Életüket kockáztatják a sportújságírók

Hajdú B. István esete újra rávilágított arra, hogy mennyire stresszes a sportriporterek élete. A népszerű tévés szerencsére megúszta az infarktust, számos kollégája azonban nem.

Pajor-Gyulai Lászlót, a Magyar Sportújságírók Szövet­ségének elnökét kérdeztük, mi lehet az oka annak, hogy az utóbbi években számos fiatal, középkorú sportriporter hunyt el olyan betegségben – rák vagy szívinfarktus –, amely a stresszel hozható összefüggésbe.

– Mi is látjuk, hogy ez komoly probléma – kezdte Pajor-Gyulai –, a stressz sajnos mindennapi része az életünknek. Az egyik, ami miatt óriási feszültségben élünk, az az időbeosztás, hiszen hétvégén előfordul, hogy napi 10-12 órát dolgozunk, és sok munkahelyen nem szívesen adják ki az ezért járó szabadnapokat. Mivel rohanásban élünk, nem figyelünk oda a táplálkozásra, a legtöbb kollégának súlygondjai vannak. Maga a munka is stresszes, elég csak egy élő közvetítésre gondolni vagy egy olyan tudósításra, amellyel az utolsó sípszóig el kell készülni. És akkor még nem beszéltem a létbizonytalanságról, rengeteg kolléga került az utcára az utóbbi években, az ettől való félelem benne van azokban is, akiknek még van munkájuk.

Hajdú B. István szerencsés volt, a pénteki szívinfarktusa, amely focizás közben érte, nem volt végzetes, de heteket vesz igénybe a felépülése. Kollégái azonban sajnos sokkal rosszabbul jártak, az utóbbi években Molnár Dániel rádióst, Sipos János tévést és Molnár Csabát, az nb1.hu munkatársát vitte el a szíve, Knézy Jenő és Gyulai István sportriporter, Imre Mátyás futballszakíró, Németh Ferenc sportfotós, Gonda László és Cserkovács Gábor egykori nemzeti sportos újságíró rákban hunyt el.

– A szövetségünknek van egy partnere, a Benyovszky Orvosi Központ, ahol kedvezményesen elvégzik a vizsgálatokat, de sajnos kevesen élnek a lehetőséggel – mondta az elnök. – Nemrég temettük el Molnár Csabát, és most Hajdú Pisti került életveszélybe, ideje lenne felébrednünk.

(Forrás: Bors)

2014. október. 21.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>