Díjátadás, tisztújítás

Tizenhét kitüntetés átadása, elnök, első és második alelnök, elnökségi tagok választása szerepelt többek között a programban.

Mivel az április 23-i évi rendes, egyben tisztújító közgyűlésen a Testnevelési Egyetemen lévő irodánkban nem jelent meg a tagok több mint 50 százaléka plusz egy fő, ezért április 26-án, szintén az intézményben, annak is az Athén-termében tartotta meg szövetségünk a megismételt tanácskozást, amely a résztvevők számától függetlenül határozatképes volt.

közgyűlés

közgyűlés2

 

A Jubileumi Sportújságíró-kongresszus nyitóeseményén először az MSÚSZ-díjakat adtuk át, amelyeket Szöllősi György elnöktől és Novotny Zoltán tiszteletbeli elnöktől vehettek át a kitüntettek.

A Németh Gyula díjat és az alapító, a legendás sportújságíró fia, Németh Gábor által adományozott díszes oklevelet Bartha Zoltán, a Sport TV riportere kapta.

Bartha

A nívódíjak kiosztása előtt Dénes Tamás, a bíráló bizottság elnöke elmondta: ebben az évben rekordszámú nevezés érkezett; ötvenheten 118 pályamunkát küldtek be. Írott sajtó (cikk): 24 pályázótól 48 alkotás; fotó: 14, 36; karikatúra-gyűjtemény: 1, 1, televízió: 7, 17; rádió: 5, 10; könyv: 6, 6.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége Nívódíjjal tüntette ki: Fejér Balázst (Karc FM)  a Vereczkei Zsolt paraúszóval készített riportokért; Halmágyi Zsoltot (sportfoto.ro)  a román kerékpáros körversenyen különleges látásmóddal készült képéért;

Pásztor ledõlve a legelõn messzirol figyeli a nyájat rá sem hederintve az elhaladó román kerékparos körveseny bringázóira 2018 szeptember 22-en Targoviste közelében

Kálnoki Kis Attilát (24.hu) az emlékezetes Hosszú Katinka-interjújáért; Kocsis L. Mihályt az édesapjáról, Kocsis Mihályról írt könyvéért;

Levente

Szabó Sándort (Kárpáti Igaz Szó) Magyar nyilak örmény tegezben című írásáért és Tihany Viktort (M4 Sport, operatőrök: Géresi Márton, Nagy András, Ungvári Zoltán, vágó: Frányó István) Anya, a bajnok című kisfilmjéért, amelynek témája Kozák Danuta olimpiai bajnok kajakos visszatérése volt.

Gyulai István-díjat kapott Borbély Károly, a Petőfi Népe sportrovatának újságírója; Farkas Dávid, az InfoRádió sportriportere, Fazekas Erzsébet, a Sport TV műsorvezetője, Lipiczky Ágnes, a Nemzeti Sport újságírója, Somogyi Zsolt, a Nemzeti Sport újságírója, az M4 Sport Góóól és Góóól 2 című műsorának szakértője; valamint Szalmás Péter, a Magyar Olimpiai Bizottság fotósa, a Népszava rovatvezetője. A díjátadáson örömmel üdvözöltük, a díj névadójának egyik fiát, Gyulai Mártont.

Gyulai-díjasok

Novotny Zoltán, Somogyi Zsolt, Borbély Károly, Gyulai Márton, Lipiczky Ágnes, Fazekas Erzsébet, Szalmás Péter, Szöllősi György, Farkas Dávid

Feleki László-díjat vehetett át Kolossváry Balázs, a Story magazin főszerkesztője

Kolossváry

és Moncz Attila, a Sport TV főszerkesztő-helyettese.

Moncz

Az MSÚSZ Életműdíját Pap Kornéliának, a sportújságírók által egymás után háromszor az Év legjobb női sportolójának választott többszörös Európa-bajnok evezősnek, Népsport korábbi munkatársának és  idősb Thaly Zoltán laptervező-tipográfusnak, a korábbi Labdarúgás havilap főszerkesztőjének ítélte oda az elnökség. Előbbi idős kora miatt személyesen nem tudott megjelenni a díjátadón, ezért a kitüntetést előző nap egy ráckevei idősek otthonában kapta meg szövetségünk két alelnökétől,  Csisztu Zsuzsától és Mravik Gusztávtól, erről videó is készült. Thaly Zoltánnak a díjat az elnök és a tiszteletbeli elnök mellett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adta át.

Thaly

Novotny Zoltán,  idősb Thaly Zoltán, Szabó Tünde, a laudációt elmondó Zsengellér Zsolt, Szöllősi György

csoportkép

A kitüntettek a díj mellé egy-egy könyvet is kaptak, mindegyik kötet szövetségünk Nagy Bála-programjának támogatásával jelent meg 

Ezután következett a megismételt tisztújító közgyűlés, amelynek levezető elnöke ismét Elbert Gábor volt.

