Dobor Dezsőt becsületsértésért marasztalta el a bíróság

Csaknem négy év után zárult le jogerősen a per, amelyben dr. Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke, az AIPS vezetőségi tagja kért elégtételt azért, amit elődje az AIPS tisztújítás alkalmával tett. Dobor Dezső bocsánatot kért és kártérítésként sérelemdíjat fizetett.

Szakmai berkekben már akkor megütközést keltett, amikor 2017 tavaszán elterjedt a hír, hogy Dobor Dezső, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség végrehajtó bizottságának korábbi magyar tagja a tisztújítás előtti napokban lejárató szándékú levelet küldött a szervezet tagjainak, a szavazáson részt vevő, öt kontinens országait képviselő sportújságíróknak, amelyben arra próbálta rávenni őket, hogy ahogy ő sem, úgy ők se támogassák az új magyar jelöltet, dr. Csisztu Zsuzsát. Lehetséges utódjáról, a korábbi olimpiai 8. helyezett, magyar bajnok tornásznőről, sportszakjogászról, aki évtizedek óta ismert Magyarországon sportkommentátorként, televíziós műsorvezetőként, s aki az Egyesült Államokban, a Minnesotai Egyetemen nemzetközi kommunikáció és televíziózás szakon tanult, Dobor körlevelében becsületsértő kijelentésével azt állította, hogyha ő döntene, biztosan nem adná rá a voksát az AIPS Dél-Koreában rendezett tisztújításán. A helyszínen akkor, a kongresszus első, szöuli napján értetlenség fogadta a különös, lovagiasnak semmiképpen sem nevezhető akciót, amelyről a szervezet több elöljárója haladéktalanul tájékoztatta a magyar küldöttség tagjait, Szöllősi Györgyöt, az MSÚSZ elnökét és dr. Csisztu Zsuzsa alelnököt. Az ügy következményeként a nyolc év után leköszönő, így tiszteletbeli tagságra előterjesztett Dobor Dezső jelölését az AIPS etikai bizottságának javaslatára a vezetőség visszavonta, dr. Csisztu Zsuzsa pedig – akit 2017. május 12-én 110 ország küldöttei a végrehajtó bizottság tagjának választottak – büntető feljelentést tett, és bírósághoz fordult becsületsértés tényállásának megállapításáért.

Szöul

Dél-Koreában az AIPS és az AIPS Europe végrehajtó bizottsági tagjának választották dr. Csisztu Zsuzsát, az MSÚSZ alelnökét és Szöllősi György elnököt

Nos, a jogi ügy teljes lezárására az idén ősszel került sor, a részletekről Csisztu Zsuzsa tájékoztatta az MSÚSZ elnökségét. Összegzéséből kiderül, hogy Dobor Dezső ellen a Budai Központi Kerületi Bíróságon volt folyamatban büntetőügy, amelyen személyes meghallgatásakor az alperes formálisan bocsánatot kért. „Mivel a büntetőeljárási szankciók az ultima ratio elve alapján a legvégső jogi eszközöket jelentik, és mert bíztam abban, hogy a polgári peres eljárással is megállíthatom a személyiségi jogaimat sértő támadásokat legalább a jövőre vonatkozóan, nem kívántam vele szemben a büntetőeljárás lefolytatását, mivel bocsánatkérésével megelégedtem, így ezt az eljárást a bíróság kérésemre megszüntette” – áll dr. Csisztu Zsuzsa levelében.

CZsuzsa (2)

A személyiségi jog megsértése miatt általa indított polgári peres eljárás ugyanakkor a bíróság 2020. szeptember 30. napján meghozott, jogerős ítéletével zárult. A Fővárosi Törvényszék a 38.P.21.037/2020/8. számú ítéletében megállapította, hogy Dobor Dezső a 2017. május 9. és 10. napján a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség vezetőségi tagjainak e-mailben írt levelével megsértette a magyar jelölt, dr. Csisztu Zsuzsa becsületét.

„Személyiségi jogom megsértése miatt a bíróság kétszázezer forint megfizetésére kötelezte Dobor Dezsőt, az összeget pedig ezúton felajánlom a nehéz körülmények között élő sportújságírók megsegítése céljából a Magyar Sportújságírók Szövetsége szolidaritási bizottságának, a grémium bölcs belátására bízva annak felhasználását” – zárul az MSÚSZ alelnökének összegzése Dobor Dezső becsületsértési ügyéről.

A volt nemzetközi titkár nem éppen fair és immár jogerősen elmarasztalt cselekedete miatt az MSÚSZ elnöksége is etikai vizsgálatot kezdeményezett, ám annak lefolytatását ő úgy hiúsította meg, hogy a lelepleződése után azonnal írásban jelezte, hogy kilép a szervezetből.

Dobor

Dobor Dezső, a MSÚSZ akkori alelnöke, az AIPS elnökségi tagja 2014-ben a nemzetközi szövetség bakui kongresszusán adta át Anna Legnaninak, az IAAF kommunikációs igazgató-helyettesének a 2013-as atlétikai vb sajtómunkájáért az az Év Legjobb Nemzetközi Sajtóközpontja-elismerést 

Fotó: Szerhij Donyec

A fejleményekről dr. Csisztu Zsuzsa az AIPS végrehajtó bizottságát is tájékoztatta, amelynek több tagja megnyugvással és elismeréssel vette tudomásul, hogy a magyar vb-tag kiállt az igazáért, hogy a magyar bíróság is az AIPS etikai bizottságának döntésével összhangban határozott, valamint, hogy a sérelemdíj összege jótékony célt szolgál.

Nagyon szomorú és kellemetlen, hogy a szakmánk berkeiből ilyesmiről kell hírt adnunk, de ennél csak az elkeserítőbb, hogy mindez – vagyis Dobor Dezső rémes cselekedete – megtörtént.

A bíróság által kirótt, Dobor Dezső által megfizetett összeget szövetségünk szolidaritási bizottsága Szombathy István-ösztöndíjak kifizetésére fordítja, nehéz anyagi helyzetben lévő kollégákat támogatva ezzel.

 

 

 

 

2020. december. 21.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Gyászol az európai sportújságíró társadalom

Holzschuh

A halálhírről a Nemzeti Sport számolt be. Életének 78. évében, gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Rainer Holzschuh, az Európai Sportmagazinok Szövetsége…

Tovább >>

Az MSÚSZ elnökségének közleménye

szurkolok

  Mérhetetlen csalódást jelent számunkra, hogy a közelmúlt budapesti, teltházas, biztonságos és sportszerű hangulatú mérkőzéseit követően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)…

Tovább >>

Puskás, a musical

GTG

Sportújságírók is szerepeltek a Puskás, a musical című előadásban, augusztus 18….

Tovább >>

Lövés Szarajevóban

SZZL

Lövés Szarajevóban címmel írt könyvet Szentesi Zöldi László a Videoton labdarúgóklub 1984–1985-ös UEFA Kupa-menetelésének utolsó előtti állomásáról, a jugoszláv…

Tovább >>