Az olasz kormány így segít

Az AIPS honlapján jelent meg egy cikk, amely arról szól  hogy Olaszországban miként segítik a média munka nélkül maradt dolgozóit.

Nem kétséges, hogy a koronavírus-járvány terjedése a világban azt a kommunikációs szektort is sújtja, amelynek munkáját a demokratikus kormányok jogosan tartják az egyik alapvető szolgáltatásnak. Számos újságíró, különösen a szabadúszók, alkalmi szerzők, ideiglenes munkavállalók és több ezer kolléga, akik bátran, de „védőháló” nélkül űzik ezt a szakmát, hirtelen légüres térbe kerültek, vagy magukra maradtak. A kiadók számára ők a legkevésbé fontos személyek.

AIPS-fotó

A Lombardiai Újságírók Szövetségének tanácsa tisztában van ezzel a helyzettel. Március elején ezért azt kérte az olasz kormánytól, hogy a Cura Italia törvénybe (a március 17-én elfogadott jogszabály célja, hogy sürgős intézkedéseket lehessen hozni a COVID-19 okozta veszélyhelyzet gazdasági és társadalmi következményeinek kezelésére) illesszen be egy passzust, amely kiterjesztené az egyszeri, 600 eurós támogatás kedvezményezettjeinek körét e hónapra azokra a (média)szakemberekre is, akik a vészhelyzetben nem tudnak dolgozni. A kérelem alapja az említett törvény 44. paragrafusának 2. bekezdése, s azt a Munkaügyi Minisztérium el is fogadta.

Két szempontot azonban hangsúlyozni kell – olvasható az AIPS honlapján megjelent cikkben. Az első: a 600 eurós támogatás (amelyet remélik, megkaphatnak a következő hónapokban is, és amelyre egyébként több ezren pályáznak) nem a végső, hanem csak ideiglenes megoldás, könnyítés a kommunikációs szektornak e nehéz időszakban. A második: a kedvezményezettek körének kibővítésével az újságírók szerepének fontosságát is alapelvként elismerik el, ezért őket védeni és segíteni kell.

Fotó: Tim De Waele/Getty Images

2020. április. 14.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Új főtitkár az MSÚSZ-ben

Dénes Tomi

 Őri B. Péter csaknem hat év után távozik, az elnökség Dénes Tamást bízta meg a főtitkári teendőkkel.

Tovább >>

Elhunyt Árok Ferenc

ÁrokFerenc

Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, aki szövetségünk Életműdíját kapta meg 2018…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>