A párizsi 78. AIPS Kongresszus állásfoglalásai

A 78.aips loog párizsi AIPS Kongresszus a következő állásfoglalásokat hozta a sportújságírók munkakörülményeinek javítása ügyében.

1. határozat

Az AIPS elismerését fejezi ki a NOB-nak az Agenda 2020 program kapcsán, amely azt célozza, hogy konkrét és pozitív megoldásokat találjon a sport világának aktuális kérdéseire. Ugyanakkor az AIPS-nek arra is fel kell hívnia a NOB figyelmét, hogy a szervezet mélységes csalódottságot érez amiatt, hogy a szöveg semmilyen utalást nem tartalmaz a nemzetközi média munkakörülményeire vonatkozóan.

Az AIPS haladéktalanul felszólítja a NOB-ot,  hogy a Rio 2016 Szervező Bizottsággal együttműködve sürgősen vizsgálja felül a médiafalu szállásköltségeit, valamint a kábeles internet-hozzáférés költségeit is az akkreditált média számára.

A Rio 2016 Szervező Bizottság vonatkozó döntései világosan jelzik, hogy azokat nem vette körül kellően komoly szakmai helyzetelemzés a nemzetközi médiát illetően, miközben az kulcsfontosságú eleme a sport világának.

2. határozat

Az AIPS kéri, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vizsgálja felül a politikáját az Olimpiai Játékok média akkreditációját illetően. Ez a kérdés különösen fontos annak fényében, hogy profi újságírók és fotósok kerülnek hátrányos helyzetbe azáltal, hogy egyes nemzeti olimpiai bizottságok olyanoknak juttatnak E (press) akkreditációit, akiknek semmilyen közük nincs a professzionális újságírói szakmához.

Az AIPS arra kéri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy engedje megerősödni a kapcsolatot az egyes nemzeti olimpiai bizottságok és a nemzeti sportújságíró szervezetek között, hogy azok együttműködése nyomán a profi újságírók szempontjából sikeresebbé váljék a média akkreditációk terítése.

3. határozat

Az AIPS felszólít minden sportszövetséget, klubot és versenyt rendező szervező bizottságot, hogy vegyék figyelembe és tiszteljék a médiának a sport eseményekről való tudósításhoz fűződő jogát, valamint tiszteljék a professzionális újságírók azon jogát is, hogy beléphessenek a sporteseményeken a számukra kijelölt munkaterületekre (sajtó tribün, sajtókonferencia terem és vegyes zóna), anélkül, hogy ezért fizetniük kellene.

2015. március. 18.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>