Az elnök beszéde

Az alábbiakban olvasható Szöllősi György MSÚSZ-elnöknek az M4 Sport – az Év Sportolója Gálán a Nemzeti Színházban elmondott beszéde.

Szöllő

 Fotó: MSÚSZ/Bakai Gusztáv

1909. július 10-én a Sport-Világban jelent meg, hogy a lap felelős szerkesztője, Malecki Román miként számolt be Rákosi Jenő írónak, főrendiházi tagnak, tulajdonképpen az akkori újságíró-szövetség elnökének a Magyar Sporthírlapírók Szindikátusa küldöttségének élén a szervezet áprilisi megalakulásáról, annak „elösmertetését kérelmezve”. Malecki 1909-es beszédéből idézek.

„A magyar hírlapirodalomban hosszú évtizedeknek kellett elmulniok, míg sikerült megértetni a társadalommal a testedzés és a testnevelés nemzetfenntartó eszméinek fontosságát. Ebben a nagy és küzdelmes munkában, habár bennünket, sportírókat eddig nem is tekintettek valódi újságíróknak, mindig az a tudat lelkesített, hogy a testi nevelés fontosságát megértetjük és bízva reménykedtünk, hogy eljövend még az az idő, amikor büszkén tekinthetünk vissza a jól bevégzett munkánkra. A száraz sportesemények megírásán kívül mindenkor az képezte igyekezetünket, hogy a magyar kultúra templomának felépítéséhez mi is egy téglácskával hozzájáruljunk.” Idézet vége.

1909-ben nemcsak, hogy létrejött a szindikátus, hanem a Magyar Labdarúgók Szövetségével összefogva – hasonlóan, mint ma – nagyszabású kabarét is rendezett. Az egyik kezdeményező, a korábbi válogatott kapus, egyben a szindikátus titkára, Izsó László volt, aki maga is szívesen lépett színpadra, sőt maga is írt verseket és kabaréjeleneteket. Nos, kabaréjelenetet most ne várjanak tőlem, de mint ugyanitt tavaly az életműdíjas Balczó András, hadd idézzem én is Rákosi Jenő kérlelhetetlen közéleti és irodalmi ellenfelét, a száz éve elhunyt Ady Endrét. Hiszen senki sem fogalmazta meg nála szebben és szívbe markolóbban, hogy azóta

„Minden Egész eltörött,

Minden láng csak részekben lobban,

Minden szerelem darabokban,

Minden Egész eltörött.”

Igen, a világpusztító háborúk, a huszadik század tengernyi szenvedése miatt sokszor még az olimpiai láng is csak részekben lobbant, hazánk, nemzetünk is többször darabokra hullott.

De ma, 110 évvel első szakmai szervezetünk megalakítása után, a Magyar Sportújságírók Szövetsége jubileumi évének nyitányán, az Év Sportolója Gála résztvevőit köszöntve azt mondhatjuk, a szándékunk több mint egy évszázad múltán is változatlan: „A száraz sportesemények megírásán kívül egy téglácskával hozzájárulni magyar kultúra templomának felépítéséhez.” Ezért választjuk meg immár 61 éve az Év sportolóit is, és díjazzuk, ünnepeljük őket itt a Nemzeti Színházban, egyben az M4 Sport televízió nyilvánossága előtt.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Vendégeink!

