. Ennek okán neves személyiségek (Rippel Ferenctől Csőre Gáborig), ismert futók, színművészek és sportemberek (a maratonisták mellett például Kovács “Kokó” István), valamint az évtizedek alatt az eseményekről rendszeresen tudósító hatvan újságíró társaságában, a BSI szezonnyitó estjén, archív filmek segítségével idézték fel az eddig eltelt évtizedeket.

1984-ben rendezték az első Ibusz Maratont. Máth István az azóta rendezett összes maratonon, félmaratonon és Vivicittán jelen volt szervezőként, s felidézte, hogy az egyik félmaratonon a felvezető autó nem kerülte meg az MTA-t, s az esemény alatt kellett növelni a versenytávot egy későbbi szakaszon.

A jelen lévő újságírók önmagukat, s saját, esetenként 20-25 éves nyilatkozataikat is viszontláthatták a filmkockákon, de például egy francia versenyző is feltűnt a kivetítőn, aki világrekord időre tört azzal, hogy háttal próbálta teljesíteni a maratont Budapesten. A Best Western Hotel Hungáriában rendezett vidám hangulatú eseményen Pindroch Csaba, a Thália és a Vígszínház művésze Haruki Murakami Miről beszélek, amikor a futásról beszélek? című könyvéből olvasott fel részleteket, például ezt: “Saját egyéni korlátainkon belül, lehetőség szerint a legmagasabb fordulaton pörgetni magunkat: ez a futás lényege, továbbá az élet metaforája is.”

A rendezvényen tiszteletüket tették a sportág honi “legjei” is: Kiss Zoltán (az első Budapest Maraton győztese), Földingné Nagy Judit és Szűcs Csaba (a magyar női és férfi maratoni csúcstartók), Lubics Szilvia (többszörös spártai hős), Monspart Sarolta (maraton- és tájfutó).

Kocsis Árpád, a BSI ügyvezetője, aki a Spuri Futómagazin akkor 100 forintért árult, első, 1995-ös számát tartotta kezében, így fogalmazott: “Sokan azt mondták, hogy nem illik az utcán futni, eltelt harminc év, és ma azt mondhatjuk, hogy a futás gyakorlatilag Magyarország legnépszerűbb sportága. Nehéz úgy járni a városokban, hogy ne lássunk futó embereket, a folklór részévé váltak. 1984-ben közel négyezren futottak a maratoni és a kiegészítő távokon, tavaly pedig 24 ezren.”

Az est folyamán Maratollforgató díjat vehetett át hét, az évek során a futásban és a tudósításokban is kiválót nyújtó újságíró: Borsa Miklós, ifj. Kővári Miklós, Náray Balázs, Sahin Tóth Róbert, Szekeres Tamás, Vadon János és Vígh András.

Dobor Dezső

Fotó: Horváth György/www.futanet.hu

2015. március. 18.

























Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Elhunyt Árok Ferenc

ÁrokFerenc

Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, aki szövetségünk Életműdíját kapta meg 2018…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>