A magyar futball és a Puskás Aréna Körképe

Egy nappal a magyar labdarúgó-válogatott első őszi világbajnoki selejtezője, az angolok elleni mérkőzés ezelőtt mutatta be a Magyar Sportújságírók Szövetsége a Nagy Béla Program támogatásával megjelent, A körkép című könyvét. A kötetet Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke a negyedik éve zajló program legnagyobb szabású vállalkozásának nevezte.
Szöllősi György emlékeztetett arra, hogy annak idején Fürjes Balázs kormánybiztostól és Csányi Sándortól, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökétől kapott felkérést arra, hogy az MLSZ, az MSÚSZ és a Sportmúzeum szakértőivel közösen állítsanak össze egy olyan fotógyűjteményt, amely hűen reprezentálja a magyar futball sikerekben és nagy egyéniségekben gazdag történetét. Hozzátette, a képek Skardelli György főtervező által megálmodott, stilizált montázsok formájában láthatók a díszpáholyok emeletén lévő körfolyosó falán.
Mivel a monumentalitásában is lenyűgöző körkép ritkán és kevesek számára csodálható meg, s a képeken szereplők pályafutása megörökítésre érdemes, egy könyv formátumú „katalógus” készült, magyar és angol nyelven. A 126 képből álló gigantikus kiállítást a Puskás Arénában 951 lépéssel lehet körbejárni.
„A szám természetesen jelképes, ugyanis ennyi hivatalos mérkőzést játszott könyvünk nyomdába adásáig a magyar labdarúgó-válogatott” – fűzte hozzá az MSÚSZ elnöke.
Amint elhangzott, a több mint 300 oldalas kiadványban nemcsak a létesítményben látható montázsok és az eredeti képek találhatók meg, hanem a szerkesztők – Dénes Tamás és S. Tóth János – mindegyikhez szöveges kiegészítést írtak a keletkezésük körülményeiről és a rajtuk szereplő jelenetekről, szereplőkről. A szövegeket angolra Matthew Watson-Broughton fordította.
Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke hangsúlyozta, nagyon izgalmas munka volt a képek kiválogatása, hiszen a magyar futball még annál is sokkal gazdagabb, mint amennyi befért e reprezentatív könyvbe.
Skardelli György, a Puskás Aréna főépítésze megjegyezte, úgy érzi, ennek a kötetnek a megjelenésével került pont a mondat végére, ezzel vált teljessé a Puskás Aréna.
Dénes Tamás kifejtette: a kiadvány megírásakor a bőség zavarával küzdöttek, majd arról beszélt, hogy a szerkesztéskor kiemelt szerepet kapott a magyar labdarúgás aranykorszaka, amely az ötvenes évekről az 1966-os világbajnokságig tartott. Ugyanakkor röviden igyekeztek a magyar női labdarúgást és olyan nagy magyar egyéniségeket is bemutatni, mint Jenei Imre és Bölöni László, akik a sikereiket más ország színeiben érték el.
A könyvbe a kiváló magyar játékosokon kívül két kitűnő sportriporter, Pluhár István és Szepesi György, két játékvezető, Palotai Károly és Puhl Sándot is bekerült, akiknek a neve elválaszthatatlan a magyar futballtól.
Fürjes Balázs kormánybiztos felidézte, hogy az új aréna megtervezésekor is fontos szempont volt, hogy idézze fel az egykori Népstadiont, mert a múlt megbecsülése nélkül sokkal szegényebb a jelenünk.
A 70-szeres válogatott Nyilasi Tibor azt mondta, hogy a kiadványt fantasztikus élmény lapozgatnia, mert élete legszebb időszaka elevenedik meg benne.
Az albumot a könyvesboltokban nem terjesztik, kizárólag a Magyar Sportújságírók Szövetségénél rendelhető meg.
(Mravik Gusztáv felvételén, balról: Szöllősi György, Skardelli György, Nyilasi Tibor, Fürjes Balázs és Berzi Sándor)
MGL_8763vFB

2021. szeptember. 01.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Pálfalvi Gábor újabb kitüntetése

Szent László Díj átadása 2022 06 27 (1)

A Magyar Sportújságírók Szövetsége Tagfelvételi Bizottságának elnöke, Pálfalvi Gábor rövid időn belül újabb rangos kitüntetésben részesült. A hét elején…

Tovább >>

Magyar újságírókat jutalmazott az AIPS

CSPH8260

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS díjazta a magyarországi vizes világbajnokságon dolgozó médiamunkatársak „veteránjait”, három magyar is kapott elismerést. Azon…

Tovább >>

Pódiumbeszélgetés a Kubala-könyvről

Kubala

A Kubala95 emlékév alkalmából bemutatták Budapesten Varró Krisztián Kubala című könyvét, amely Kubala Lászlóról, az 1950-es évek világklasszis csatáráról,…

Tovább >>

Óriási sikert ért el külföldön is Muhi András Pires Szilágyi Áron-filmje

MAP2

Dohában, a Kalifa Nemzetközi Stadionban lenyűgöző kulisszák közepette – ragyogó telihold alatt egy lenyűgöző szabadtéri ceremónián – adták át…

Tovább >>

Csillag Péter Feleki-díjas

CSPH8697

Csillag Pétert Feleki László-díjjal tüntette ki a Magyar Sportújságírók Szövetsége a nyíregyházi kongresszuson. A Nemzeti Sport főmunkatársát Szöllősi György…

Tovább >>