Az olasz kormány így segít

Az AIPS honlapján jelent meg egy cikk, amely arról szól  hogy Olaszországban miként segítik a média munka nélkül maradt dolgozóit.

Nem kétséges, hogy a koronavírus-járvány terjedése a világban azt a kommunikációs szektort is sújtja, amelynek munkáját a demokratikus kormányok jogosan tartják az egyik alapvető szolgáltatásnak. Számos újságíró, különösen a szabadúszók, alkalmi szerzők, ideiglenes munkavállalók és több ezer kolléga, akik bátran, de „védőháló” nélkül űzik ezt a szakmát, hirtelen légüres térbe kerültek, vagy magukra maradtak. A kiadók számára ők a legkevésbé fontos személyek.

AIPS-fotó

A Lombardiai Újságírók Szövetségének tanácsa tisztában van ezzel a helyzettel. Március elején ezért azt kérte az olasz kormánytól, hogy a Cura Italia törvénybe (a március 17-én elfogadott jogszabály célja, hogy sürgős intézkedéseket lehessen hozni a COVID-19 okozta veszélyhelyzet gazdasági és társadalmi következményeinek kezelésére) illesszen be egy passzust, amely kiterjesztené az egyszeri, 600 eurós támogatás kedvezményezettjeinek körét e hónapra azokra a (média)szakemberekre is, akik a vészhelyzetben nem tudnak dolgozni. A kérelem alapja az említett törvény 44. paragrafusának 2. bekezdése, s azt a Munkaügyi Minisztérium el is fogadta.

Két szempontot azonban hangsúlyozni kell – olvasható az AIPS honlapján megjelent cikkben. Az első: a 600 eurós támogatás (amelyet remélik, megkaphatnak a következő hónapokban is, és amelyre egyébként több ezren pályáznak) nem a végső, hanem csak ideiglenes megoldás, könnyítés a kommunikációs szektornak e nehéz időszakban. A második: a kedvezményezettek körének kibővítésével az újságírók szerepének fontosságát is alapelvként elismerik el, ezért őket védeni és segíteni kell.

Fotó: Tim De Waele/Getty Images

  • sajt. táj. (1)

    A koronavírus-járvány miatti szünetet követő első teljes NB I-s forduló előtt az MSÚSZ köszönetet mond a kluboknak és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek a tudósítók munkáját lehetővé tevő közös erőfeszítéseikért.

  • NovZol

    Orbán Viktor miniszterelnök 80. születésnapja alkalmából levélben gratulált a legendás rádiósnak, szövetségünk tiszteletbeli elnökének, Novotny Zoltánnak.

  • 1200novotny-radnoti-foto-MOB_960px

    Két rádióslegenda nyolcvan évvel ezelőtt egy napon, május 19-én született: szövetségünk tiszteletbeli elnöke, Novotny Zoltán és tagja, Radnóti László. A jó Isten éltesse őket nagyon sokáig!

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Már lehet jelentkezni az AIPS Sport Media Awards, vagyis az AIPS Sportmédiadíj idei pályázatára

Magyar díjazottak

Noha a világ rendkívüli időszakot él, a minőségi újságírás továbbra is él, létezik. Ahogy a AIPS Sport Médiadíj is,…

Tovább >>

Az olasz kormány így segít

AIPS-fotó

Az AIPS honlapján jelent meg egy cikk, amely arról szól  hogy Olaszországban miként segítik a média munka nélkül…

Tovább >>

Pályázati felhívások

Németh Gyula

Az MSÚSZ az idén is meghirdeti pályázatait. Nívódíj A pályázatok beérkezésének a határideje minden kategóriában (írott sajtó, rádió-televízió, fotó, könyv) 2020. május…

Tovább >>

Évkönyv a fiatalokról

UP-évkönyv

Negyedszer is megjelent az Utanpotlassport.hu-t működtető MediaBook Kiadó gondozásában a korosztályos sport éves krónikáját feldolgozó kötet. A szövetségünk…

Tovább >>

Elnökségi közlemény

press

Előrebocsátva, hogy ezekben a napokban mi, sportújságírók is az emberi élet…

Tovább >>