M4 Sport -
Az Év Sportolója Gála 2017 -
letölthető képek

TV_screen

Igazolványcsere

Partnerek, támogatók

AIPS
MPB
vajdasági magyar újságírók egyesülete
Magyar újságírók kárpátaljai szövetsége
muosz140
M4
Team
MLSZ
EMMI

MOB
MPB
Telekom
Telekom

IJF
TF
NSZ
Duna
Adidas
Budatours

Teqball

Horfer serleg

Állj a manipulációnak!

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) az EMMI sportért felelős államtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ támogatásával újabb sikeres konferenciát rendezett, amelyen a sportmanipuláció elleni fellépés volt a téma.

CsiZsu

Az esemény háziasszonyi szerepét dr. Csisztu Zsuzsa sportújságíró és sportszakjogász, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alenöke és a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) végrehajó bizottsági tagja vállalta, aki személyes élsportolói és sportújságíró élményein keresztül mutatta be micsoda veszélyeket rejt, ha a világ szórakoztatóiparának legnagyobb szeletébe megjelenik a manipuláció és tönkreteszi a sportélményt és a teljesítmény valódiságát.

Az alelnök asszony felkérésére az AIPS olasz elnöke, Gianni Merlo is vállalta, hogy videoüzenetben kifejti a világ sportújságíróinak álláspontját ebben a kérdésben.

„Meggyőződésem, hogy a legtöbb sportoló még mindig hisz a sportetikában; és épp ezért nekünk újságíróknak is meg kell újulnunk. Sok éven keresztül azt gondoltuk, hogy minden rendben megy, bíztunk a különböző szövetségek vezetőségében, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen mélyre süllyednek, hogy valódi bűnszervezeteket építenek ki. A jelenlegi helyzetre adott válaszunknak határozottnak kell lennie.”

Az újságíró visszautalt az elmúlt évek visszás ügyeire: „A korrupció megpróbálja átvenni a sport feletti irányítást. Az utóbbi idők sportbotrányai, doppingesetei, amelyek megrázták a Nemzetközi Atlétikai és Labdarúgó- Szövetséget, valamint az olimpiai mozgalmat, olyan szörnyű helyzetekre világítottak rá, amelyeket el sem tudtunk képzelni. A bűnszervezetek felismerték, hogy beavatkozásuk a sportba majdnem teljesen rizikómentes és rendkívül jövedelmező. Kevés államban vannak olyan törvények, amelyek harcba tudnának szállni ezzel a jelenséggel, így a vesztegetés futótűzként terjed. A korrupcióval behálózott szövetségek gyengék, az eredmények manipulálása könnyű.”

Az AIPS elnöke hangsúlyozta: az 1992-ben elfogadott etikai sportkódex szinte teljesen hasztalan. „Elkészült a hivatalos dokumentum, így senki sem mondhatta, hogy nem foglalkoztak a témával a legfelsőbb szinteken, de ez csak ködösítés volt, többek között a kormányzatok részéről is, mivel igen keveset tettek az etika védelméért, amely a sport fő tartóoszlopa.” A jövővel kapcsolatban elmondta: „Jogunk van megvédeni és helyreállítani az etikát, mivel egy olyan sportvilágnak, ami az önmegsemmisítés felé halad, nagyon súlyos szociális következményei lehetnek, több millió ember munkája kerülhet veszélybe. Tovább kell elemeznünk ezt a negatív jelenséget ahhoz, hogy le tudjuk győzni. Gyorsan kell cselekednünk.”

Gianni Merlo megköszönte a szervezőknek a konferenciát, mivel hatalmas szükség van az ilyen jellegű kezdeményezésekre a korrupció elleni harcban.

IMG_4151

Szöllősi György,  a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke  példákon keresztül mutatta be, hogy a labdarúgás területén milyen látványosan jelenik meg a sportmanipuláció, mely a ’70-es évek egyszerűen struktúrált bundaügyeihez képest az internet hatására globális kérdéssé vált.  A fogadási és a virtuális játékok megjelenése, továbbá egyes világcégek termékpozícionálási törekvései szintén nehezebbé teszik a helyzet kezelését. Problémaként vetette fel, hogy a klubhűség a profi versenysportban szinte már nem létezik, a hagyományos értékek egy része eltűnt. Kapcsolódva Merlo szavaihoz, szintén az alapértékek, az etika, a morál, mint a sport és az újságírás alapköveinek fontosságát hangsúlyozta.

