Állj a manipulációnak!

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) az EMMI sportért felelős államtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ támogatásával újabb sikeres konferenciát rendezett, amelyen a sportmanipuláció elleni fellépés volt a téma.

CsiZsu

Az esemény háziasszonyi szerepét dr. Csisztu Zsuzsa sportújságíró és sportszakjogász, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alenöke és a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) végrehajó bizottsági tagja vállalta, aki személyes élsportolói és sportújságíró élményein keresztül mutatta be micsoda veszélyeket rejt, ha a világ szórakoztatóiparának legnagyobb szeletébe megjelenik a manipuláció és tönkreteszi a sportélményt és a teljesítmény valódiságát.

Az alelnök asszony felkérésére az AIPS olasz elnöke, Gianni Merlo is vállalta, hogy videoüzenetben kifejti a világ sportújságíróinak álláspontját ebben a kérdésben.

„Meggyőződésem, hogy a legtöbb sportoló még mindig hisz a sportetikában; és épp ezért nekünk újságíróknak is meg kell újulnunk. Sok éven keresztül azt gondoltuk, hogy minden rendben megy, bíztunk a különböző szövetségek vezetőségében, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen mélyre süllyednek, hogy valódi bűnszervezeteket építenek ki. A jelenlegi helyzetre adott válaszunknak határozottnak kell lennie.”

Az újságíró visszautalt az elmúlt évek visszás ügyeire: „A korrupció megpróbálja átvenni a sport feletti irányítást. Az utóbbi idők sportbotrányai, doppingesetei, amelyek megrázták a Nemzetközi Atlétikai és Labdarúgó- Szövetséget, valamint az olimpiai mozgalmat, olyan szörnyű helyzetekre világítottak rá, amelyeket el sem tudtunk képzelni. A bűnszervezetek felismerték, hogy beavatkozásuk a sportba majdnem teljesen rizikómentes és rendkívül jövedelmező. Kevés államban vannak olyan törvények, amelyek harcba tudnának szállni ezzel a jelenséggel, így a vesztegetés futótűzként terjed. A korrupcióval behálózott szövetségek gyengék, az eredmények manipulálása könnyű.”

Az AIPS elnöke hangsúlyozta: az 1992-ben elfogadott etikai sportkódex szinte teljesen hasztalan. „Elkészült a hivatalos dokumentum, így senki sem mondhatta, hogy nem foglalkoztak a témával a legfelsőbb szinteken, de ez csak ködösítés volt, többek között a kormányzatok részéről is, mivel igen keveset tettek az etika védelméért, amely a sport fő tartóoszlopa.” A jövővel kapcsolatban elmondta: „Jogunk van megvédeni és helyreállítani az etikát, mivel egy olyan sportvilágnak, ami az önmegsemmisítés felé halad, nagyon súlyos szociális következményei lehetnek, több millió ember munkája kerülhet veszélybe. Tovább kell elemeznünk ezt a negatív jelenséget ahhoz, hogy le tudjuk győzni. Gyorsan kell cselekednünk.”

Gianni Merlo megköszönte a szervezőknek a konferenciát, mivel hatalmas szükség van az ilyen jellegű kezdeményezésekre a korrupció elleni harcban.

IMG_4151

Szöllősi György,  a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke  példákon keresztül mutatta be, hogy a labdarúgás területén milyen látványosan jelenik meg a sportmanipuláció, mely a ’70-es évek egyszerűen struktúrált bundaügyeihez képest az internet hatására globális kérdéssé vált.  A fogadási és a virtuális játékok megjelenése, továbbá egyes világcégek termékpozícionálási törekvései szintén nehezebbé teszik a helyzet kezelését. Problémaként vetette fel, hogy a klubhűség a profi versenysportban szinte már nem létezik, a hagyományos értékek egy része eltűnt. Kapcsolódva Merlo szavaihoz, szintén az alapértékek, az etika, a morál, mint a sport és az újságírás alapköveinek fontosságát hangsúlyozta.

Dr. Reinhardt Ákos, az EMMI főosztályvezetője a sportmanipuláció jogi es struktúrális környezetéről, az  ellene való küzdelem európai uniós és magyar intézményi hátteréről tartott előadást. Elmondta, hogy Magyarország is megkezdte az ajánlásban szereplő platform kialakítását.

Dr. Boros Endre, az EMMI kijelölt szakértője, egyben EU-kontaktzsemély a téma jogi es gyakorlati összefüggéseit fejtette ki.

