Az MSÚSZ adja ki a Németh Gyula-díjat

A Magyar Sportújságírók Szövetsége megállapodott a Németh Gyula-díj Alapítvány alapítójával, a névadó fiával, Németh Gáborral és kuratóriumával, hogy a nehéz helyzetbe kerülő Alapítvány helyett a jövőben az MSÚSZ adja ki a harminc éven aluli sportújságíróknak járó elismerést, amelynek jelentős hagyománya van a magyar sportújságírásban, s a szövetség szeretné tovább éltetni ezt a nemes tradíciót. A díjat a Népsport legendás újságírójáról, Németh Gyuláról nevezték el, aki tíz éven át volt a labdarúgórovat vezetője.

Németh Gyula

Az alapító okirat szerint a díjjal olyan, „a pályája elején járó, a nyomtatott vagy az elektronikus sajtóban dolgozó fiatal sportújságírót jutalmaznak, aki munkájával felkeltette a sportújságírók elismerő figyelmét, akit szakmai és emberi tisztesség, felkészültség, választott sportágának feltétlen szeretete és szakmája iránti nemes alázat jellemez. A díjra minden újságíró pályázhat saját munkájával – szöveg, mozgókép, hang – egyénileg. Indoklással és a megjelent művekkel javaslatot tehet egy-egy szerkesztőség, osztály, közösség, valamint az illető főszerkesztője is.”

A díjat eddig huszonkét alkalommal osztották ki, rangját a díjazottak listája fémjelzi.

 

Berkesi

Tavaly Berkesi Judit (M4 Sport) kapta a díjat

A Németh Gyula-díj sorsát megnyugtató módon rendező változás természetes következménye, hogy az Alapítvány megszűnik. Az Alapítvány jogszerű megszüntetését az alapító, Németh Gábor vállalja. Értelemszerűen ez után kuratóriumra sincs szükség, de annak tagjai – Moncz Attila, elnök, Malonyai Péter, Murányi András, Novotny Zoltán, Őri B. Péter – Németh Gyula-díj Bizottság néven folytatja tovább a munkáját, kiegészülve Németh Gáborral és az MSÚSZ mindenkori elnökével. A bizottság ad hoc testületként működik addig, amíg a  májusi közgyűlés meg nem szavazza.

Az MSÚSZ elnökségének, csakúgy, mint eddig javaslattételi joga lesz a kitüntetett személyére, s a héttagú bizottság döntését az elnökség hagyja jóvá, hiszen mostantól a Németh Gyula-díj is a szövetség kitüntetése lesz.

A díjat minden évben a kétnapos Sportújságíró-kongresszus keretében a többi kitüntetéssel (Életműdíj, Feleki-díj, Gyulai-díj, Nívódíj) együtt adjuk át, először az idén május 15-én, Győrben. A díjazott pénzjutalmat, valamint plakettet kap, s átnyújtjuk neki az elismerő oklevelet is, ami eddig is járt a győztesnek.

Németh Gábor (alapító), MSÚSZ-elnökség

2017. április. 03.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Könyvbemutatóval ünnepelt a százéves sakkszövetség

Sakk2

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100….

Tovább >>

Szilágyi Anna az AIPS vendége volt Svájcban

AIPS FIFA

Huszonegy fiatal újságíró – köztük a márciusban az AIPS Médiadíját a fiatal fotósok kategóriájában elnyert Szilágyi Anna – vett…

Tovább >>

Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>