Amit Jubileumi Sportújságíró-kongresszusról tudni kell

2019. március 21.

A hazai sportújságírók első hivatalos szervezete, a Magyar Sporthírlapírók Szindikátusa 110 esztendővel ezelőtt, 1909 áprilisában alakult meg Budapesten. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal, különféle nevű és szervezeti felépítésű testületek igyekeztek összefogni a magyar kollégákat, akik jelen voltak nemzetközi szövetségünk, az AIPS 1924-es párizsi alapításánál, sőt már az 1923-as stockholmi előkészületeknél is, így lehettünk a nyolc alapító ország egyike.
Az évforduló alkalmából a Magyar Sportújságírók Szövetsége, amely az alapszabály értelmében többnyire vidéken (felváltva Nyugat- és Kelet-Magyarországon) tartja évenkénti, a rendes közgyűlést is magában foglaló kongresszusát, ezúttal a fővárosban rendezi meg a közgyűlést, a hozzá kapcsolódó szakmai díjátadó ünnepséget, és a Jubileumi Sportújságíró Kongresszus nemzetközivé bővülő eseményeit is, az alábbiak szerint.
Április 23-ra, keddre tervezzük összehívni az évi rendes, s ezúttal egyben tisztújító közgyűlésünket, amely a tapasztalatok alapján aligha lesz határozatképes (ehhez a szavazati jogú tagok legalább felének jelenléte lenne szükséges az alapszabály 12. §, 7. pontja értelmében), így érdemben a feltehetően megismételt, április 26-i, pénteki közgyűlésre érdemes készülni, amelyet a szakmai díjaink szokásos átadása előz majd meg, 14 órától, a Testnevelési Egyetem nagyelőadójában, az Athén-teremben, és vacsora követ.
Szeretettel várjuk tagjainkat a Jubileumi Sportújságíró-kongresszus május 17-18-19-i nemzetközi programsorozatára is. A hamarosan kiküldendő részletes programból előzetesen kiemeljük az épülő Puskás Aréna tervezett bejárását, a pénteki gálavacsorát, az „Enpowering Women” című nemzetközi konferenciát a nők szerepéről a sportban és a sportújságírásban, a szokásos sportprogramokat a labdarúgó Hoffer-kupával, valamint az UEFA Női Bajnokok Ligája döntőjének közös megtekintését a Ferencváros stadionjában. Vidéki tagjainknak előzetes egyeztetés alapján a két éjszakai budapesti szállás biztosítását és az útiköltség árát is vállaljuk. Egyelőre nem kell jelentkezni a programra, a regisztráció módjáról külön részletes tájékoztatást küldünk hamarosan.

nyitány
Tekintettel arra, hogy az idei közgyűlésen négyéves mandátumuk lejártával befejezik megbízatásukat az MSÚSZ 2015-ben megválasztott tisztségviselői, a közgyűlésen tisztújításra is sor kerül. A legutóbbi választás óta módosított alapszabály értelmében az alábbi posztokra kell megválasztani valakit a pályázók közül: elnök, első alelnök, második alelnök (az Alapszabály 20. §, 2. pontja értelmében az MSÚSZ második alelnökének mindenképpen nőnek kell lennie, és a tisztségre csak az MSÚSZ női tagjai pályázhatnak), négy elnökségi tag, az ellenőrző bizottság elnöke és két tagja, az etikai bizottság elnöke és két tagja, a tagfelvételi bizottság elnöke és két tagja.
A posztokra minden tag jelentkezhet, egy tag akár több posztra is. A jelentkezéseket mostantól lehet elküldeni a 2019. március 26-án, kedden 12 óráig a fotitkar@sportujsagirok.hu e-mail-címre Őri B. Péter főtitkár részére. Elég a kandidálás tényét a megfelelő MSÚSZ igazolványszám feltüntetésével e-mailben egyértelműen közölni.

 

MSÚSZ-elnökség

 

2019. március. 21.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Futball a Mátraalján

Gyöngyös

Gyöngyösön nagy érdeklődés mellett mutatták be a város futballtörténetéről szóló, 115 év a Mátraalján című könyvet, amelynek elkészítését a…

Tovább >>

Gyászol az európai sportújságíró társadalom

Holzschuh

A halálhírről a Nemzeti Sport számolt be. Életének 78. évében, gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Rainer Holzschuh, az Európai Sportmagazinok Szövetsége…

Tovább >>

Az MSÚSZ elnökségének közleménye

szurkolok

  Mérhetetlen csalódást jelent számunkra, hogy a közelmúlt budapesti, teltházas, biztonságos és sportszerű hangulatú mérkőzéseit követően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA)…

Tovább >>

Puskás, a musical

GTG

Sportújságírók is szerepeltek a Puskás, a musical című előadásban, augusztus 18….

Tovább >>

Lövés Szarajevóban

SZZL

Lövés Szarajevóban címmel írt könyvet Szentesi Zöldi László a Videoton labdarúgóklub 1984–1985-ös UEFA Kupa-menetelésének utolsó előtti állomásáról, a jugoszláv…

Tovább >>