AIPS-kongresszus: Szöllősi György az európai, Csisztu Zsuzsa a világszövetség alelnöke lett

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS római, tisztújító kongresszusán – a legmagasabb szavazatszámmal, a lehetséges 102-ből 96 vokssal – alelnöknek választotta dr. Csisztu Zsuzsát, a Magyar Sportújságírók Szövetsége alelnökét, a Mandiner sportrovatának vezetőjét, a Sportrádió műsorvezetőjét. Óriási siker ez, ezt a pozíciót az AIPS 1924 óta, csaknem száz éve íródó történetében 1944 óta nem töltötte be honfitársunk. Zsuzsa az első hölgy, aki kiérdemelte ezt a pozíciót a magyar sportújságírók közül, elődei dr. Vadas Gyula, a Nemzeti Sport egykori tulajdonos-főszerkesztője, valamint dr. Mamusich Mihály, a két világháború közötti időszak Európa-hírű futballszakírója voltak. Hasonlóan magas tisztséget viselt főtitkárként 1989 és 1992 között Gyulai István, a Magyar Televízió felejthetetlen kommentátora.

További nagyszerű hír, hogy Szöllősi György ismét az AIPS Europe alelnöke lett.  A kedden délelőtt megválasztott új vezetőség este megtartotta első ülését, amelyen Charles Camenzuli elnök a vb-tagok közül újra a posztot 2019 óta betöltő Szöllősi Györgyöt jelölte alelnöknek. A javaslatot a végrehajtó bizottság egyhangú döntéssel elfogadta, ami azt jelenti, hogy 2026-ig az MSÚSZ elnöke lesz az AIPS Europe egyetlen alelnöke. Továbbra is két magyar lesz a világ-, illetve az európai szövetség vezetőségében, sőt, Rómában sikerült még tovább erősíteni nemzetközi pozícióinkat.

„Amikor öt éve bekapcsolódtunk az AIPS vezető testületeinek munkájába, kijelentettük, hogy a régi magyar sportújságírók nyomdokaiba kívánunk lépni, akik ott voltak a szervezet megalakulásánál 1924-ben, Párizsban, kongresszusokat rendeztek, vezető tisztségeket töltöttek be és néhány évig Budapesten székhelyet is biztosítottak az AIPS-nek. Azóta rendeztünk regionális, európai és világkongresszust, valamint AIPS Sportmédia-díjátadó gálát, továbbá elnyertük az alelnöki megbízatást a kontinentális és a globális szövetségben is. Gratulálok Gianni Merlo és Charles Camenzuli elnök uraknak, Csisztu Zsuzsa alelnök asszonynak a megválasztásukhoz, köszönjük a magyar és a többi, csaknem száz nemzeti sportújságíró-szövetség támogatását – mondta Szöllősi György, aki 2015 óta vezeti az MSÚSZ-t, 2017-ben lett az AIPS Europe vezetőségének tagja, 2019-ben alelnöke.

„Nagyon nagy megtiszteltetésnek és a nemzetközi sportújságíró-világtól kapott hatalmas szakmai elismerésnek érzem, hogy az öt pályázó alelnökjelölt közül engem választott meg legtöbb szavazattal az AIPS globális közössége. Harminc év sportújságírói munkája nyugszik ebben a sikerben és nagyon örülök, hogy az AIPS alelnökeként a jövőben világszinten is az eddigihez hasonló energiával és elkötelezettséggel képviselhetem a hivatásunkat a nemzetközi közösségben, és segíthetem a legjobb tudásom szerint a magyar sportújságírás és a magyar sportdiplomácia ügyét a globális szintéren. Annak is örülök, hogy az eddigi egy helyett már két női alelnöke van az AIPS-nek és hogy a jövőben is segíthetem a nők elismertségét a szakmánkban” – mondta percekkel a választás után dr. Csisztu Zsuzsa.

Az AIPS ötödik ciklusra is elnöknek választotta az egyedüli jelöltként induló olasz Gianni Merlót, újra első alelnök lett a török Esat Yilmaer.  Csisztu Zsuzsa mellett az AIPS alelnöke lett a görög Jannisz Darasz (94 szavazat), a kenyai Evelyn Watta (93) és a katari Mohammed Hidzsi Ali (89). (Nem kapta meg a szükséges szavazatszámot a mauritániai Mohamed Ould el-Hasszan, 39-cel. Az előzetes egyeztetések alapján több jelölt, közvetlenül a szavazás előtt, visszalépett.)