Elbert

A tavalyi évről szóló beszámolók megvitatása és elfogadása előtt Szabó Tünde köszöntötte a résztvevőket.

Szabó

“Egy olyan szervezet legmagasabb fórumán vagyunk most, amelynek tagjai rendkívül fontos szereplői a magyar sportéletnek, hiszen folyamatosan tapasztalhatjuk, hogy a magyar média a sport szempontjából is óriási jelentőséggel bír ” – mondta az államtitkár, aki szerint Szöllősi György elnök megválasztása óta pozitív folyamatok kezdődtek el a szövetség életében.

“Az elmúlt esztendőkben szinte nem volt olyan hónap, amikor valami fontos bejelentés kapcsán ne olvastunk vagy hallhattunk volna az MSÚSZ életéről. És ami igazán örömteli, hogy ezen információk mögött mindig volt olyan igazi tartalom, amely a sportújságírás rangját folyamatosan emelte. Szeretném kiemelni azt a dinamikus fejlődést, amely a Magyar Sportújságírók Szövetségében érzékelhető, s ebből a szakma és a teljes magyar sport bőségesen profitál” – állapította meg az államtitkár asszony, aki megemlítette: annak is örül, hogy a hölgyek is egyre nagyobb szerepet kapnak kapnak a szervezet életében. A jövőt illetően kifejezte reményét, hogy a szövetség folytatja az elmúlt évek nagyszerű kezdeményezéseit, programjait, és továbbra is minden korábbit felülmúló színvonalon szervezi meg az Év Sportolója Gálát.

Szabó Tünde a magyar sportvezetőség nevében azt kérte szövetségünk tagjaitól, hogy folytassák azt a munkát, amely a minőségi tájékoztatásra, a hiteles, színvonalas tudósításokra vonatkozik, egyúttal kijelentette: a sportmédiának nem csupán az eredmények hiteles eljuttatásában van szerepe és felelőssége, hanem abban is, hogy a fiatalokhoz is eljuttassa a sport mindenek feletti szeretetét.

“Kérem, továbbra is helyezzék előtérbe a példaképeket, mutassák meg sporthőseink dicsőségét, valamint azt, hogy mennyire fontos az aktív, mozgásgazdag életmód és mit is jelent a sport közösségteremtő ereje” – mondta befejezésül.

Az elnökség munkájáról szóló írásos beszámolóhoz tett szóbeli kiegészítésében Szöllősi György elnök emlékeztetett arra, hogy fennállásának 110. születésnapját ünnepli idén a szövetség, majd ismertette a május közepén ehhez kapcsolódó programokat, amelyre 40 kolléga érkezik majd külföldről. Ezután végigvette, hogy miként valósultak meg a négy éve, megválasztása előtti programbeszédében tett ígéretei. Többek között elmondta, miként újították meg a történelmi mélypontra, a Kongresszusi Központból a Gödörbe jutott Év Sportolója Gálát.

Szöllősi Gyuri

“Azt vállaltam, hogy 25 millió forintnyi támogatást hozok erre a rendezvényre, amelynek a költségvetése legutóbb már a százmilliót is meghaladta, amit én sokallok, de évről évre nőtt a költségvetés, és egyre nagyobb szabású és egyre nézettebb volt az esemény, amelyet magas színvonalon sikerült teljesítenünk.”

Az elnök kitért arra is, hogy ma már minden kitüntetés mellé, ha szerényen is, de pénzdíjat is tud adni a szövetség, amelynek a Németh Gyula-díjat is sikerült megmentenie. Újra lett kétnapos kongresszus, változó helyszíneken, s a szövetség díjait is rendre ezek keretében adják át, az éves tagdíj pedig az ígéretének megfelelően a felére csökkent.

Szöllősi György tájékoztatása szerint a szövetség taglétszáma 800 fölé emelkedett, ennek körülbelül hat-nyolc százaléka a határon kívüli tag. Ezzel párhuzamosan az AIPS-nek több mint 200 magyar tagja van, Európában az ötödik legtöbb, így erős szava van a nemzetközi szövetség 160 tagországa között. Hozzátette: az új elnökség megújította a szövetség segélyezési gyakorlatát, s így az elmúlt négy év alatt több mint 30 kollégának tudtak segíteni.

Szöllősi György beszámolt arról is, hogy létrehozták a Csillag Imre Ösztöndíjprogramot, amelynek segítségével a négy év alatt több mint 50 kolléga, s több mint 30 sajtóorgánum külföldi tudósítását tudták támogatni. Hozzáfűzte: az úszó- és a vízilabda szövetség csatlakozásával most már évente több mint 10 millió forintot tudnak majd szánni erre a célra.

