A magyar futball kalmük csillaga

Ki volt valójában a Nemzeti Sport által hajdanán a „mongol származású csoda futballistának” aposztrofált Cebek Csancsinov? Micsoda regényes életet élt a (valójában kalmük származású) balösszekötő, akinél 1942-ben a korábbi válogatott játékos, Opata Zoltán szerint csak Bodola Gyula volt kiválóbb azon a poszton a magyar labdarúgásban! Karriertörténete és még számos lebilincselően érdekes história kerekedik ki Kiss László a napokban az Aposztrof Kiadó gondozásában megjelent Elfeledett főszereplők című, az Életrajzok és történetek a magyar futball 120 évéből magyarázó alcímet viselő munkájából.

 

 190405_001_kiss_laszlo_konyvbemutato

A könyvbemutatón a szerző, Kiss László (balra), s a moderátor, Balázs Tibor

Az elsőkötetes szerző olyan érdekességek nyomára bukkant, mint hogy hogy Bádonyi Gyula, az első bajnokcsapat és az első válogatott kapusa nem csupán temérdek veszélyes labdát, de még egy postarablót is megfogott. Vagy, hogy az első magyar futballsztár, Ray Ferenc miért hagyta el néhány bajnoki mérkőzés után a kor legjobb hazai csapatát, s aztán néhány évvel később az országot is.  Nem szólva arról, hogy Lucius Károly, a hőskor egyik legjobb és leggyorsabb védője valójában bécsi illetőségű osztrák volt. Egy másik fejezetbe belelapozva megtudhatjuk, hogyan futott be egy óbudai kapus, bizonyos Korein József nagy karriert Dél-Amerikában, hogy valóban ír volt-e a magyar futball egyik első olaszországi légiósa, vagy hogy ki is volt valójában „Doma”, aki élete egyetlen válogatott mérkőzésén mesterhármast lőtt egy világbajnoki selejtezőn, de ez sem elég ahhoz, hogy bekerüljön a végül ezüstéremmel záruló franciaországi Mondialon szereplő keretbe. (Pedig nem volt „hétköznapi” játékos, Puskás Öcsi hajdanán őt tartotta a példaképének!) Különleges a francia válogatott „André” Simonyi életpályája – de nem csupán azért, egy idegen országban került a legjobbak közé, hanem mert nyolc testvére is futballozott rajta kívül. Itthon szinte teljesen elfeledett-ismeretlen játékosok, mint Kuzmann József vagy Turbéki István történetét ismerhetjük meg, akik három külföldi országban is élvonalbeli futballisták lettek. Kivételesen izgalmas az a fejezet, amelyben a válogatottban csak epizódszerepet kapó, vagy addig el sem jutó, mégis kiváló, évtizedes élvonalbeli karriert maguk mögött tudó futballisták pályafutását eleveníthetjük fel újra, kiderül még az is, hogy miért volt az Újpest egymást követő hét bajnoki címének korszaka egyben örök „farsangi” időszak is a Megyeri úton.

elfeledett

A 239 oldalas könyv szövetségünk Nagy Béla-programjának támogatásával jelent meg.

 

  • birko

    Szövetségünk Nagy Béla-programjának támogatásával csaknem 300 oldalas, mintegy 700 képpel illusztrált emlékkönyv jelent meg a 2018-as budapesti birkózó-világbajnokságról.

  • cof

    A 30. nyári univeriade helyszínén, Nápolyban a múlt hónap közepén bemutatták a médiának az épülő helyszíneket, a sajtóközpontot, a kabalafigurát és ülésezett az AIPS Europe szűk vezető testülete, a „büró” is, Szöllősi György alelnök, az MSÚSZ elnöke részvételével.

  • borító

    A Magyar Sportújságírók Szövetsége felháborodását fejezi ki az ukrajnai kisebbségek által hevesen ellenzett, s a kárpátaljai magyar szervezetek által is élesen bírált kisebbségellenes nyelvtörvény elfogadása miatt.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Levelezési cím:
1123 Bp., Alkotás u. 44.

Iroda:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Címvédés a Hoffer-kupán

NS

Akárcsak tavaly, az idén is a Nemzeti Sport csapata nyerte meg a Hoffer-kupa kispályás labdarúgótornát. Az első ízben kiírt…

Tovább >>

Nők a sportban és a sportmédiában

borító

A jövő évi tokiói olimpián már a résztvevő sportolók 48,8 százaléka lesz nő, a sportvezetők között és a sportmédiában…

Tovább >>

Könyv a szakmánkról

Címes

A hazai sportújságírás 110 éves történetéről jelentetett meg kötetet Dénes Tamás, elnökségi tag szerkesztésében a Magyar Sportújságírók Szövetsége. Szöllősi György,…

Tovább >>

Főpolgármesteri fogadás

Tarlós István

Szövetségünk jubileumi kongresszusának eseménysorozata csütörtökön este kezdődött, amikor Tarlós István, Budapest főpolgármestere dunai hajós városnézésre hívta meg a magyar…

Tovább >>

Egy trilógia első része

RTG_4347

Megjelent tagtársunk, Dénes András tollából a magyar női labdarúgás történetét bemutató sorozat első kötete, amely a bajnokságok történetével foglalkozik….

Tovább >>