Az új összetételű végrehajtó bizottság további tagjai a közgyűlés felhatalmazása alapján Adel al-Zahrani (szaúd-arábiai), Malik Amdzsad Aziz (pakisztáni), Vicente Dattoli (brazil), Emanuel Fantaneanu (román), Kao Csao (kínai), Josef Langer (osztrák), Morad Mutauakkil (marokkói), Ernesto Ortiz Gómez (uruguayi), AÍhmadi Szejed Abdolhamid (iráni), Takeucsi Hirosi (japán), Marc Ventouillac (francia) és José Zidar (szlovén). Ugyancsak tagja a testületnek a négy kontinentális elnök, akik autmatikusan alelnökei az AIPS-nek: Carlos Julio Castellanos (kolumbiai), Mitchell Obi (nigériai), Charles Camenzuli (máltai), Hi Don Dzsung (dél-koreai).

Az AIPS Europe elnöki posztjáért két jelölt indult, az eddigi elnök, a Máltai Televízió legendás sportriportere, Charles Camenzuli és a világhírű francia L’Équipe sportnapilap atlétika-szakírója, Marc Ventouillac. A titkos szavazást a jelenlévő 39 tagállam kétharmadának (26), köztük Magyarországnak a szavazatával Charles Camenzuli nyerte, akit a Magyar Sportújságírók Szövetsége már a szavazás előtti héten nyilvánosan a támogatásáról biztosított.

A kontinentális szövetség főtitkára a leköszönő szerb televíziós, Predrag Milinkovics helyett az ellenjelölt nélkül induló korábbi pénztárnok, a török Murat Agca, míg új pénztárnoka – ugyancsak egyedüli indulóként – a ciprusi Miltiadusz Erodotosz lett. A kilenc végrehajtó bizottsági tagsági helyre 12 jelölt kandidált. Az elmúlt ciklusra megválasztott vb-tagok közül az olasz Gianfranco Coppolát, az osztrák Michael Schuent és szövetségünk elnökét újraválasztották, Szöllősi György 28 szavazatot kapott, ami az érvényes 37 voks háromnegyede.

Az új elnökségnek – magyar támogatással – két női jelölt is a tagja lett: az azeri Nargiz Mahmudzada és a görög Aszpaszia Velonaki, továbbá bekerült a testületbe a szlovén Gasper Bolhar, az ukrán Olekszandr Glivinszkij, a grúz Zurab Talakvadze és a bolgár Najden Todorov. Nem kapott elegendő szavazatot a horvát, a holland és a román jelölt.

 

Tisztségviselőink az AIPS-ben:

Dr. Mamusich Mihály (Nemzeti Sport): a megalakulást előkészítő választott bizottság tagja (1923–1924), alelnök (1936–1944)

Dr. Vadas Gyula (Nemzeti Sport): alelnök (1928–1936)

Somogyi Vilmos (Esti Kurir): a választmány tagja (1936–1944)

Szombathy István (Népsport): főtitkárhelyettes, (1964–1977)

Gyulai István (Magyar Televízió): főtitkárhelyettes (1977–1989), főtitkár (1989–1992)

Gyárfás Tamás (Sport Plusz): főtitkárhelyettes (1992–1997), a büro, az operatív irányító testület tagja (1994–1997)

Boskovics Jenő (MTI, Népsport, Foci, Nemzeti Sport): főtitkárhelyettes, majd pénztárnok (1997–2005)

Dobor Dezső (szabadúszó): végrehajtó bizottsági tag (2009–2017)

Szöllősi György (Nemzeti Sport): AIPS Europe végrehajtó bizottsági tag (2017–), alelnök (2019–)

Dr. Csisztu Zsuzsa (Mandiner): végrehajtó bizottsági tag (2017–), alelnök (2022–)

 

Szöllősi György Csisztu ZsuzsaSzöllősi György szavazCsisztu ZsuzsaCsisztu Zsuzsa kandidálói beszéde

2022. október. 05.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Az MSÚSZ közleménye

CSPH9892

A Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöksége megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a Külgazdasági és Külügyminisztérium kérését…

Tovább >>

Megszületett a Vezéráldozat

RTP_4362

Bemutatták tagtársunk, Novák Miklós új regényét.  Szeptember 6-án bemutatták a Lapáton és a Fölpassz regények szerzője,…

Tovább >>

Az MSÚSZ képviselői a MOB újjáalakult Médiabizottságában

MOB

Újjáalakult a MOB Médiabizottsága, az olimpiai bizottság támogatja a CSIÖP-öt. Amint azt Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szövetségünk…

Tovább >>

Együttműködés a médiahatóság és az MSÚSZ között

NMHH_

Együttműködési keretmegállapodást kötött a Nemzeti Média-…

Tovább >>

Újságírók a dobogón

Atlkétika_CSPH0150

Immár hagyomány, hogy az AIPS, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség az Újságírók a dobogón (Journalists on the podium) program keretén belül…

Tovább >>