Ciprus bemutatkozott

A Délkelet-európai Sportújságírók Szövetsége (SEESJA) siófoki, 8. kongresszusának második napján rendezték a kiliti pályán a hagyományos futballtorna csoportmeccseit, amelyet az olimpiai bajnok és ezüstérmes magyar futball-legenda, a 31-szeres válogatott, európai ezüstcipős Dunai Antal (aki délszláv származású, Garán született, eredeti neve Dujmov) nyitott meg és végezte el a kezdőrúgást.

Dunai

Mivel Magyarország előbb legyőzte Bosznia-Hercegovinát (4-1), vereséget szenvedett Bulgáriától (0-2), majd egy fordulatos összecsapáson legyőzte Észak-Macedóniát (5-3), bejutott a torna szerdai elődöntőjébe, ahol Moldovával találkozik. A másik elődöntőben Bulgária csap össze Montenegróval, az elődöntők két vesztese játssza a bronzmeccset, a győztesek pedig a döntőt.

Ebéd után a Hotel Azúrban szakmai konferencia vette kezdetét, amelyen előadást tartott dr. Reinhardt Ákos,

Reinhardt

az EMMI sportállamtitkárságának sportirányítási és sportágfejlesztési főosztályának vezetője (a magyar sport általános helyzete,  a kormány stratégiai ágazata, taó, sportfinanszírozás, a sportdiplomácia, mindennapos testnevelés, létesítményfejlesztés); Hegedűs Tamás,

Hegedűs

a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nyugat-Balkán Főosztályának elemzője (az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése, mint a magyar külpolitika egyik prioritása); dr. Dénes Tamás,

Dénes T

a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnökségi tagja (a magyar futball balkáni kapcsolatai) és dr. Csisztu Zsuzsa,

Zsuzsa

a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) végrehajtó bizottsági tagja, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke (az AIPS 2020. évi budapesti kongresszusának előkészületei).

Ezután került sor tizenkét tagország (Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Észak-Macedónia, Görögország, Horvátország, Koszovó, Moldova, Montenegró, Románia, Törökország és a házigazda Magyarország) részvételével a SEESJA 2019-es közgyűlésére,

DElegáltak

melynek elnöke az észak-macedón Bosko Trpeski (ülő sor, jobbról a harmadik), házigazdája pedig a MSÚSZ elnöke, az AIPS Europe alelnöke, a SEESJA végrehajtó bizottságának tagja, Szöllősi György (ülő sor, jobbról a negyedik) volt. Szöllősi megnyitójában emlékeztetett arra, hogy mindig is mennyire összetartó volt ez a közösség. Amikor hazánk négy éve először vett részt a kongresszuson, az MSÚSZ elnöke megígérte, hogy Magyarország egyszer házigazda lesz, s most örömmel köszönthettük hazánkban a rangos tanácskozást. Szöllősi György köszönetet mondott Vincze Szabolcsnak, a szervezőbizottság vezetőjének a munkájáért. A soros elnök Észak-Macedónia bejelentette, hogy novemberben szakmai találkozót rendez Szkopjéban, ahova szeretettel várja a szervezet tagországainak delegációit.  A SEESJA erejének növekedését jelzi, hogy ma már ez a szervezet adja a horvát Jura Ozmec személyében az AIPS, a szerb Predrag Milinkovic személyében pedig az AIPS Europe főtitkárát is.
A koszovói delegáció a nők szerepének fontosságáról beszélt a sportújságírás terén, amelyet kiemelten fontosnak tart, és kifejezte, szeretné, ha e testület is kiemelten kezelné a témát, amihez a magyar delegációból dr. Csisztu Zsuzsa (középen), a görögből pedig Aszpaszja Velonaki (balra – képünkön Szöllősi Györggyel) is hozzászólt,

hölgyek

mindketten támogatták  a kezdeményezést. Az ülés végén bemutatkozott és hivatalosan s köszöntött mindenkit a szervezet új tagja, Ciprus, majd Montenegró jelentette be, hogy kandidál a 2020-as SEESJA-kongresszus megrendezésére, Koszovó pedig rögtön jelezte, hogy a 2021-esre.

Fotók: Cseh Péter

Fotógaléria: http://sportujsagirok.hu/seesja-kongresszus-2019/

 

2019. október. 16.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>