Dr. Szabó Gergely Balázs ügyvéd, a Nemzeti Doppingellenes Szervezet (HUNADO) jogi képviselője az egyéni sportolói, szervezeti és technikai eszközök szabályellenes használatáról, a Nemzetközi Doppingelenes Ügynökség (WADA) idei szabálymódosításairól, és a jogellenes beavatkozásokról beszélt.

Dr. Zámbó Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatóságának főigazgató-helyettese a sportpanipulációval kapcsolatos kérdéskört, mint a gazdasági bűncselekmények felderítendő területét mutatta be, s egy hat országot is érintő, kontinenseken átívelő, sok milliárd eurós pénzmozgással járó sportfogadási manipulációs bűnszervezeti esetet mutatott be. A NAV, mint a nyomozásban és felderítésben közreműködő testület,  a partnerségben a szervezetek közötti együttműködést, információátadást és a proaktivitást látja a leghatékonyabb tényezőnek.

Kovács Péter, a Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági igazgatóhelyettese a FIFA, az UEFA és az MLSZ nemzetközi monitoring tevékenységének hatékonyságát ismertette sportmanipulációs esettanulmányon keresztül. A futballban már nagy erőkkel és fejlett számítástechnikai rendszerekkel követik a fogadási eseményeket, és a felderített eseteket a  sport területén is megfelelően szankcionálják. Kiemelt figyelemmel követik a legmagasabb szintű  nemzetközi tornákat, de a rendszer a nemzeti bajnokságok első és másodosztályú szintjén is érzékeli a jelentkező anomáliakat is.

Boné Zoltán, az NVESZ főtitkára a rendezvény összegzése során kifejtette, hogy szervezete és a MOB törvényben meghatározott feladata a sport tisztaságának védelme. Mint mondta, etikai, morális kérdésektől a jogi/igazgatási és bűnüldözési témákig széles körben kaphattunk képet a konferencia során, mely több szempontból is időszerű volt. Nagy szükség van a tagszövetségek tájékoztatására és a figyelmük felkeltésére a sportmanipuláció veszélyeit illetően, de legalább ennyire fontos láttatni, hogy léteznek lehetőségek az ellenük való fellépésre. A tanácskozás egyik legfőbb eredménye, hogy az érintett szervezetek képviselői találkoztak, még jobban megismerték egymás álláspontját, lehetőségeit és megerősítették az együttműködési szándékot.

 

 

  • címlap

    Színpompás ünnepség keretében adta át az MSÚSZ az Év sportolója-választás kategóriagyőzteseinek a díjat, a rangos esemény helyszíne immár negyedik alkalommal a Nemzeti Színház volt.

  • CSPH7506

    Az M4 Sport - az Év Sportolója-szavazás teljes eredménylistája.

  • sajttáj

    A Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón kiderült, mely sportolók, edzők és csapatok reménykedhetnek abban, hogy díjazzák őket február 14-én, csütörtökön a szintén a Duna-parti teátrumban rendezendő M4 Sport - Az Év Sportolója Gálán.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Levelezési cím:
1123 Bp., Alkotás u. 44.

Iroda:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Legutóbbi facebook bejegyzések

Ne mondjuk azt, hogy az Év sportolója választás ostobaság

A 439, rekordszámú szavazó nem kudarc, hanem óriási siker. Interjú Szöllősi Györggyel az Origón.

3 likes1 day ago

M4 Sport – az Év Sportolója Gála 2018, Nemzeti Színház. http://sportujsagirok.hu/az-elnok-beszede/

37 likes3 days ago

Dr. Szabó Tünde

Köszönjük!

5 likes4 days ago

Akkreditálás a gálára

NSPOVIDE0050224

A február 14-i M4 Sport – az Év Sportolója Gálára a sajtó munkatársainak legkésőbb február 8-ig, péntekig lehet akkreditálni…

Tovább >>

Lausanne után London

Awards

Befejeződött Lausanne-ban a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 82. kongresszusa, amelyen, mint köztudomású a szervezet európai szekciójának alelnökévé választották…

Tovább >>

Világbajnok világbajnokság

Best

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) lausanne-i kongresszusának második napján, szerdán Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke és Csisztu Zsuzsa alelnök…

Tovább >>

Szöllősi az AIPS Europe alelnöke!

GyuriCam

  A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnökét, Szöllősi Györgyöt a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) Lausanne-ban zajló 82. kongresszusának keddi nyitónapján a…

Tovább >>

Alelnöki ötödik hely

Awards

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ első alelnöke 5. lett az AIPS Sport Media Awards  Írott sajtó – “Színes írások” kategóriájában. Lausanne-ban a Nemzetközi…

Tovább >>