Főpolgármesteri fogadás

Szövetségünk jubileumi kongresszusának eseménysorozata csütörtökön este kezdődött, amikor Tarlós István, Budapest főpolgármestere dunai hajós városnézésre hívta meg a magyar fővárosba érkezett külföldi sportújságírók delegációját.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke megnyitó beszédében emlékeztetett rá, hogy az ünnepségsorozatra abból az alkalomból kerül sor, hogy 110 éve alapították a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusát a Magyar Sportújságírók Szövetségének elődjét.

Gyurii

“Kongresszusainkat általában vidéken szoktuk megtartani, az idén azonban kivételt teszünk. Mivel a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusa 1909 tavaszán Budapesten alakult meg, másrészt mert most nemzetközi méretű a programsorozat, ezért úgy döntöttünk, hogy ebben az évben a főváros legyen a helyszín” – jelentette ki az MSÚSZ elnöke, majd elmondta, hogy ez alkalomból négy kontinens csaknem ötven országából érkeztek kollégák hazánkba.

Ezután megköszönte Tarlós Istvánnak a vendéglátást, valamint hogy az idei Év Sportolója Gálán a díjátadást is elvállalta, majd a jubileumra megjelent, A magyar sportújságírás története című könyv első példányával, valamint a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusának eredeti, illetve a 110 éves ünnepségsorozat jelvényével ajándékozta meg a főpolgármestert, aki  2019-ben Európa sportfővárosának is az első embere.

Tarlós István köszöntőjében elmondta, hogy nagyon szereti a sportot, s korábban ő maga is hosszú ideig sportolt. “Persze nem ezen a színvonalon” – fűzte hozzá, utalva arra, hogy a küföldi sportújágíró vendégek között olimpiai érmesek is voltak. A főpolgármester reméli, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) a közeljövőben Budapesten tartja kongresszusát, s ehhez kérte a külföldi vendégek támogatását.

Tarlós István bevallotta: több évtized után is élénken élnek az emlékezetében az 1964-es tokói olimpia eseményei, majd olyan alapossággal sorolta fel az úszóversenyek amerikai győzteseinek nevét, hogy az még egy profi sportújságírónak is a dicséretére vált volna.

Tarlós István

Tarlós István (jobbra), Esat Yilmaer, Donna de Varona, Charles Camenzuli

“A kedvencem Donna de Varona volt, aki a 400 méteres vegyesúszásban és a 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként nyert aranyérmet. 1964 óta vártam erre a pillanatra, hogy személyesen találkozhassak vele” – fogalmazott  majd a színpadra  az amerikai televíziós sportriporter legendát egy ezüst olyan ezüstből készült éremkollekcióval ajándékozta meg, amelyek három kiemelkedő magyart, Kossuth Lajost, Széchenyi Istvánt és Deák Ferencet, valamint három híres budapesti épületet, a Halászbástyát, a Szent István-bazilikát és a Lánchidat ábrázolja.

Ezt követően Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes kapott szót, aki a főváros vezetősége nevében kisebb éremkollekciót nyújtott át Esat Yilmaernak, az AIPS első alelnökének és Charles Camenzulinak, az AIPS Europe első emberének.

Alexandra

Yilmaer megköszönte, hogy egy csodálatos ország csodálatos fővárosába kaptak meghívást, reményét fejezte ki, hogy hamarosan visszatérhetnek Budapestre és a nemzetközi szövetség nevében ajándékot adott át Tarlós Istvánnak.

Charles Camenzuli kifejtette: örül, hogy a világ minden tájáról, különböző kultúrákból jöttek össze a sportújságírók Budapesten, hogy ünnepeljenek, majd emlékeztetett rá, hogy péntek reggel  végrehajtó bizottsági ülést is tart az AIPS európai szekciója. Megdicsérte a magyar szövetséget, amiért mindig kész volt az új kihívások teljesítésére, utalt arra, hogy két éve médiakonferenciát tartott, majd Yilmaerhez hasonlóan reményét fejezte ki, hogy hamarosan az AIPS éves kongresszusára térhetnek vissza a magyar fővárosba.

Fotók: MSÚSZ/Róth Tamás

Fotógaléria: http://sportujsagirok.hu/sportujsagiro-kongresszus-2019-2/

Videó az eseményről: https://www.youtube.com/watch?v=M2B6C9vatRc

  • birko

    Szövetségünk Nagy Béla-programjának támogatásával csaknem 300 oldalas, mintegy 700 képpel illusztrált emlékkönyv jelent meg a 2018-as budapesti birkózó-világbajnokságról.

  • cof

    A 30. nyári univeriade helyszínén, Nápolyban a múlt hónap közepén bemutatták a médiának az épülő helyszíneket, a sajtóközpontot, a kabalafigurát és ülésezett az AIPS Europe szűk vezető testülete, a „büró” is, Szöllősi György alelnök, az MSÚSZ elnöke részvételével.

  • borító

    A Magyar Sportújságírók Szövetsége felháborodását fejezi ki az ukrajnai kisebbségek által hevesen ellenzett, s a kárpátaljai magyar szervezetek által is élesen bírált kisebbségellenes nyelvtörvény elfogadása miatt.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Levelezési cím:
1123 Bp., Alkotás u. 44.

Iroda:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Címvédés a Hoffer-kupán

NS

Akárcsak tavaly, az idén is a Nemzeti Sport csapata nyerte meg a Hoffer-kupa kispályás labdarúgótornát. Az első ízben kiírt…

Tovább >>

Nők a sportban és a sportmédiában

borító

A jövő évi tokiói olimpián már a résztvevő sportolók 48,8 százaléka lesz nő, a sportvezetők között és a sportmédiában…

Tovább >>

Könyv a szakmánkról

Címes

A hazai sportújságírás 110 éves történetéről jelentetett meg kötetet Dénes Tamás, elnökségi tag szerkesztésében a Magyar Sportújságírók Szövetsége. Szöllősi György,…

Tovább >>

Főpolgármesteri fogadás

Tarlós István

Szövetségünk jubileumi kongresszusának eseménysorozata csütörtökön este kezdődött, amikor Tarlós István, Budapest főpolgármestere dunai hajós városnézésre hívta meg a magyar…

Tovább >>

Egy trilógia első része

RTG_4347

Megjelent tagtársunk, Dénes András tollából a magyar női labdarúgás történetét bemutató sorozat első kötete, amely a bajnokságok történetével foglalkozik….

Tovább >>