Dr. Reinhardt Ákos, az EMMI főosztályvezetője a sportmanipuláció jogi es struktúrális környezetéről, az  ellene való küzdelem európai uniós és magyar intézményi hátteréről tartott előadást. Elmondta, hogy Magyarország is megkezdte az ajánlásban szereplő platform kialakítását.

Dr. Boros Endre, az EMMI kijelölt szakértője, egyben EU-kontaktzsemély a téma jogi es gyakorlati összefüggéseit fejtette ki.

Dr. Szabó Gergely Balázs ügyvéd, a Nemzeti Doppingellenes Szervezet (HUNADO) jogi képviselője az egyéni sportolói, szervezeti és technikai eszközök szabályellenes használatáról, a Nemzetközi Doppingelenes Ügynökség (WADA) idei szabálymódosításairól, és a jogellenes beavatkozásokról beszélt.

Dr. Zámbó Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatóságának főigazgató-helyettese a sportpanipulációval kapcsolatos kérdéskört, mint a gazdasági bűncselekmények felderítendő területét mutatta be, s egy hat országot is érintő, kontinenseken átívelő, sok milliárd eurós pénzmozgással járó sportfogadási manipulációs bűnszervezeti esetet mutatott be. A NAV, mint a nyomozásban és felderítésben közreműködő testület,  a partnerségben a szervezetek közötti együttműködést, információátadást és a proaktivitást látja a leghatékonyabb tényezőnek.

Kovács Péter, a Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági igazgatóhelyettese a FIFA, az UEFA és az MLSZ nemzetközi monitoring tevékenységének hatékonyságát ismertette sportmanipulációs esettanulmányon keresztül. A futballban már nagy erőkkel és fejlett számítástechnikai rendszerekkel követik a fogadási eseményeket, és a felderített eseteket a  sport területén is megfelelően szankcionálják. Kiemelt figyelemmel követik a legmagasabb szintű  nemzetközi tornákat, de a rendszer a nemzeti bajnokságok első és másodosztályú szintjén is érzékeli a jelentkező anomáliakat is.

Boné Zoltán, az NVESZ főtitkára a rendezvény összegzése során kifejtette, hogy szervezete és a MOB törvényben meghatározott feladata a sport tisztaságának védelme. Mint mondta, etikai, morális kérdésektől a jogi/igazgatási és bűnüldözési témákig széles körben kaphattunk képet a konferencia során, mely több szempontból is időszerű volt. Nagy szükség van a tagszövetségek tájékoztatására és a figyelmük felkeltésére a sportmanipuláció veszélyeit illetően, de legalább ennyire fontos láttatni, hogy léteznek lehetőségek az ellenük való fellépésre. A tanácskozás egyik legfőbb eredménye, hogy az érintett szervezetek képviselői találkoztak, még jobban megismerték egymás álláspontját, lehetőségeit és megerősítették az együttműködési szándékot.

 

 

  • RTG_3345 (1)

    Novotny Zoltán, a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a legendás rádióriporter Németh Szilárd elnöktől átvette a Magyar Birkózó Szövetség rangos elismerését.

  • Bcsabai emléktábla

    Szövetségünk régi tagját, Fábián Istvánt emlékezésre késztették a legendás rádióriporter, Molnár Dánel halálának 15 évfordulóján megjelent írások.

  • Németh Gyula

    Lehet pályázni a Németh Gyula- és a Nívódíjra.

Kapcsolat
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a
iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Gratulálunk, Illés!

IMG_5113

Szabó Illést, az újságíró labdarúgó-válogatott kiváló játékosát a csapat edzése előtt az FTC népligeti pályáján köszöntöttük 70. születésnapja alkalmából.  

Tovább >>

Buzánszky-szobor

IMG_4895

  Szülőhelyén, Dombóváron, a helyi vasutas sporklub pályájánál, a Szuhay Sportcentrumban felavatták…

Tovább >>

Címoldalon

_VON8647

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség honlapja címoldalán írt az MSÚSZ által is…

Tovább >>

Ő is nagyon hiányzik

MolnárDani

Tizenöt évvel ezelőtt, 2003. március 26-án, 58 éves korában hunyt el…

Tovább >>

Átadtuk a díjunkat

29242926_917498235074707_1724283580_o

Partnerszervezetünk, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete Csíkszeredában tartott éves közgyűlésén szövetségünket Mravik Gusztáv alelnök képviselte, aki a Hargita Megye…

Tovább >>