Bennfentes az oldalvonalon

A mostani rekkenő hőségben jól jött egy Jaffa. Főleg, ha könyv és Csillag Péter írta. A napokban a budapesti Tranzitban Art Caféban mutatta be a szerző és a moderátor, Benedek Szabolcs József Attila-díjas író. Ha az ember a Nemzeti Sport főmunkatársának bármelyik könyvét is a kezébe veszi, biztos lehet abban, minőséget fog kapni. Garancia erre – egyebek mellett – a Hátsó füves vagy éppen az ugyancsak a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Ady stoplisban, illetve Kapufák és kényszerítők. S ismét nem kell csalódni: az Oldalvonal olvasója nem érzi úgy, hogy a partvonalon ragadt, sokkal inkább úgy: mindenütt ott van, kis és nagyemberek, mágnás és cigányprímás, hadirokkant és Juventus-sztár életterében. Vagy ahogyan a kitűnő könyv hátsó borítóján is olvasható: „A magyar futballtörténet legendás, nagy alakjait ma már aligha kell bemutatni valakinek. De mi a helyzet azokkal, akiket méltatlanul elfeledett az utókor, akik csendes háttéremberként, edzőként, sportmecénásként, vagy csak futballszerető polgárként dolgoztak a magyar labdarúgásért? Ki emlékszik Hirzer Ferencre, a Juventus egykori ünnepelt gólkirályára, Gierling Györgyre, a szovjet lágereket megjárt marosvásárhelyi csapatkapitányra, vagy Perényi-Pecsovszky Józsefre, aki egy újpesti gyárkéménybe bújva vészelte át Budapest ostromát? Mit tudott a labdarúgás, hogy a két háború között grófok és bárók, dúsgazdag iparmágnások és jeles egyházi személyiségek egyaránt fontosnak tartották, hogy egy-egy csapat mögé álljanak? Mit gondoltak a futballról a budapesti kávéházakban kártyázó sportvezetők, és mit a távoli végek olykor tragikus sorsú falvainak lakói? Hogyan igézett meg a játék jezsuita szerzeteseket, tehetséges ifjú szobrászokat, polgármestereket és cigányprímásokat egyaránt?” Ezt meséli el a Jaffánál megjelent – majdnem azt írtuk, hogy trilógia, de hát az olvasó reméli a folytatást – legújabb Csillag-kötet, lebilincselő érdekességgel. A kötet a Nagy Béla Program támogatásával jelent meg. (A képen Csillag Péter és Benedek Szabolcs)Csillag Benedek

2021. június. 30.

  • GTG

    Sportújságírók is szerepeltek a Puskás, a musical című előadásban, augusztus 18. és 20. között, a fővárosi Erkel Színházban.

  • SZZL

    Lövés Szarajevóban címmel írt könyvet Szentesi Zöldi László a Videoton labdarúgóklub 1984–1985-ös UEFA Kupa-menetelésének utolsó előtti állomásáról.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Magyar sajtófelelős egy nemzetközi szövetségnél

Mariann-Bardocz-Bencsik

  Szeptember 1. óta szövetségünk tagja, Bardocz-Bencsik Mariann  a Curling Világszövetség (World Curling Federation) kommunikációs csapatában dolgozik. A téli sportág világszövetségének…

Tovább >>

Az MSÚSZ idei díjazottainak méltatása

CSPH3485 díjazottak

A Magyar Sportújságírók Szövetségének hagyománya, hogy éves díjátadói után közzéteszi a kitüntetettek méltatását. Honlapunkon egybe közöljük az elhangzott laudációkat.  

Tovább >>

Bennfentes az oldalvonalon

Csillag Benedek

A mostani rekkenő hőségben jól jött egy Jaffa. Főleg, ha könyv és Csillag Péter írta. A napokban a budapesti…

Tovább >>

Elbúcsúztunk Várkonyi Sándortól

Varkonyi

 A Népsport korábbi rovatvezetője, a Foci 7 című lap főszerkesztője a…

Tovább >>