Főpolgármesteri fogadás

Szövetségünk jubileumi kongresszusának eseménysorozata csütörtökön este kezdődött, amikor Tarlós István, Budapest főpolgármestere dunai hajós városnézésre hívta meg a magyar fővárosba érkezett külföldi sportújságírók delegációját.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke megnyitó beszédében emlékeztetett rá, hogy az ünnepségsorozatra abból az alkalomból kerül sor, hogy 110 éve alapították a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusát a Magyar Sportújságírók Szövetségének elődjét.

Gyurii

“Kongresszusainkat általában vidéken szoktuk megtartani, az idén azonban kivételt teszünk. Mivel a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusa 1909 tavaszán Budapesten alakult meg, másrészt mert most nemzetközi méretű a programsorozat, ezért úgy döntöttünk, hogy ebben az évben a főváros legyen a helyszín” – jelentette ki az MSÚSZ elnöke, majd elmondta, hogy ez alkalomból négy kontinens csaknem ötven országából érkeztek kollégák hazánkba.

Ezután megköszönte Tarlós Istvánnak a vendéglátást, valamint hogy az idei Év Sportolója Gálán a díjátadást is elvállalta, majd a jubileumra megjelent, A magyar sportújságírás története című könyv első példányával, valamint a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusának eredeti, illetve a 110 éves ünnepségsorozat jelvényével ajándékozta meg a főpolgármestert, aki  2019-ben Európa sportfővárosának is az első embere.

Tarlós István köszöntőjében elmondta, hogy nagyon szereti a sportot, s korábban ő maga is hosszú ideig sportolt. “Persze nem ezen a színvonalon” – fűzte hozzá, utalva arra, hogy a küföldi sportújágíró vendégek között olimpiai érmesek is voltak. A főpolgármester reméli, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) a közeljövőben Budapesten tartja kongresszusát, s ehhez kérte a külföldi vendégek támogatását.

Tarlós István bevallotta: több évtized után is élénken élnek az emlékezetében az 1964-es tokói olimpia eseményei, majd olyan alapossággal sorolta fel az úszóversenyek amerikai győzteseinek nevét, hogy az még egy profi sportújságírónak is a dicséretére vált volna.

Tarlós István

Tarlós István (jobbra), Esat Yilmaer, Donna de Varona, Charles Camenzuli

“A kedvencem Donna de Varona volt, aki a 400 méteres vegyesúszásban és a 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként nyert aranyérmet. 1964 óta vártam erre a pillanatra, hogy személyesen találkozhassak vele” – fogalmazott  majd a színpadra  az amerikai televíziós sportriporter legendát egy ezüst olyan ezüstből készült éremkollekcióval ajándékozta meg, amelyek három kiemelkedő magyart, Kossuth Lajost, Széchenyi Istvánt és Deák Ferencet, valamint három híres budapesti épületet, a Halászbástyát, a Szent István-bazilikát és a Lánchidat ábrázolja.

Ezt követően Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes kapott szót, aki a főváros vezetősége nevében kisebb éremkollekciót nyújtott át Esat Yilmaernak, az AIPS első alelnökének és Charles Camenzulinak, az AIPS Europe első emberének.

Alexandra

Yilmaer megköszönte, hogy egy csodálatos ország csodálatos fővárosába kaptak meghívást, reményét fejezte ki, hogy hamarosan visszatérhetnek Budapestre és a nemzetközi szövetség nevében ajándékot adott át Tarlós Istvánnak.

Charles Camenzuli kifejtette: örül, hogy a világ minden tájáról, különböző kultúrákból jöttek össze a sportújságírók Budapesten, hogy ünnepeljenek, majd emlékeztetett rá, hogy péntek reggel  végrehajtó bizottsági ülést is tart az AIPS európai szekciója. Megdicsérte a magyar szövetséget, amiért mindig kész volt az új kihívások teljesítésére, utalt arra, hogy két éve médiakonferenciát tartott, majd Yilmaerhez hasonlóan reményét fejezte ki, hogy hamarosan az AIPS éves kongresszusára térhetnek vissza a magyar fővárosba.

Fotók: MSÚSZ/Róth Tamás

Fotógaléria: http://sportujsagirok.hu/sportujsagiro-kongresszus-2019-2/

Videó az eseményről: https://www.youtube.com/watch?v=M2B6C9vatRc

2019. május. 17.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>