A minap mögöttünk hagyott 2018-as esztendőt idézzük fel ma este. A magyar sport nagy sikerei és emlékezetes eseményei közül biztosan örökre fennmarad a múlt év krónikájában Magyarország első téli olimpiai aranyérme, első atlétikai világbajnoki címe, az első magyar felnőtt győzelem az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, az első vitorlázó világbajnoki cím olimpiai hajóosztályban, de az olyan óriások elvesztése is, mint amilyen Szepesi György, Kulcsár Győző vagy Kovács Ferenc. Rendeztünk megint nagy sporteseményeket, például hazai birkózó vb-arannyal, hajszál híján a legjobbak közé jutó, telt házakat vonzó jégkorong-válogatottal, ismét a világcsoportban küzdő tenisz Davis-kupa-csapattal, a Chelsea ellen is helytálló Vidivel, hogy tényleg csak néhányat említsünk közülük. Tavaly nyertük el 2022-es férfi kézilabda-Eb megrendezésének lehetőségét Szlovákiával, és év végén megkaptuk a valaha volt legnagyobb hazai sportesemény, a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát is. Eközben már ma előre tekintünk majd az idei az asztalitenisz-, kajak-kenu-, öttusa- vagy vívó-világbajnokságra, a röplabda és ülőröplabda Európa-bajnokságra, az európai Maccabi-játékokra, amelyeknek mind mi adhatunk otthont 2019-ben. Mi több, a legnépszerűbb három női csapatsportágunk legrangosabb európai klubdöntői közül a kosárlabda Euroliga és a kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője után a futball BL fináléja is hazánkban lesz! Az idén fejeződik be az új nemzeti futballstadion, a Puskás Aréna építése, és egész évben hivatalosan is Budapest Európa sportfővárosa!

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Köszönöm az év legjobbjának jelölt magyar sportolóknak és edzőiknek, hogy elfogadták a megvívásunkat. Külön köszöntöm Schmitt Pált, a Nemzet Sportolóját, volt köztársasági elnököt, Tarlós István főpolgármester urat, Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár asszonyt, Novotny Zoltánt, a Magyar Sportújságírók Szövetsége tiszteletbeli elnökét, Vági Mártont, a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkárát, Kulcsár Krisztiánt, a Magyar Olimpiai Bizottság, Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét, Papp Dánielt, az MTVA megbízott vezérigazgatóját. Köszöntöm a hazai és a nemzetközi sportági szakszövetségek és a sportegyesületek jelenlévő vezetőit, külön is Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőt, az MTK elnökét, Kamuti Jenőt, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét, Hamid el-Aounit, az Afrikai Paralimpiai Bizottság alelnökét, Csisztu Zsuzsát, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség elnökségi tagját, Sinisa Urosevicet, a Szlovén Sportújságíró Szövetség alelnökét. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes asszonyt és Bácskai Jánost, Budapest IX. kerületének polgármesterét. Köszöntöm külföldről érkező díszvendégeinket, a sport szupersztárjait, akiket ebben a körben aligha szükséges bemutatni, elég, ha a nevüket említem. Köszönjük, hogy velünk vannak ma este: Hunyady Emese, Nadine Kessler, Carl Lewis és Fazekas László! Köszöntöm az elmúlt hatvan év díjazottjait, a Nemzet Sportolóit, közülük külön is a 98 esztendős Keleti Ágnest, köszöntöm a további nagy számban megjelent olimpiai és világbajnokokat, az MSÚSZ tisztségviselőit, határokon belüli és azokon túli tagjainkat, a média képviselőit, minden vendégünket és a tévénézőket, a magyar sportrajongókat világszerte.

Isten hozta Önöket, élvezzék az estét, érezzék jól magukat a bajnokok bajnokainak társaságában!

 

 

 

 

 

 

 

2019. február. 17.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Könyvbemutatóval ünnepelt a százéves sakkszövetség

Sakk2

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100….

Tovább >>

Szilágyi Anna az AIPS vendége volt Svájcban

AIPS FIFA

Huszonegy fiatal újságíró – köztük a márciusban az AIPS Médiadíját a fiatal fotósok kategóriájában elnyert Szilágyi Anna – vett…

Tovább >>

Almafák futballpályán

almafa-bemutato_4

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve. Fűrész Attila a…

Tovább >>

Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Kiállítás a Nagy Béla-program támogatásával: 50 éves a magyar női labdarúgás

A kiállítás-megnyitó vendégeinek csoportképe

Az ötvenéves magyar női labdarúgást köszöntő kiállítás nyílt meg az MLSZ Budapesti Igazgatósága székhelyén, a budapesti Curia utcában. A…

Tovább >>