A magyar futball kalmük csillaga

Ki volt valójában a Nemzeti Sport által hajdanán a „mongol származású csoda futballistának” aposztrofált Cebek Csancsinov? Micsoda regényes életet élt a (valójában kalmük származású) balösszekötő, akinél 1942-ben a korábbi válogatott játékos, Opata Zoltán szerint csak Bodola Gyula volt kiválóbb azon a poszton a magyar labdarúgásban! Karriertörténete és még számos lebilincselően érdekes história kerekedik ki Kiss László a napokban az Aposztrof Kiadó gondozásában megjelent Elfeledett főszereplők című, az Életrajzok és történetek a magyar futball 120 évéből magyarázó alcímet viselő munkájából.

 

 190405_001_kiss_laszlo_konyvbemutato

A könyvbemutatón a szerző, Kiss László (balra), s a moderátor, Balázs Tibor

Az elsőkötetes szerző olyan érdekességek nyomára bukkant, mint hogy hogy Bádonyi Gyula, az első bajnokcsapat és az első válogatott kapusa nem csupán temérdek veszélyes labdát, de még egy postarablót is megfogott. Vagy, hogy az első magyar futballsztár, Ray Ferenc miért hagyta el néhány bajnoki mérkőzés után a kor legjobb hazai csapatát, s aztán néhány évvel később az országot is.  Nem szólva arról, hogy Lucius Károly, a hőskor egyik legjobb és leggyorsabb védője valójában bécsi illetőségű osztrák volt. Egy másik fejezetbe belelapozva megtudhatjuk, hogyan futott be egy óbudai kapus, bizonyos Korein József nagy karriert Dél-Amerikában, hogy valóban ír volt-e a magyar futball egyik első olaszországi légiósa, vagy hogy ki is volt valójában „Doma”, aki élete egyetlen válogatott mérkőzésén mesterhármast lőtt egy világbajnoki selejtezőn, de ez sem elég ahhoz, hogy bekerüljön a végül ezüstéremmel záruló franciaországi Mondialon szereplő keretbe. (Pedig nem volt „hétköznapi” játékos, Puskás Öcsi hajdanán őt tartotta a példaképének!) Különleges a francia válogatott „André” Simonyi életpályája – de nem csupán azért, egy idegen országban került a legjobbak közé, hanem mert nyolc testvére is futballozott rajta kívül. Itthon szinte teljesen elfeledett-ismeretlen játékosok, mint Kuzmann József vagy Turbéki István történetét ismerhetjük meg, akik három külföldi országban is élvonalbeli futballisták lettek. Kivételesen izgalmas az a fejezet, amelyben a válogatottban csak epizódszerepet kapó, vagy addig el sem jutó, mégis kiváló, évtizedes élvonalbeli karriert maguk mögött tudó futballisták pályafutását eleveníthetjük fel újra, kiderül még az is, hogy miért volt az Újpest egymást követő hét bajnoki címének korszaka egyben örök „farsangi” időszak is a Megyeri úton.

elfeledett

A 239 oldalas könyv szövetségünk Nagy Béla-programjának támogatásával jelent meg.

 

  • Simon József kézilabda-díj 2 foto MKSZ Kovács Anikó

    A Magyar Kézilabda Szövetség tisztújító küldöttgyűlésén a testület Elismerő oklevél kitüntetését vehette át tagtársunk, Simon József.

  • dav

    A Testnevelési Egyetemen lévő irodánkban megtartottuk a mostani elnökség utolsó ülését. Mint ismert, az április végi budapesti közgyűlésen tisztújítás lesz, a testület négyéves mandátuma lejár.

  • B01I42114

    A kiváló sportújságíró, tagtársunk, Kocsis L. Mihály édesapjáról, Kocsis Mihályról írt tartalmas, gazdagon illusztrált könyvet, amit a Magyar Kajak-kenu Szövetségben mutattak be a sajtó képviselőinek.

Kapcsolat
Székhely:
1064 Bp., Vörösmarty u. 47/a

Levelezési cím:
1123 Bp., Alkotás u. 44.

Iroda:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
06-20-9159-685

Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Legutóbbi facebook bejegyzések

Gratulálunk, Simi!

Simon József elismerése.

37 likes3 days ago

Békéscsabai tárlat Albertről

Az MSÚSZ Nagy Béla-programjának támogatásával Albert Flóriánról rendeznek emlékkiállítást Békéscsabán.

6 likes3 days ago

Az MSÚSZ-szavazásán a sportújságírók Jakabfi Zsanettett választották 2018 legjobb női labdarúgójának, ám a magyar válogatott és..

13 likes5 days ago

Kocsis: 90

KS-könyv

Az idén szeptemberben lenne 90 esztendős Kocsis Sándor, minden idők legkiválóbb magyar futballistáinak egyike, az Aranycsapat jobbösszekötője, a Ferencváros,…

Tovább >>

Zágrábban is jártunk

zászló

Április 6-án volt napra pontosan hetven esztendeje, hogy Zágrábban, a Gejeva…

Tovább >>

Bécsi ünnep

Sports Media Austria Jahrestagung 2019

Az Osztrák Sportújságíró Egyesület alapításának 70. évfordulója alkalmából a Magyar Sportújságírók Szövetségét is meghívták Bécsbe, ahol Szöllősi György elnök,…

Tovább >>

Meg kell nézned!

CSABAI Dóra; Eggert, Sophia

A 37. Magyar Sajtófotó-pályázaton szövetségünk tagjai közül a Sport (sorozat)-kategóriában Varga Dzsenifer (szabadfoglalkozású) Vakfoci című alkotásával második,

Tovább >>

Illyés Tibor győzött

pong

Az Ormai László-csarnokban rendezett asztalitenisz-világnap keretében került sor az I. Gergely Gábor Médiakupára, amelyen tizenhatan vettek részt, a sportújságírók…

Tovább >>