AIPS-kongresszus Budapesten

Magyarország 1965, 1992 és 1999 után negyedik alkalommal lesz házigazdája az 1924-ben Párizsban hazánk és a Nemzeti Sport részvételével megalakult Nemzetközi Sportújságírók Szövetsége (AIPS) éves kongresszusának, amelyet február 3-tól, hétfőtől Budapesten tartanak. London visszalépése után hazánk kapta meg a rendezés jogát, úgy, hogy Róma és Madrid jelentkezett még házigazdának. Hogy mekkora munka van a lehető legtökéletesebbre tervezett eseménysorozat mögött, arról dr. Csisztu Zsuzsa, az AIPS végrehajtó bizottságának tagja, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke, a kongresszus szervezőbizottságának igazgatója tájékoztatott.

Zsuzsa

Az MSÚSZ az előző fél évben hatalmas erőfeszítéseket tett azért, hogy a világ összes pontjáról Budapestre érkező mintegy háromszáz sportújságírónak gazdag szakmai programot kínáljanak. A hétfő esti gálán második alkalommal adják át az AIPS médiadíjait, 11 kategóriában hirdetnek győzteseket és dobogósokat, akiket szintén meghívtak Budapestre. A végső sorrendről a tíztagú szakmai zsűri – tagjai a világ vezető sportújságírói, fotósai Japántól és Ausztráliától Németországon át az Egyesült Államokig – a felcsúti Pancho Arénában rendezett vasárnapi többórás ülésén hozta meg a végső döntést. A  díjátadón a legjobban szereplő magyar pályázatokat is elismerik.
Ekkor veszi át díját az AIPS által az év európai női sportolójának választott Hosszú Katinka, illetve a dohai atlétikai vb képviseletében Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke a 2019 legjobb sportos sajtóközpontjának járó elismerést. A díjátadó talán legismertebb vendége Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke lesz, aki pódiumbeszélgetésen is részt vesz a gála előtt, ez az AIPS weboldalán élőben követhető. A rangos eseményt hazánkban a Sport1 televízió, világszerte az AIPS online médiafelületei és több televíziós társaság közvetíti élőben. A műsorvezető Jonathan Edwards, korábbi brit olimpiai bajnok atléta és Csisztu Zsuzsa lesz, s részt vesz az ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Csányi Sándor MLSZ-elnök, Kulcsár Krisztián, a MOB és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is. – Ez a mi saját, szakmai Oscarunk, amelyen megünnepeljük a kiemelkedő cikkeket, fotókat, riportokat, sportújságírói teljesítményeket – mondta Csisztu. – Jó elismerni, ami a legjobb, amitől kicsordul a könny az ember szeméből. Jó mögé nézni, ki miért írta meg a világ legjobb sportolói portréját vagy forgatta le a legjobb dokumentumfilmet; 1753 pályamű száll versenybe 119 országból, ami félelmetes szám. Nekem nagy megtiszteltetés volt, hogy részt vehettem az előzsűrizésben, amit még novemberben Olaszországban tartottunk. A végső döntést a zsűritagok, az AP, a Reuters vagy a Getty Images szaktekintélyei hozták meg vasárnapi ülésükön. Az első három helyezett az összes kategóriában 8000, 3000 és 2000 dollár pénzdíjat is kap.

A nőknek a sportban és a sportmédiában betöltött szerepéről is tartanak majd panelbeszélgetést többek között az amerikai úszó és televíziós legenda, Donna de Varona és az Év legjobb csapatának (az egyéni sportágak csapatversenyében) tagja, a friss Australian Open női páros Grand Slam-győztes teniszező, Babos Tímea részvételével, valamint a kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Zsófia vezetésével bemutatkozik a budapesti sakkolimpiai pályázat is.

A kongresszus részeként kedden kihelyezett programot tartanak a Puskás Arénában, a nyári labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínén Fürjes Balázs kormánybiztos és Martin Kallen, az UEFA Eb-rendezésért felelős igazgatója szól majd a vendégekhez.

„Rendezünk ott tizenegyesrúgó-bajnokságot is a külföldi sportújságíróknak, díszvendégünk lesz két korábbi válogatott futballista, az Eb-nagykövet Gera Zoltán, valamint a magyar válogatottsági rekorder, Király Gábor – avatott be a részletekbe Csisztu. – Az egész kongresszus során arra törekszünk, hogy érdemi szakmai tartalmat és mellette élményt nyújtsunk a kollégáknak.”

A kongresszus szerda este parlamenti fogadással zárul, ahol Kövér László házelnök meghívásának tesznek eleget a résztvevők.

 • Paranap

  A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) az idén harmadik alkalommal emlékezik meg a magyar parasportról és a magyar parasportolókról.

 • Wichmann

  Hosszan tartó súlyos betegség után ehunyt Wichmann Tamás kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüst- és egyszeres bronzérmes kenuslegenda, az MSÚSZ és a MOB Életműdíjasa.

 • Budapest 20170525 szerzõi portrék  Ballai Attila

  Szövetségünk tagja, a Feleki-díjas Ballai Attila, a Magyar Nemzet volt főszerkesztője visszatért a sport világába: ő lett a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány sportfőigazgatója.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Lapcentenárium Kárpátalján

Kárpáti

    Január végén tartották Ungváron a Kárpáti Igaz Szó közéleti lap centenáriumi ünnepségét,…

Tovább >>

AIPS-kongresszus Budapesten

totál

Magyarország 1965, 1992 és 1999 után negyedik alkalommal lesz házigazdája az 1924-ben Párizsban hazánk és a Nemzeti Sport részvételével…

Tovább >>

Gratulálunk!

FÖLDI Imre

  A 38. Magyar Sajtófotó-pályázaton a Sport egyedi kategóriában  Földi Imre (Nemzeti Sport) nyert, megelőzve Illyés Tibort (MTI) és Czeglédi…

Tovább >>

Elnöki beszéd

2020016 Az Év Sportolója Gála  Nemzeti Sport Török Attila

Itt olvasható Szöllősi György MSÚSZ-elnök beszéde, amit az Év Sportolója Gálán mondott el a Nemzeti Színházban.

Tovább >>

2019 legjobbjai

Csoport, gála

Színpompás ünnepség keretében adta át a Magyar Sportújságírók Szövetsége a 62. alkalommal megtartott Év sportolója-választás kategóriagyőzteseinek járó díjakat, amelyeket…

Tovább >>