Az olasz kormány így segít

Az AIPS honlapján jelent meg egy cikk, amely arról szól  hogy Olaszországban miként segítik a média munka nélkül maradt dolgozóit.

Nem kétséges, hogy a koronavírus-járvány terjedése a világban azt a kommunikációs szektort is sújtja, amelynek munkáját a demokratikus kormányok jogosan tartják az egyik alapvető szolgáltatásnak. Számos újságíró, különösen a szabadúszók, alkalmi szerzők, ideiglenes munkavállalók és több ezer kolléga, akik bátran, de „védőháló” nélkül űzik ezt a szakmát, hirtelen légüres térbe kerültek, vagy magukra maradtak. A kiadók számára ők a legkevésbé fontos személyek.

AIPS-fotó

A Lombardiai Újságírók Szövetségének tanácsa tisztában van ezzel a helyzettel. Március elején ezért azt kérte az olasz kormánytól, hogy a Cura Italia törvénybe (a március 17-én elfogadott jogszabály célja, hogy sürgős intézkedéseket lehessen hozni a COVID-19 okozta veszélyhelyzet gazdasági és társadalmi következményeinek kezelésére) illesszen be egy passzust, amely kiterjesztené az egyszeri, 600 eurós támogatás kedvezményezettjeinek körét e hónapra azokra a (média)szakemberekre is, akik a vészhelyzetben nem tudnak dolgozni. A kérelem alapja az említett törvény 44. paragrafusának 2. bekezdése, s azt a Munkaügyi Minisztérium el is fogadta.

Két szempontot azonban hangsúlyozni kell – olvasható az AIPS honlapján megjelent cikkben. Az első: a 600 eurós támogatás (amelyet remélik, megkaphatnak a következő hónapokban is, és amelyre egyébként több ezren pályáznak) nem a végső, hanem csak ideiglenes megoldás, könnyítés a kommunikációs szektornak e nehéz időszakban. A második: a kedvezményezettek körének kibővítésével az újságírók szerepének fontosságát is alapelvként elismerik el, ezért őket védeni és segíteni kell.

Fotó: Tim De Waele/Getty Images

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>

A férfi Kézisek kézise: Kovács Péter

MSUSZ 2020

KÉZISEK KÉZISE (férfiak) KOVÁCS PÉTER A Mediaworks három orgánuma (Magyar Nemzet, Nemzeti…

Tovább >>

Karakas Hedvig, az Év női sportolója

MSUSZ 2020

AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA KARAKAS HEDVIG (cselgáncsozó)         …

Tovább >>

Szoboszlai gólja az Év sportpillanata

pillanat

AZ ÉV SPORTPILLANATA SZOBOSZLAI DOMINIK gólja az Izland elleni pótselejtezőn – az M4 Sport honlapján szavaztak a szurkolók, a legjobb…

Tovább >>