Elhunyt Árok Ferenc

Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, aki szövetségünk Életműdíját kapta meg 2018 májusában a Sportújságíró-kongresszuson, ahol átvehette az MSÚSZ tiszteletbeli tagsági igazolványát is.

ÁrokFerenc

Árok Ferenc a FourFour Two magazin magyar kiadásának tiszteletbeli szerkesztője is volt.

Az alábbiakban olvasható szövetségünk elnökének, a Nemzeti Sport és a FourFourTwo főszerkesztőjének a nekrológja.

 

FRANK MATE ÚJVIDÉKRŐL 

A lényében benne volt az a délvidéki, polgári attitűd, amelybe simán belefért, hogy egyszerre volt sikeres futballedző és a Magyar Szó publicistája, rovatvezetője, hogy ő ajándékozta az első teniszütőt kollégája, a karikaturista Szeles Károly lányának, Mónikának, hogy sikeres évtizedeket töltött Ausztráliában, majd hazaköltözött Újvidékre.

A magyar futball mérhetetlen kulturális tőkével induló, nagy generációjának egyik utolsó képviselője, polihisztora volt, aki, ha kellett, szakcikkeket írt, ha kellett, erőnléti edző volt, ha kellett, kitűnő menedzser.

Pályája csúcsán kitüntette az angol királynő és Ausztrália legnépszerűbb embere volt, „Frank mate”-ként ismerte az egész ország, hiszen kivitte a válogatottat a szöuli olimpiára, s ott fantasztikus bravúrként legyőzte a nagyhatalom Jugoszláviát, ahol ő azelőtt csak egy tehetséges, fiatal edző volt a sok világnagyság között, meg Nigériát, és negyeddöntőbe jutott.

Mielőtt kapitány lett, persze a délszláv és a magyar menekültek világméretű hálózata is segítette Ausztráliában, dolgozott a St. George Budapest csapatánál, majd hatéves kapitánykodása után a kilencvenes években Puskás volt görög csapatánál, a South Melbourne-nél is. Óriási hatása volt a kontinensnyi ország futballjára, ahogyan a felvidéki származású, az A-League-et létrehozó futballvezérnek, Frank Löwynek (Lőwy Ferencnek), az 56-os emigráns futballkommentátornak, Les Murray-naknek (Ürge László) vagy az 1974-es világbajnokságon szereplő, 90-szeres válogatott Abonyi Attilának, no és persze Puskás Ferencnek.

Sok évtizedes barátságot ápolt Szepesi Györggyel, aki a világban járva mindig megtalálta és FIFA-vezetőként felkarolta a magyarokat. Szerette volna többször magyar kapitánynak is hazahozni, sikertelenül. Idehaza szinte teljesen ismeretlen volt a legutóbbi időkig. Én magam néhány éve ismertem meg, tiszteletbeli szerkesztőnek kértük fel a FourFourTwo futballmagazin magyar kiadásához, rendszeresen olvasta és véleményezte a cikkeinket, témáinkat. Meghívtuk a Pancho Aréna avatására 2014-ben, amikor Orbán Viktor miniszterlelnök megkérte, figyelje az akadémián zajló munkát, és adjon tanácsokat. Erre nagyon büszke volt, és amíg egészsége engedte, gyakran járt Magyarországon, meg Topolyán, ahol új, magyar identitású futballfellegvár épült a közelmúltban, pompás akadémiával és már a szerb élvonalban szereplő proficsapattal. Zsemberi János tulajdonos tiszteletbeli elnöknek kérte fel, s Árok Ferenc örömmel segített Topolyán is, miközben továbbra is Újvidék belvárosában élt, cikkeket írt a Magyar Szóba, de a felesége elvesztése után egyre fásultabb, szomorúbb volt. A futballban tapasztalható trendek sem dobták fel, amikor felhívtuk a Nemzeti Sporttól egy-egy délszláv témában, nem volt nagy véleménnyel a mai labdarúgásról, sem a szerb fociban tapasztalható tendenciákról. Megjósolta azt is, hogy az erősödő magyar válogatott le fogja győzni a szerbet, a Fradi a Dinamo Zágrábot…

Nagy élményként őrzöm annak az emlékét, amikor hat éve egyszerre volt a Puskás-Suzuki-kupa vendége az azóta sajnos szintén elhunyt Les Murray, aztán a ma már NB I-es Budafok tulajdonosaként ismert, de akkor még a Melbourne Victory társtulajdonosaként jelen lévő Robert Belteky (Bélteky Róbert), no és a mindig jókedvű, csípős megjegyzéseivel nem fukarkodó Árok Ferenc.

Feri Bátyám, nyugodj békében! Nagyon hiányzol, tudásod, emléked megőrizzük.

Árok, Életműdíj

Kecskeméten, 2018 májusában dr. Csisztu Zsuzsa alelnök és Szöllősi György köszöntötte

Fotók: MSÚSZ/Róth Tamás

 

 

 

2021. január. 12.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>

A férfi Kézisek kézise: Kovács Péter

MSUSZ 2020

KÉZISEK KÉZISE (férfiak) KOVÁCS PÉTER A Mediaworks három orgánuma (Magyar Nemzet, Nemzeti…

Tovább >>

Karakas Hedvig, az Év női sportolója

MSUSZ 2020

AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA KARAKAS HEDVIG (cselgáncsozó)         …

Tovább >>

Szoboszlai gólja az Év sportpillanata

pillanat

AZ ÉV SPORTPILLANATA SZOBOSZLAI DOMINIK gólja az Izland elleni pótselejtezőn – az M4 Sport honlapján szavaztak a szurkolók, a legjobb…

Tovább >>