AIPS-kongresszus Budapesten

Magyarország 1965, 1992 és 1999 után negyedik alkalommal lesz házigazdája az 1924-ben Párizsban hazánk és a Nemzeti Sport részvételével megalakult Nemzetközi Sportújságírók Szövetsége (AIPS) éves kongresszusának, amelyet február 3-tól, hétfőtől Budapesten tartanak. London visszalépése után hazánk kapta meg a rendezés jogát, úgy, hogy Róma és Madrid jelentkezett még házigazdának. Hogy mekkora munka van a lehető legtökéletesebbre tervezett eseménysorozat mögött, arról dr. Csisztu Zsuzsa, az AIPS végrehajtó bizottságának tagja, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke, a kongresszus szervezőbizottságának igazgatója tájékoztatott.

Zsuzsa

Az MSÚSZ az előző fél évben hatalmas erőfeszítéseket tett azért, hogy a világ összes pontjáról Budapestre érkező mintegy háromszáz sportújságírónak gazdag szakmai programot kínáljanak. A hétfő esti gálán második alkalommal adják át az AIPS médiadíjait, 11 kategóriában hirdetnek győzteseket és dobogósokat, akiket szintén meghívtak Budapestre. A végső sorrendről a tíztagú szakmai zsűri – tagjai a világ vezető sportújságírói, fotósai Japántól és Ausztráliától Németországon át az Egyesült Államokig – a felcsúti Pancho Arénában rendezett vasárnapi többórás ülésén hozta meg a végső döntést. A  díjátadón a legjobban szereplő magyar pályázatokat is elismerik.
Ekkor veszi át díját az AIPS által az év európai női sportolójának választott Hosszú Katinka, illetve a dohai atlétikai vb képviseletében Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke a 2019 legjobb sportos sajtóközpontjának járó elismerést. A díjátadó talán legismertebb vendége Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke lesz, aki pódiumbeszélgetésen is részt vesz a gála előtt, ez az AIPS weboldalán élőben követhető. A rangos eseményt hazánkban a Sport1 televízió, világszerte az AIPS online médiafelületei és több televíziós társaság közvetíti élőben. A műsorvezető Jonathan Edwards, korábbi brit olimpiai bajnok atléta és Csisztu Zsuzsa lesz, s részt vesz az ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Csányi Sándor MLSZ-elnök, Kulcsár Krisztián, a MOB és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is. – Ez a mi saját, szakmai Oscarunk, amelyen megünnepeljük a kiemelkedő cikkeket, fotókat, riportokat, sportújságírói teljesítményeket – mondta Csisztu. – Jó elismerni, ami a legjobb, amitől kicsordul a könny az ember szeméből. Jó mögé nézni, ki miért írta meg a világ legjobb sportolói portréját vagy forgatta le a legjobb dokumentumfilmet; 1753 pályamű száll versenybe 119 országból, ami félelmetes szám. Nekem nagy megtiszteltetés volt, hogy részt vehettem az előzsűrizésben, amit még novemberben Olaszországban tartottunk. A végső döntést a zsűritagok, az AP, a Reuters vagy a Getty Images szaktekintélyei hozták meg vasárnapi ülésükön. Az első három helyezett az összes kategóriában 8000, 3000 és 2000 dollár pénzdíjat is kap.

A nőknek a sportban és a sportmédiában betöltött szerepéről is tartanak majd panelbeszélgetést többek között az amerikai úszó és televíziós legenda, Donna de Varona és az Év legjobb csapatának (az egyéni sportágak csapatversenyében) tagja, a friss Australian Open női páros Grand Slam-győztes teniszező, Babos Tímea részvételével, valamint a kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Zsófia vezetésével bemutatkozik a budapesti sakkolimpiai pályázat is.

A kongresszus részeként kedden kihelyezett programot tartanak a Puskás Arénában, a nyári labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínén Fürjes Balázs kormánybiztos és Martin Kallen, az UEFA Eb-rendezésért felelős igazgatója szól majd a vendégekhez.

„Rendezünk ott tizenegyesrúgó-bajnokságot is a külföldi sportújságíróknak, díszvendégünk lesz két korábbi válogatott futballista, az Eb-nagykövet Gera Zoltán, valamint a magyar válogatottsági rekorder, Király Gábor – avatott be a részletekbe Csisztu. – Az egész kongresszus során arra törekszünk, hogy érdemi szakmai tartalmat és mellette élményt nyújtsunk a kollégáknak.”

A kongresszus szerda este parlamenti fogadással zárul, ahol Kövér László házelnök meghívásának tesznek eleget a résztvevők.

2020. február. 03.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>