Az MSÚSZ adja ki a Németh Gyula-díjat

A Magyar Sportújságírók Szövetsége megállapodott a Németh Gyula-díj Alapítvány alapítójával, a névadó fiával, Németh Gáborral és kuratóriumával, hogy a nehéz helyzetbe kerülő Alapítvány helyett a jövőben az MSÚSZ adja ki a harminc éven aluli sportújságíróknak járó elismerést, amelynek jelentős hagyománya van a magyar sportújságírásban, s a szövetség szeretné tovább éltetni ezt a nemes tradíciót. A díjat a Népsport legendás újságírójáról, Németh Gyuláról nevezték el, aki tíz éven át volt a labdarúgórovat vezetője.

Németh Gyula

Az alapító okirat szerint a díjjal olyan, „a pályája elején járó, a nyomtatott vagy az elektronikus sajtóban dolgozó fiatal sportújságírót jutalmaznak, aki munkájával felkeltette a sportújságírók elismerő figyelmét, akit szakmai és emberi tisztesség, felkészültség, választott sportágának feltétlen szeretete és szakmája iránti nemes alázat jellemez. A díjra minden újságíró pályázhat saját munkájával – szöveg, mozgókép, hang – egyénileg. Indoklással és a megjelent művekkel javaslatot tehet egy-egy szerkesztőség, osztály, közösség, valamint az illető főszerkesztője is.”

A díjat eddig huszonkét alkalommal osztották ki, rangját a díjazottak listája fémjelzi.

 

Berkesi

Tavaly Berkesi Judit (M4 Sport) kapta a díjat

A Németh Gyula-díj sorsát megnyugtató módon rendező változás természetes következménye, hogy az Alapítvány megszűnik. Az Alapítvány jogszerű megszüntetését az alapító, Németh Gábor vállalja. Értelemszerűen ez után kuratóriumra sincs szükség, de annak tagjai – Moncz Attila, elnök, Malonyai Péter, Murányi András, Novotny Zoltán, Őri B. Péter – Németh Gyula-díj Bizottság néven folytatja tovább a munkáját, kiegészülve Németh Gáborral és az MSÚSZ mindenkori elnökével. A bizottság ad hoc testületként működik addig, amíg a  májusi közgyűlés meg nem szavazza.

Az MSÚSZ elnökségének, csakúgy, mint eddig javaslattételi joga lesz a kitüntetett személyére, s a héttagú bizottság döntését az elnökség hagyja jóvá, hiszen mostantól a Németh Gyula-díj is a szövetség kitüntetése lesz.

A díjat minden évben a kétnapos Sportújságíró-kongresszus keretében a többi kitüntetéssel (Életműdíj, Feleki-díj, Gyulai-díj, Nívódíj) együtt adjuk át, először az idén május 15-én, Győrben. A díjazott pénzjutalmat, valamint plakettet kap, s átnyújtjuk neki az elismerő oklevelet is, ami eddig is járt a győztesnek.

Németh Gábor (alapító), MSÚSZ-elnökség

2017. április. 03.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>