Almafák futballpályán

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák – futballmesék apákról és fiúkról című könyve.

Fűrész Attila a könyv kiadójaként a csütörtöki sajtóbemutatón kiemelte: a két szerző jó ideje tervezgetett egy ilyen témájú összefoglaló művet, amelynek apropóján nagyon sokat beszélgettek a témáról. “Végül év elején kezdett konkrétumokat ölteni a dolog, amit nagy kutatómunka követett, hiszen a könyvben több száz játékost kellett összerendezni, két nagy részben, úgy hazai, mint nemzetközi vonatkozásban. Előbbit Lakat T. Károly, utóbbit Dénes Tamás írta” – mondta. Kiemelte: a könyvben szerepet kapnak olyan élvonalbeli játékosok is, akiknek a gyermeke vagy az unokája az élet más területén szerzett ismertséget, például Nagy Ervin és Kautzky József színészek, az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos, továbbá Enyedi Ildikó filmrendező.

A magyar sportkönyvpiac legsikeresebb és legelismertebb szerzői közé tartozó, összeszokott kettős műve olyan kuriózumokat is kiemel, minthogy a jelenlegi magyar válogatottban egyszerre három olyan kulcsembert találni, akinek az édesapja élvonalbeli labdarúgó volt. A könyvben többek közt olyan, a futballszakmában kiemelten jegyzett játékosokat adó családok tűnnek fel, mint az Albert, a Bognár, a Dárdai, a Mészöly, a Sallói, illetve a Sallai, valamint a Cruyff és a Maldini. Dénes Tamás és Lakat T. Károly sportvonatkozású emlékeket elevenített fel saját édesapjáról, majd elhangzott az is, a szerzők között eldöntésre váró vita tárgyát képezi, hogy nagy általánosságban az apák vagy fiúk a jobb futballisták. Lakat T. Károly kifejtette: nála egyértelműen az apák tartanak előrébb, ami annak is betudható, hogy játékstílusuk közelebb áll az ő ízléséhez. Viszont hiába támasztja alá érveit döntően magyar vonatkozású történetekkel és statisztikákkal, kollégája a nemzetközi példákkal fel tud zárkózni.

A szerzők a könyvben arra is próbáltak választ kapni, hogy a pályafutás során előny vagy hátrány, ha valakinek az édesapja híres futballista volt. Illetve amennyiben a tehetségek sorsa eleve elrendeltetett, akkor milyen szerepet kap a genetika, hiszen a gyerek nemcsak az édesapja tulajdonságait, hanem gyakran annak posztját is megörökli.

A könyv a Nagy Béla-program támogatásával jelent meg.

(A képen Dénes Tamás és Lakat. Károly között Borbély Zoltán, a bemutató moderátora.)

 

almafa-bemutato_4

2021. november. 26.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Kiderül, kikből kerülhet ki az Év Sportolója az egyes kategóriákban

Év sportolója sajtótáj 1

A férfiaknál a birkózó Lőrincz Tamás, az úszó Milák Kristóf, valamint a kardvívó Szilágyi Áron, a nőknél a kajakos…

Tovább >>

Regisztráció a gálára

Dominik

Azok a tagjaink vehetnek részt a 64. M4 Sport – az Év Sportolója gálán, 2022. január 6-án,…

Tovább >>

Válasszuk ki az Év sportpillanatát!

Pillanat

A 64. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán másodszor díjazzák az Év sportpillanatát. A tíz jelöltre az…

Tovább >>

Kezdődik a szavazás az Év sportolóira, nyilvánosak a tízes listák

MSUSZ 2020

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 2022.  január 6-án, csütörtökön, a hagyományos helyszínen, a Nemzeti Színházban rendezi meg az M4 Sport…

Tovább >>

Könyvbemutatóval ünnepelt a százéves sakkszövetség

Sakk2

Bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely az 1921-ben alapított Magyar Sakkszövetség fennállásának 100….

Tovább >>