A magyar futball kalmük csillaga

Ki volt valójában a Nemzeti Sport által hajdanán a „mongol származású csoda futballistának” aposztrofált Cebek Csancsinov? Micsoda regényes életet élt a (valójában kalmük származású) balösszekötő, akinél 1942-ben a korábbi válogatott játékos, Opata Zoltán szerint csak Bodola Gyula volt kiválóbb azon a poszton a magyar labdarúgásban! Karriertörténete és még számos lebilincselően érdekes história kerekedik ki Kiss László a napokban az Aposztrof Kiadó gondozásában megjelent Elfeledett főszereplők című, az Életrajzok és történetek a magyar futball 120 évéből magyarázó alcímet viselő munkájából.

 

 190405_001_kiss_laszlo_konyvbemutato

A könyvbemutatón a szerző, Kiss László (balra), s a moderátor, Balázs Tibor

Az elsőkötetes szerző olyan érdekességek nyomára bukkant, mint hogy hogy Bádonyi Gyula, az első bajnokcsapat és az első válogatott kapusa nem csupán temérdek veszélyes labdát, de még egy postarablót is megfogott. Vagy, hogy az első magyar futballsztár, Ray Ferenc miért hagyta el néhány bajnoki mérkőzés után a kor legjobb hazai csapatát, s aztán néhány évvel később az országot is.  Nem szólva arról, hogy Lucius Károly, a hőskor egyik legjobb és leggyorsabb védője valójában bécsi illetőségű osztrák volt. Egy másik fejezetbe belelapozva megtudhatjuk, hogyan futott be egy óbudai kapus, bizonyos Korein József nagy karriert Dél-Amerikában, hogy valóban ír volt-e a magyar futball egyik első olaszországi légiósa, vagy hogy ki is volt valójában „Doma”, aki élete egyetlen válogatott mérkőzésén mesterhármast lőtt egy világbajnoki selejtezőn, de ez sem elég ahhoz, hogy bekerüljön a végül ezüstéremmel záruló franciaországi Mondialon szereplő keretbe. (Pedig nem volt „hétköznapi” játékos, Puskás Öcsi hajdanán őt tartotta a példaképének!) Különleges a francia válogatott „André” Simonyi életpályája – de nem csupán azért, egy idegen országban került a legjobbak közé, hanem mert nyolc testvére is futballozott rajta kívül. Itthon szinte teljesen elfeledett-ismeretlen játékosok, mint Kuzmann József vagy Turbéki István történetét ismerhetjük meg, akik három külföldi országban is élvonalbeli futballisták lettek. Kivételesen izgalmas az a fejezet, amelyben a válogatottban csak epizódszerepet kapó, vagy addig el sem jutó, mégis kiváló, évtizedes élvonalbeli karriert maguk mögött tudó futballisták pályafutását eleveníthetjük fel újra, kiderül még az is, hogy miért volt az Újpest egymást követő hét bajnoki címének korszaka egyben örök „farsangi” időszak is a Megyeri úton.

elfeledett

A 239 oldalas könyv szövetségünk Nagy Béla-programjának támogatásával jelent meg.

 

2019. április. 06.

  • NBP4

    A programnak immár a negyedik ciklusa kezdődött el.

  • MSUSZ 2020

    A pandémia miatt ezúttal online rendeztük meg az M4 Sport – Az Év Sportolója gálát a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

  • ÁrokFerenc

    Életének 89. évében Szabadkán a koronavírus-fertőzés szövődményeiben meghalt Árok Ferenc, a legendás sportújságíró, futballedző, szövetségünk életműdíjasa.

Kapcsolat
Székhely:
1123 Budapest, Alkotás utca 44.

Iroda, levelezési cím:
1123 Bp., Győri út 17.

iroda@sportujsagirok.hu
+36-30-9121-572

Szövetségünk adószáma:
18059607-2-43


Szövetségünk számlaszáma:

10102086-13584302-00000008


Újságíró-utánpótlás, figyelem!

  Az Utanpotlassport.hu – a Nemzeti Sport Junior mellékletét és az M4…

Tovább >>

Keleti Ágnes, az MSÚSZ-életműdíjasa

Ági néni

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ: KELETI ÁGNES (tornász) a világ legidősebb, 100 éves olimpiai bajnoka…

Tovább >>

Szoboszlai Dominik, az Év férfi sportolója

Dominik

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó)           …

Tovább >>

A futballválogatott az Év csapata

MSUSZ 2020

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)   FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT         …

Tovább >>

Marco Rossi, az Év edzője

Rossi

AZ ÉV EDZŐJE    MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott)           …

Tovább >>