Az olasz kormány így segít

Az AIPS honlapján jelent meg egy cikk, amely arról szól  hogy Olaszországban miként segítik a média munka nélkül maradt dolgozóit.

Nem kétséges, hogy a koronavírus-járvány terjedése a világban azt a kommunikációs szektort is sújtja, amelynek munkáját a demokratikus kormányok jogosan tartják az egyik alapvető szolgáltatásnak. Számos újságíró, különösen a szabadúszók, alkalmi szerzők, ideiglenes munkavállalók és több ezer kolléga, akik bátran, de „védőháló” nélkül űzik ezt a szakmát, hirtelen légüres térbe kerültek, vagy magukra maradtak. A kiadók számára ők a legkevésbé fontos személyek.

AIPS-fotó

A Lombardiai Újságírók Szövetségének tanácsa tisztában van ezzel a helyzettel. Március elején ezért azt kérte az olasz kormánytól, hogy a Cura Italia törvénybe (a március 17-én elfogadott jogszabály célja, hogy sürgős intézkedéseket lehessen hozni a COVID-19 okozta veszélyhelyzet gazdasági és társadalmi következményeinek kezelésére) illesszen be egy passzust, amely kiterjesztené az egyszeri, 600 eurós támogatás kedvezményezettjeinek körét e hónapra azokra a (média)szakemberekre is, akik a vészhelyzetben nem tudnak dolgozni. A kérelem alapja az említett törvény 44. paragrafusának 2. bekezdése, s azt a Munkaügyi Minisztérium el is fogadta.

Két szempontot azonban hangsúlyozni kell – olvasható az AIPS honlapján megjelent cikkben. Az első: a 600 eurós támogatás (amelyet remélik, megkaphatnak a következő hónapokban is, és amelyre egyébként több ezren pályáznak) nem a végső, hanem csak ideiglenes megoldás, könnyítés a kommunikációs szektornak e nehéz időszakban. A második: a kedvezményezettek körének kibővítésével az újságírók szerepének fontosságát is alapelvként elismerik el, ezért őket védeni és segíteni kell.

Fotó: Tim De Waele/Getty Images

  • HatsoFuves_960px

    Szövetségünk Nagy Béla-programjának segítségével bemutatták a Rézbong Kiadó gondozásában megjelent Hátsó füves című könyvet a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum kertjében.

  • IMG_7121

    A Deák téri evangélikus templomban mutatták be a legendás rádióriporterről, a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnökéről szóló könyvet.

  • Koncz Gyuri

    Életének 56 évében elhunyt szövetségünk tagja, Koncz György.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Legutóbbi facebook bejegyzések

A kiváló karikaturista, grafikus, tipográfus, tervezőszerkesztő, újságíró, Czifferszky Béla ma 85 éves. A jó Isten éltesse nagyon..

11 likes5 days ago

Sportújságíróként a nemzet szolgálatában

A Hajdú-Bihari Napló online kiadása, a haon.hu készített interjút a sportújságírás világnapja alkalmából az MSÚSZ elnökével.

12 likes1 week ago

Családját is a sportnak köszönheti a debreceni újságíró

6 likes1 week ago

Kihelyezett elnökségi ülés a Puskás Arénában

Elnökségi (2)

A Puskás Arénában tartotta kihelyezett ülését szövetségünk elnöksége. Régóta várt…

Tovább >>

Példás sajtókiszolgálás a meccseken

sajt. táj. (1)

A koronavírus-járvány miatti szünetet követő első teljes NB I-s forduló előtt az MSÚSZ köszönetet mond a kluboknak és a…

Tovább >>

Hogyan tovább, magyar sport?

Három élsportoló

A koronavírus-.járvány hatása a magyar sportra volt a témája annak a több mint négy órát tartó online konferenciának, amelyet…

Tovább >>

Orbán Viktor levélben köszöntötte Novotny Zoltánt

NovZol

“Minden nemzetnek szüksége van hiteles emberekre. Olyanokra, akik széliránytól függetlenül kiállnak elveik mellett, és akik tudásukat nem önmaguk, hanem…

Tovább >>

Novotny, Radnóti: 80!

1200novotny-radnoti-foto-MOB_960px

  Két rádióslegenda nyolcvan évvel ezelőtt egy napon, május  19-én született: szövetségünk tiszteletbeli elnöke, Novotny Zoltán és tagja, Radnóti László….

Tovább >>