Főpolgármesteri fogadás

Szövetségünk jubileumi kongresszusának eseménysorozata csütörtökön este kezdődött, amikor Tarlós István, Budapest főpolgármestere dunai hajós városnézésre hívta meg a magyar fővárosba érkezett külföldi sportújságírók delegációját.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke megnyitó beszédében emlékeztetett rá, hogy az ünnepségsorozatra abból az alkalomból kerül sor, hogy 110 éve alapították a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusát a Magyar Sportújságírók Szövetségének elődjét.

Gyurii

“Kongresszusainkat általában vidéken szoktuk megtartani, az idén azonban kivételt teszünk. Mivel a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusa 1909 tavaszán Budapesten alakult meg, másrészt mert most nemzetközi méretű a programsorozat, ezért úgy döntöttünk, hogy ebben az évben a főváros legyen a helyszín” – jelentette ki az MSÚSZ elnöke, majd elmondta, hogy ez alkalomból négy kontinens csaknem ötven országából érkeztek kollégák hazánkba.

Ezután megköszönte Tarlós Istvánnak a vendéglátást, valamint hogy az idei Év Sportolója Gálán a díjátadást is elvállalta, majd a jubileumra megjelent, A magyar sportújságírás története című könyv első példányával, valamint a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusának eredeti, illetve a 110 éves ünnepségsorozat jelvényével ajándékozta meg a főpolgármestert, aki  2019-ben Európa sportfővárosának is az első embere.

Tarlós István köszöntőjében elmondta, hogy nagyon szereti a sportot, s korábban ő maga is hosszú ideig sportolt. “Persze nem ezen a színvonalon” – fűzte hozzá, utalva arra, hogy a küföldi sportújágíró vendégek között olimpiai érmesek is voltak. A főpolgármester reméli, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) a közeljövőben Budapesten tartja kongresszusát, s ehhez kérte a külföldi vendégek támogatását.

Tarlós István bevallotta: több évtized után is élénken élnek az emlékezetében az 1964-es tokói olimpia eseményei, majd olyan alapossággal sorolta fel az úszóversenyek amerikai győzteseinek nevét, hogy az még egy profi sportújságírónak is a dicséretére vált volna.

Tarlós István

Tarlós István (jobbra), Esat Yilmaer, Donna de Varona, Charles Camenzuli

“A kedvencem Donna de Varona volt, aki a 400 méteres vegyesúszásban és a 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként nyert aranyérmet. 1964 óta vártam erre a pillanatra, hogy személyesen találkozhassak vele” – fogalmazott  majd a színpadra  az amerikai televíziós sportriporter legendát egy ezüst olyan ezüstből készült éremkollekcióval ajándékozta meg, amelyek három kiemelkedő magyart, Kossuth Lajost, Széchenyi Istvánt és Deák Ferencet, valamint három híres budapesti épületet, a Halászbástyát, a Szent István-bazilikát és a Lánchidat ábrázolja.

Ezt követően Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes kapott szót, aki a főváros vezetősége nevében kisebb éremkollekciót nyújtott át Esat Yilmaernak, az AIPS első alelnökének és Charles Camenzulinak, az AIPS Europe első emberének.

Alexandra

Yilmaer megköszönte, hogy egy csodálatos ország csodálatos fővárosába kaptak meghívást, reményét fejezte ki, hogy hamarosan visszatérhetnek Budapestre és a nemzetközi szövetség nevében ajándékot adott át Tarlós Istvánnak.

Charles Camenzuli kifejtette: örül, hogy a világ minden tájáról, különböző kultúrákból jöttek össze a sportújságírók Budapesten, hogy ünnepeljenek, majd emlékeztetett rá, hogy péntek reggel  végrehajtó bizottsági ülést is tart az AIPS európai szekciója. Megdicsérte a magyar szövetséget, amiért mindig kész volt az új kihívások teljesítésére, utalt arra, hogy két éve médiakonferenciát tartott, majd Yilmaerhez hasonlóan reményét fejezte ki, hogy hamarosan az AIPS éves kongresszusára térhetnek vissza a magyar fővárosba.

Fotók: MSÚSZ/Róth Tamás

Fotógaléria: http://sportujsagirok.hu/sportujsagiro-kongresszus-2019-2/

Videó az eseményről: https://www.youtube.com/watch?v=M2B6C9vatRc

  • sajt. táj. (1)

    A koronavírus-járvány miatti szünetet követő első teljes NB I-s forduló előtt az MSÚSZ köszönetet mond a kluboknak és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek a tudósítók munkáját lehetővé tevő közös erőfeszítéseikért.

  • NovZol

    Orbán Viktor miniszterelnök 80. születésnapja alkalmából levélben gratulált a legendás rádiósnak, szövetségünk tiszteletbeli elnökének, Novotny Zoltánnak.

  • 1200novotny-radnoti-foto-MOB_960px

    Két rádióslegenda nyolcvan évvel ezelőtt egy napon, május 19-én született: szövetségünk tiszteletbeli elnöke, Novotny Zoltán és tagja, Radnóti László. A jó Isten éltesse őket nagyon sokáig!

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Már lehet jelentkezni az AIPS Sport Media Awards, vagyis az AIPS Sportmédiadíj idei pályázatára

Magyar díjazottak

Noha a világ rendkívüli időszakot él, a minőségi újságírás továbbra is él, létezik. Ahogy a AIPS Sport Médiadíj is,…

Tovább >>

Az olasz kormány így segít

AIPS-fotó

Az AIPS honlapján jelent meg egy cikk, amely arról szól  hogy Olaszországban miként segítik a média munka nélkül…

Tovább >>

Pályázati felhívások

Németh Gyula

Az MSÚSZ az idén is meghirdeti pályázatait. Nívódíj A pályázatok beérkezésének a határideje minden kategóriában (írott sajtó, rádió-televízió, fotó, könyv) 2020. május…

Tovább >>

Évkönyv a fiatalokról

UP-évkönyv

Negyedszer is megjelent az Utanpotlassport.hu-t működtető MediaBook Kiadó gondozásában a korosztályos sport éves krónikáját feldolgozó kötet. A szövetségünk…

Tovább >>

Elnökségi közlemény

press

Előrebocsátva, hogy ezekben a napokban mi, sportújságírók is az emberi élet…

Tovább >>