“Aktívabb szerepet vállaltunk a Magyar Olimpiai Bizottság sportévkönyvének elkészítésében, s felélesztettük a több mint egy évtizeddel ezelőtt elhalt Futballévkönyvet” – sorolta tovább az eredményeket, s a jelenlévők láthatták is a nyomdából akkor elhozott egészen friss kötet egy példányát.

könyv

A nemzetközi sportdiplomáciára áttérvén hangsúlyozta, hogy Csisztu Zsuzsa népszerűsége és aktivitása nem hasonlítható a nemzetközi szervezetben Magyarországot korábban képviselő magyar tagokéhoz, valamint hogy Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában fogadta az Év Sportolója Gálára Magyarországra érkezett két díszvendéget, Szeles Mónikát és Szabó Katalint.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban Szöllősi György megemlítette, hogy több rendezvényt is terveznek a szövetség új, a Testnevelési Egyetem egyik épületében található irodáiban, majd öt rövid pontban foglalta össze a jövőbeli célkitűzéseket:

1. Megvalósítani a TF-en az egyetemi sportújságíró-képzést.
2. Tovább bizonyítani az MSÚSZ példáján keresztül, hogy lehet újságíró-szervezetként érdemi szakmai munkát végezni, valódi segítséget nyújtani a kollégáknak, nem feladva a közös erős érdek- és minőségvédelem, az újságírói kamara tervét.
3. 1965, 1992 és 1999 után újra AIPS-kongresszust rendezni Budapesten.
4. Közreműködni egy Laureus-gála Budapestre hozatalában.
5. Létrehozni az MSÚSZ tárgyi és digitális archívumát, közkinccsé téve a régi sportkönyveket, és programot indítani a Wikipedia magyar sportról szóló szócikkei számának növelésére és minőségének javítására magyarul és a legfontosabb világnyelveken.

A folytatásban emlékplakettet adtunk át két vidéki alelnökünknek, ily módon is megköszönve négyéves munkájukat, továbbá azt, hogy Pálfalvi Gábor kiválóan szervezte meg a 2017-es győri, illetve Sörös Jenő hasonló színvonalon a a tavalyi kecskeméti Sportújságíró-kongresszust.

jenő

Szöllősi György, Pálfalvi Gábor, Sörös Jenő, Csisztu Zsuzsa

Ezután a közgyűlés elfogadta az elmúlt évről elkészített pénzügyi és elnökségi beszámolókat, akárcsak az egyes bizottságok jelentéseit, majd jóváhagyta a 2019-es gazdálkodásról szóló terveket.

Következett a tisztújítás, amelynek keretében a tagok újabb négy évre egyhangúlag szavaztak bizalmat Szöllősi György elnöknek. Az első alelnök Mravik Gusztáv, a második alelnök dr. Csisztu Zsuzsa lett. Az alapszabály szerint csökkentett létszámú elnökségbe Deák Zsigmond, dr. Dénes Tamás, Sörös Jenő és S. Tóth János került be.

elnökségi kép

Sörös Jenő, Mravik Gusztáv, Szöllősi Gíörgy, Csisztu Zsuzsa, Deák Zsigmond, S. Tóth János, Dénes Tamás

Az ellenőrző bizottság elnöke Horváth Imre, a két tag Hangay György és Kovács László maradt. Az etikai bizottságot ezentúl is Győr Béla vezeti, Vámos Tamással és Zsengellér Zsolttal együtt dolgozva. A tagfelvételi bizottság új elnökének Pálfalvi Gábort választották meg a résztvevők, a két tagnak pedig Baricsa Gábort és Pósfai Gyulát.

A tagság  több pontban módosította az alapszabályt. Ennek értelmében a szövetség székhelye a Testnevelési Egyetem (XII.,  Alkotás utca 44.) lett, a korábbi öt tag helyett csak két tagot delegálhat a Magyar Olimpiai Bizottság soraiba, s a Fővárosi Törvényszék felhívására megerősítette a 2017. január 23. óta elhatározott alapszabály-módosításokat.

Az egyebek napirendi pont keretében a közgyűlés döntött arról is, hogy a szövetség milyen feltételek mellett köthet szerződést tisztségviselőivel.

A közgyűlés befejezését követően az új elnökség megtartotta első ülését, amely továbbra Őri B. Pétert kérte fel a főtitkári feladatok ellátására, aki vállalta a megbízatást.

Letölthető képgaléria: http://sportujsagirok.hu/sportujsagiro-kongresszus-2019/

Fotók: MSÚSZ/Róth Tamás

2019. április. 27.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>

Gyászol az európai sportújságíró társadalom

Holzschuh

A halálhírről a Nemzeti Sport számolt be. Életének 78. évében, gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Rainer Holzschuh, az Európai Sportmagazinok Szövetsége…

Tovább >>

Az MSÚSZ elnökségének közleménye

szurkolok

  Mérhetetlen csalódást jelent számunkra, hogy a közelmúlt budapesti, teltházas, biztonságos és sportszerű hangulatú mérkőzéseit követően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)…

Tovább >>